Cu sprijinul Autoliv, la Școala Gimnazială Nr. 4. au fost amenajate 5 grupuri sanitare noi, iar o sală de clasă și cancelaria au fost renovate

Nicolae SILADE

O inițiativă demnă de toată lauda! Începând cu anul școlar 2022-2023, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 4 beneficiază de grupuri sanitare noi și moderne, iar o sală de clasă și cancelaria au fost complet renovate, bineînțeles cu aportul unei companii multinaționale, și anume Autoliv, care sprijină învățământul și colabo-rează și cu alte școli din Lugoj și numai.

Astfel, cu mult înainte ca toaletele din fundul curții să devină o problemă națională, dna Nicoleta Mîrșevină, reprezentant în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Nr. 4, a observat că în interiorul clădirii situată pe str. Ștefan cel Mare (școala mică) nu există grupuri sanitare, iar pentru a ajunge la toaleta din curtea școlii, situată la o distanță apreciabilă, elevii erau nevoiți să se ceară în timpul orelor ori să își sacrifice întreaga pauză, așteptând la rând, uneori în ploaie, frig sau ninsoare.

Și pentru că este vorba de aproximativ 250 elevi, dna Nicoleta Mîrșevină a considerat că rezolvarea acestei probleme este urgența numărul 1. Prin urmare, a prezentat problema în Consiliul de Administrație al Școlii, însă cum bugetul instituției era prea limitat pentru rezolvarea acestei situații, a considerat că singura soluție este să apeleze la sponsori. S-a gândit să contacteze marile companii care activează în Lugoj, iar prima la care a apelat a fost Autoliv, care i-a oferit imediat un răspuns afirmativ.

„În calitate de reprezentant în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Nr. 4, am observat că în interiorul clădirii de pe strada Ștefan cel Mare (școala mică), nu există grupuri sanitare, sigura toaletă existentă fiind cea din spatele curții. M-am gândit ce pot face eu pentru cei aproximativ 250 elevi din clasele primare, nevoiți să străbată întreaga curte, de multe ori în timpul orelor, iar uneori prin ploaie, frig și ninsoare, pentru a ajunge la toaletă. De atunci, rezolvarea acestei situații a devenit o prioritate pentru mine. Și cum nicio soluție nu se întrevedea, m-am gândit să apelez la marile companii din Lugoj. Știam că Autoliv investește în îmbunătățirea calității actului de învățământ și eram foarte optimistă în sensul că vor răspunde favorabil solicitării mele. Prin urmare, am inițiat discuții cu conducerea companiei, în vederea obținerii unei sponsorizări. Dumnealor au studiat situația prezentată, iar răspunsul a fost într-adevăr afirmativ. Nu a mai fost nevoie să apelez la alte firme, la alte companii, Autoliv a făcut totul (prin firma cu care colaborează): instalații de apă și canalizare, instalații electrice, obiecte sanitare, tot ce era necesar”, ne-a declarat dna Nicoleta Mîrșevină, membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Nr. 4.

Astfel, în luna mai a cestui an au și demarat lucrările, care s-au finalizat cu exact o săptămână înainte de începerea anului școlar curent. Au fost amenajate 5 grupuri sanitare separate, câte două (pentru fete și băieți) în fiecare corp de clădire, plus o toaletă pentru persoanele cu dizabilități. În același timp, au fost renovate o sală de clasă și cancelaria, spații aflate în proximitatea grupurilor sanitare și afectate de lucrările anterioare.

„Împreună cu dna director Mariana Monica Ianculescu, dorim să mulțumim și pe această cale companiei Autoliv, pentru sprijinul și promptitudinea dovedite în rezolvarea acestei situații”, a ținut să adauge dna Nicoleta Mîrșevină, ale cărei inițiative nu se opresc aici.

Din câte am înțeles, o altă idee pe care o are în vedere și pe care dorește să o implementeze în viitorul apropiat este reabilitarea unei clădiri dezafectate din curtea aceleiași școli, în care să se poată desfășura diferite activități extrașcolare, care le vor fi utile elevilor mai târziu.

Nu în ultimul rând, prin implementarea cât mai curând a programului de eficientizare energetică, speră ca toate corpurile de clădire ale Școlii Gimnaziale Nr. 4 să fie renovate de la A la Z.

Și pentru că acum două săptămâni, când am publicat știrea despre numirea noilor membri în consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar și antepreșcolar din municipiu, pentru anul școlar 2022-2023 (vezi Actualitatea nr. 1286 din 1-7 septembrie 2022), ne-am întrebat care este rolul acestor membri în consiliile de administrație, de vreme ce între o numire și alta nu se mai aude nimic despre activitatea și implicarea lor, iată că prin ceea ce s-a realizat la Școala Gimnazială Nr. 4 avem deja un răspuns.

De aceea, Actualitatea o felicită pe dna Nicoleta Mîrșevină, în speranța că inițiativele și realizările dumneaei vor fi un exemplu demn de urmat și de către ceilalți reprezentanți în consiliile de administrație ale unităților de învățământ din oraș.

Despre compania multinațională Autoliv se poate spune, dacă mai e nevoie, că sprijină actul educațional și colaborează și cu alte școli din Lugoj și nu numai. Nu de mult, a amenajat două ateliere de practică la Grupul Școlar „Valeriu Braniște”: unul de Robotică (pe care Autoliv l-a dotat cu echipamente de ultimă generație, de la bancuri de lucru, la PLC-uri, astfel încât elevii să poată învăța și exersa practic, în condiții similare cu cele din unitățile de producție), iar altul de Textile (unde elevii au posibilitatea să facă practică pe mașini de cusut, în condiții care reproduc mediul de lucru dintr-o fabrică modernă). Apoi, Autoliv a donat 30 de monitoare Dell pentru Laboratorul de Informatică de la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”. Dar Autoliv a investit și în îmbunătățirea materială a școlilor din mediul rural, pentru ca și elevii  de la sate să beneficieze de condiții ca și cei de la oraș. Astfel, Școala Gimnazială Balinț a fost sprijinită de Autoliv Lugoj pentru dotarea cu mobilier nou a unei clase.

* * *

Autoliv este liderul mondial în sisteme de siguranţă auto. Compania dezvoltă, fabrică şi livrează produse precum airbag-uri, centuri de siguranţă, volane şi sisteme de protecţie a pietonilor, pentru cei mai mari producători din industria auto. Autoliv are peste 65.000 de angajaţi în 27 de ţări, iar în România este prezentă din 1997, cu circa 10.000 de angajați, dintre care 3.400 în zona de vest a țării (Lugoj și Reșița), unde se fabrică toate tipurile de airbag-uri.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care își dă cu părerea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.