Doi lugojeni în colectivul care va elabora Enciclopedia Muzicală a Banatului

Share Button

Dr. Constantin-T. Stan și dr. Franz Metz, doi lugojeni în colectivul care va elabora, sub egida Academiei Române, Enciclopedia Muzicală a Banatului

Proiectul „Enciclopedia Banatului” a fost lansat de Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timişoara, în 2009, sub coordonarea profesorului Crișu Dascălu. Un prim volum, dedicat literaturii bănățene, a fost lansat în 2016. Urmează să apară un tom dedicat istoriei Banatului (elaborat de un colectiv aflat sub coordonarea prof. dr. Dumitru Tomoni, vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România), iar recent s-a constituit un colectiv de redactare a celui de-al treilea volum, care va prezenta o istorie a tradițiilor muzicale din Banatul istoric. Colectivul, coordonat de muzicologul lugojean dr. Constantin-T. Stan (membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, doctorand al Facultății de Istorie a Universității din Oradea), cuprinde nume consacrate ale istoriografiei muzicale bănățene contemporane, membri de frunte ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, cu o bogată experiență editorială: dr. Franz Metz, dr. Johnny Bota, acad. Costa Roșu, prof. univ. dr. Dumitru Jompan, prof. univ. dr. habil. Lucian Emil Roșca, dr. Doru Sinaci, dr. Radu Sinaci.

Deplângând absența finanțării, academicianul Păun Otiman sublinia, într-un interviu, devotamentul și profesionismul celor care s-au dedicat, cu un adevărat spirit de sacrificiu, înfăptuirii acestui adevărat monument cultural închinat vestului de plai mioritic: „Trebuie menţionat, în primul rând, faptul că, deşi este un proiect de importanţă naţională, care presupune mari eforturi din toate punctele de vedere, nu doar ştiinţifice, ci şi materiale şi financiare, totul s-a făcut exclusiv prin eforturile colectivului direct implicat, fără vreun leu de la bugetul de stat. Această lipsă totală de contribuţie de la bugetul statului este o mare pată neagră pe concepţia românească asupra culturii, demonstrează o mentalitate extrem de păguboasă pentru cultura naţională. Evident, am avut sprijin din partea unor sponsori, dar nu din partea statului”.

Să sperăm că, în actuala și viitoarea conjunctură politică, decidenții vor privi cu mai multă atenție și responsabilitate la marile proiecte culturale care definesc Banatul istoric.

AL PRESS

701

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.