Corul „Ion Vidu” în patria Sfântului Ioan Paul al II-lea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cu puține zile în urmă (5-8 iulie a.c.), biseculara corală „Ion Vidu” a participat la un select festival, la Kluszkowce (la poalele Munților Tatra), în patria Sfântului Ioan Paul al II-lea, la invitația corului din Nowy Targ, oaspete, în 2018, al Festivalului Coral Internațional lugojean. Polonia, o țară pentru care biserica romano-catolică e un reper fundamental, constituindu-se într-un adevărat simbol național, își cultivă cu obstinație valorile culturale și le promovează în rândul tinerilor.

Opulența florală, imobilele îngrijite (impresionante unitatea și armonia arhitecturală!) exprimau cultul pentru cele mai mici, dar semnificative detalii, inoculându-ți tonicul sentiment că te afli în Elveția sau într-o țară nordică, unde însemnele civilizației și-au pus de mult amprenta. Zecile de mii de turiști veniți să viziteze Cracovia, vechiul și mărețul centru universitar european, stațiunea Zakopane și salba de SPA-uri cu ape termale certificau potența, vitalitatea și creativitatea unei nații aflate, ireversibil, în ascensiune spre râvnitul top al statelor occidentale performante.

Festivalul a reunit corale remarcabile din Polonia, Slovacia și România, prezente în pitorești costume tradiționale. Corul lugojean (fetele au cântat împodobite cu inconfundabila ie mioritică), aflat sub bagheta lui Lucian Onița, strălucitor prin bogăția timbrală, acuratețe intonațională și rafinamentul frazării, a electrizat publicul meloman cu vivacitatea opusurilor de inspirație folclorică, solemnitatea și măreția melosului din practica cântului liturgic ortodox, dar și prin eclatantele intervenții solistice datorate Miei Iuga, Mariei Onița și lui Ioan Toma.

Generozitatea aplauzelor, entuziastele aprecieri s-au constituit într-o carte de vizită emblematică, un adevărat etalon pentru arta interpretativă corală românească. Din această perspectivă, Corul „Ion Vidu” s-a comportat ca un autentic, experimentat și convingător ambasador. Cum poate fi mai bine reprezentată România dincolo de fruntarii decât prin artă? Felicitări Primăriei și Consiliului Local pentru promovarea unor asemenea consistente demersuri culturale, onorante pentru fosta (de ce nu și viitoarea?) capitală culturală a românilor bănățeni!

Constantin-T. STAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.