Concert dedicat compozitorului Sabin Păutza

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, condusă de maestrul DAVID CRESCENZI, îl omagiază pe compozitorul Sabin Păutza, cu ocazia împlinirii a 80 de ani, dedicându-i concertul de vineri, 28 aprilie 2023, de la ora 19:00.

Programul serii conține una dintre lucrările maestrului – Concertul pentru percuție și orchestră, ce îl are ca solist pe DORU ROMAN, percuționist al Filarmonicii Banatul Timișoara.

Așa cum o descrie însuși maestrul Sabin Păutza, lucrarea este „concepută în trei mișcări contrastante și își propune să evidențieze posibilitățile expresive ale unor instrumente de percuție, alături de cele ritmice, proprii acestor categorii de instrumente. Pe lângă timpani, lucrarea folosește batteria de jazz, marimba, vibrafonul și temple blocks. Solistul, pe parcursul desfășurării concertului, se mută de la un instrument la altul, obținând efecte dintre cele mai diverse, într-un dialog permanent cu orchestra.

Prima parte, în mișcare rapidă, intitulată CAPRICCIO, în formă clasică de sonată, utilizează pe rând batteria, temple blocks și, mai ales, marimba, care pune aici în evidență resursele melodice încă ascunse ale acestui instrument. Partea a doua, NOCTURNA, are alura unui blues, în care vibrafonul împarte rolul de protagonist cu chitara, pianul și basul electric, în timp ce restul orchestrei acompaniază discret dialogul acestor instrumente soliste. Finalul intitulat FIESTA, este un dans cu certe intonații românești, într-o atmosferă de sărbătoare, cu evidente ecouri de jazz, în care, de data aceasta, timpanii au rolul principal, alături de marimba”.

Născut în 8 februarie 1943 la Câlnic, Reșița, Sabin Păutza a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu, unde s-a specializat în dirijat și compoziție, perfecționându-se la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia). Creația sa, în care sunt cuprinse lucrări aparținând unui larg spectru de genuri muzicale, de la cel cameral la cel simfonic, și de la miniaturi vocale (lieduri) la muzică pentru piese de teatru, jazz sau muzică ușoară, este caracterizată de un stil complex, versatil, în care deși limbajul sonor este unul cât se poate de contemporan, liniile melodice împrumută uneori particularități specifice jazz-ului, cântecelor religioase afro-americane și folclorului românesc.

Impresionant prin gândirea componistică pe care o propune, Sabin Păutza este printre altele, distins cu Premiul Academiei Române, Premiul Uniunii Compozitorilor, Marele Premiu „Doctor Martin Luther King”. A obținut, de asemenea, Diploma de onoare la Concursul Internațional de compoziție de la Salt Lake City, Utah.

Stabilit din 1984 în SUA, Sabin Păutza a avut și o activitate dirijorală importantă, după 1990 fiind invitat constant la pupitrul unor orchestre românești de prestigiu, în timp ce peste ocean deține funcția de dirijor asociat al celei mai vechi orchestre simfonice din New Jersey.

Până în 2013 a predat la mai multe universități din SUA și din întreaga lume.

În aceeași seară, vom audia și două lucrări ale compozitorului L. BERNSTEIN, dintre care una în primă audiție – Uvertura la opera Candide, și Dansurile simfonice din West Side Story.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie, de luni până vineri, între orele 10:00 -13:00, și pe myticket.ro: https://bit.ly/3MkaiK2

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.