Complexul de servicii pentru persoane vârstnice „Sfântul Nicolae”, o familie pentru cei neajutorați

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dan TIMARU 

Procesul îmbătrânirii demografice este o realitate care creează probleme deosebite legate  de  protecția  persoa-nelor  vârstnice. Vârsta a treia  a  început  să  fie  considerată  din  ce  în  ce  mai  mult  un  risc  de dependență  și  de  excluziune  socială.  În această situație s-au luat măsuri la  nivel  european  care vizează dezvoltarea  serviciilor  de asistență socială și creșterii calității vieții persoanei vârstnice.

Complexul de servicii pentru persoane vârstnice „Sfântul Nicolae” din Lugoj este angrenat în sistemul serviciilor  de asistență socială și, de la înființarea sa, în anul 2004, până în prezent a cunoscut mai multe etape de dezvoltare. Complexul dispune în momentul de față de un centru de zi cu aproximativ 100 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 65 și 97 de ani și de un centru cu 20 de locuri în care 10 persoane vârstnice din oraș, cu vârste cuprinse între 65 și 91 de ani sunt internate. Instituția se află în subordinea Consiliului Local al Municipiului Lugoj. Complexul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin proiect Phare, în valoare de 55.328 euro.

Adriana Hornyak conduce această instituție din anul 2011 și cunoaște în amănunt evoluția centrului, drept pentru care credem că este persoana cea mai îndreptățită să ne vorbească despre Complexul de servicii pentru persoane vârstnice „Sfântul Nicolae”.

„Sunt în această instituție din anul 2011. Știu că în anul 2004 s-a înființat Centrul de zi pentru persoane vârstnice, centru pentru socializare și terapii ocupaționale, activități specifice vârstei, cu consiliere de specialitate. În anul 2007, pe fonduri Phare, s-a amenajat și etajul clădirii, devenind Cămin rezidențial pentru Persoane Vârstnice. Tot atunci s-au comasat cele două servicii și s-a format Complexul de servicii pentru persoane varstnice „Sfântul Nicolae”.

Pot beneficia de serviciile căminului persoane care au atins vârsta de pensionare şi se află în una din următoarele situaţii: nu au familie sau se află în întreținerea unor persoane obligate la aceasta, nu au locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii, nu realizează venituri proprii sau acestea sunt insuficiente pentru asigurarea îngrijirilor necesare, nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată, se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale, datorită stării fizice şi psihice degradate.

Scopul instituției noastre este asigurarea unui climat psiho-afectiv pozitiv, combaterea riscului de excluziune socială şi creşterea calităţii vieţii acestora, prevenirea efectelor negative ale institutionalizării prin crearea unui climat familial în cadrul căminului, promovarea relaţiei cu familia şi grupul de cunostinţe.

Capacitatea căminului este de 20 de persoane, iar noi avem internate doar 10. Faptul că la ora actuală avem 10 locuri libere este un semn că situația persoanelor vârstnice în Lugoj nu este una precară, că nu avem persoane vârstnice în oraș aflate la limita de supraviețuire.

Dacă activitatea centrului a decurs fără probleme grave de la înființare, anul trecut în martie, din cauza pandemiei, a trebuit să întrerupem activitatea Centrului de zi și să intrăm în izolare. Atunci activitatea centrului s-a frânt. Dacă zilnic ne treceau pragul zeci de oameni, dintr-o dată s-a făcut liniște. Am încercat să continuăm activitatea online, dar nimic nu mai era ca înainte. În afara faptului că treceam printr-o pandemie despre care nu știam prea multe, mai eram și izolați de restul lumii.

Am efectuat servicii permanente de două săptămâni și nu ne-a fost ușor nici nouă să stăm departe de familiile noastre. Luptam cu un inamic invizibil. Locatarii noștri erau oameni cu probleme de sănătate și trebuiau feriți de virusul ucigaș. Am trecut cu bine și peste această încercare. Nu am avut niciun caz de infestare în rândul pacienților noștri. Încet-încet, sperăm să revenim la normal. Să putem organiza excursii, să sărbătorim fiecare eveniment așa cum se cuvine.

Trebuie să știți că aici membrii complexului și-au des-coperit talente ascunse. Am avut chiar și o revistă în care publicam creațiile dumnealor. Există o atmosferă efervescentă la fiecare eveniment pe care îl organizăm. Colaborăm cu poeți locali și întâlnirile literare sau muzicale fac deliciul spectatorilor.

Desigur că în mentalul colectiv mai stăruie imaginea de odinioară a azilului de bătrâni. Complexul nostru oferă condiții de viață excelente, toate camerele având două paturi și televizor. Funcționăm după standarde europene. Asigurăm trei mese zilnic. Mâncarea se pregătește în bucătăria noastră, gătim specific bănățean, mâncare sănătoasă și, desigur, deosebit de gustoasă.

Ne răsfățăm locatarii. Asigurăm consiliere socială şi psihologică, consiliere juridică şi administrativă , asistență religioasă și nu în ultimul rând prevenim marginalizarea socială. Asigurăm consultaţii şi tratamente la cabinetul medical sau  în instituţii medicale de profil.

Aniversarea zilelor de naştere şi onomastice ale bene-ficiarilor se face într-un cadru festiv, de asemenea și evenimentele cu caracter religios (Paște, Crăciun etc). Sunt multe de spus despre activitatea centrului nostru și nimeni nu trebuie să ne acuze de falsă modestie. Suntem mândri de ceea ce facem și ne implicăm sufletește în activitatea noastră zilnică.

Este o datorie de onoare să avem grijă de cei în vârstă. În ei îi vedem pe bunicii și chiar pe părinții noștri care nu mai sunt printre noi. De multe ori asistentul social pleacă acasă cu povara problemelor cu care se confruntă cei asistați. Nu poți face meseria asta fără vocație.

Colectivul pe care îl conduc este unul deosebit, drept pentru care trebuie să îl fac cunoscut și cititorilor Ziarului Actualitatea: Adriana Micula, Alina Popescu, Enici Covaci, Maria Bălășoiu, Gruneanțu Aurica, Becheanu Violeta, Zima Sorina, la bucătărie Sintescu Delia și Fănica Szabo, la magazie Lucia Stepan și doi agenți de pază, Sorin Jurca și Dorin Dragănescu.

Trebuie să menționez că centrul nostru este un centru deschis, că locatarii noștri pot merge la băi sau în concediu, că pot fi vizitați sau pot să-și viziteze familia și că instituția noastră este un fel de pensiune.

Și noi suntem o familie! Așa că cei care vă simțiți singuri și neajutorați puteți bate la porțile noastre și vi se va deschide!”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.