Copa America- fotbal vândut [short sport] Promisiuni la start, dezamăgiri la final [short sport] Sacrificăm artiştii, banii vorbesc!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Copa America- fotbal vândut

O competiţie urmărită în Europa cu mare interes în anii trecuţi, tocmai pentru că oferea ceea ce lipsea fotbalului tacticizat la maxim al bătrânului continent, s-a încheiat zilele trecute. Aşa cum a fost programat, cu victoria logică a Braziliei – gazdă, dar şi cu o serie de probleme. Organizatorul – CONMEBOL – a renunţat de un timp la mândria disputării turneului (Campeonato Sudamericano de Fútbol)  exclusiv între reprezentative din America de Sud, invitând echipe din alte continente (printre care Mexic, Jamaica, Haiti, Costa Rica, Honduras, Panama din America de Nord şi Centrală, dar şi SUA, Australia sau, cazul 2019, Japonia şi Qatar). Raţiuni financiare şi de marketing ale unui turneu de mare spectacol, care lansase mari nume şi echipe în competiţiile mondiale cu douăzeci de ani în urmă, dar care dezamăgeşte la ultimele ediţii. După ce ediţia centenară 2016 a fost prima disputată în afara continentului, în Statele Unite ale Americii !

           Promisiuni la start, dezamăgiri la final

Coutinho, D.Alves şi Firmino în echipa Braziliei, Messi, Dybala şi Aguero în cea a Argentinei, Cavani, Godin şi Suarez (Uruguay), Falcao şi J.Rodriguez (Columbia), Vidal şi A.Sanchez (Chile), distribuţii de clasă care garantau, în principiu, show-ul pe continentul fierbinte, acolo unde, se ştie, nisipul arde provocator glezna mai fină şi pasiunea e dusă de multe ori dincolo de limite. N-a fost aşa, pentru că Regele Fotbal e primul care se închină Zelui Dolar într-o lume care s-a schimbat mult şi deloc în bine, chiar şi în arenele unde oamenii aşteaptă în primul rând spectacol. N-a fost aşa, pentru că actorii sunt vizibil obosiţi fizic şi mental de iureşul din fotbalul european din care toţi fac parte şi care a măcinat în zecile de meciuri vedetele de peste Atlantic condamnate să ducă greul în echipele lor, condamnate permanent la succes.

Sacrificăm artiştii, banii vorbesc!

Iar Lionel Messi e exemplul cel mai bun în acest sens. Deşi îşi dorea enorm un triumf cu echipa naţională a ţării sale, cel mai valoros fotbalist al planetei şi, probabil, al istoriei, a clacat într-un nou moment în care conjunctura i-a fost nefavorabilă la nivel de reprezentativă. O înfrângere în semifinala cu Brazilia în care un fluier din Ecuador a fost net potrivnic  Argentinei din primul până în ultimul minut de joc, tolerând durităţile, neconsultând tehnologia VAR (deşi colegii săi o făcuseră în numeroase rânduri) şi neacordând două penalty-uri clare contra gazdelor, apoi o eliminare injustă, aberantă, în meciul câştigat cu Chile pentru bronz, reproşuri şi acuze referitoare la sabotarea competiţiei în viitor, amintiri neplăcute despre un fotbal de calitate net inferioară celui de care tocmai se despărţise în Europa. Declinul naţionalelor sud-americane în ultimii ani e direct dependent de raţiuni şi interese care cu greu pot fi ascunse în prezent, dar preţul dispariţiei plăcerii de a urmări artiştii la lucru pe gazon îl plătesc milioanele de fani, care cu siguranţă merită mai mult.

                                                                                                      Dan H. BRUDIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.