Concursul Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”, emblemă a vocației muzicale a cetății lui Ioan Vidu

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Juriul celei de-a VI-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia” va cuprinde pianiști-concertiști și pedagogi de excepție: Vanda Albotă, pianistă-concertistă, profesoară la Universitatea din Essen, lector univ. dr. Laura Smărăndescu și conf. univ. dr. Carmen Manea (Universitatea Națională de Muzică din București).

Ca de obicei, nu vor fi contabilizate erori inerente unor vârste fragede. Sistemele educaționale moderne europene, performante, care ar trebui să se constituie într-o benefică sursă de inspirație pentru învățământul românesc, inclusiv vocațional, au o cu totul altă viziune asupra spiritului concurențial.

Vom privi în perspectivă, străduindu-ne să augmentăm baza de selecție, de unde vom putea promova, mai târziu, talentele autentice, ambasadorii cei mai credibili și autorizați ai României de mâine. Țelul nostru suprem este să oferim cât mai mult competitorilor, dincolo de simbolica diplomă: premii generoase, din partea administrației locale (extrem de implicată și darnică la această ediție), a unor ONG-uri, firme și persoane private, asociații culturale, instituții media.

Ceea ce va defini însă plenar specificul concursului nostru va fi expresia unui sublim ecumenism cultural, exersat de secole în cetatea lui Ioan Vidu: reprezentanții majorității cultelor vor oferi consistente daruri copiilor. Nu în ultimul rând, competiția se va constitui într-un modest omagiu adus jubileului centenar al Marii Uniri.

Un moment sublim, unic în istoria învățământului muzical lugojean, va fi reprezentat de inaugurarea noului pian de concert (un Yamaha cu coadă medie, performant – un neprețuit dar oferit de administrația locală la inițiativa edilului-șef, prof. ing. Francisc Boldea) și a noii săli festive (Studioul de Concerte „Elisabeta Toth”), complet renovată, potrivit celor mai moderne standarde în materie, grație generosului mecenat al unei firme de top în peisajul economic bănățean, manageriate de ec. Paul Cărămidaru: Honeywell Life Safety Romania SRL.

Istoricul eveniment al dublei inaugurări va fi celebrat printr-un concert extraordinar, susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, laureați ai unor concursuri naționale și internaționale (punctele din program vor ilustra secțiunile și categoriile concursului: pian solo, pian la patru mâini, pian acompaniament), și doi maeștri de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara: lector univ. dr. Cristina-Alina Mălăncioiu (fiică a Lugojului, prodecan al instituției academice timișorene) și asist. drd. Victor-Andrei Părău, care vor oferi publicului pagini din Arvo Pärt și Olivier Messiaen.

Constantin-T. STAN

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.