Comemorarea întâiului poet dialectal, Victor Vlad Delamarina, în localitatea care îi poartă numele

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Primul poet dialectal român, Victor Vlad Delamarina va fi omagiat, mâine, 12 iunie, în comuna care îi poartă numele. Manifestarea culturală are o tradiție mai veche, însă este al treilea an consecutiv de când aceasta a fost reluată. Acțiunea are loc în cadrul Zilelor Comunei Victor Vlad Delamarina care se vor încheia duminică 16 iunie, cu ruga satului. Mâine însă, de la ora 10, la Căminul Cultural din localitate vor avea loc o serie de activități pentru a cinsti memoria celui care a fost primul poet dialectal al românilor.  Nu vor lipsi recitări de poezii în grai bănățean, cântece și dansuri, interpretate de ansambluri folclorice din zonă. Evenimentul este organizat de către Primăria comunei Victor Vlad Delamarina, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și a Școlii Gimnaziale din Victor Vlad Delamarina. Manifestarea va fi moderată de Sergiu Boian, poet în grai bănățean, profesor și realizator de emisiuni tv.

 Se va vorbi despre primul poet dialectal V.V. Delamarina, așa cum a fost numit de marele critic literar Titu Maiorescu, se vor recita poezii din creația lui V. V. Delamarina, dar și din creația altor poeți dialectali. Vor participa pe lângă copiii de la Școala Gimnazială V. V. Delamarina, copii de la  Școala Gimnazială Nr.2 din Lugoj, Școala Gimnazială Belinț, dar și din alte localități. Ansamblul Hora Belințului și Ansamblul Voinicelul vor interpreta frumoase dansuri populare și cântece”, a declarat Sergiu Boian.

Victor Vlad Delamarina s-a născut în 31 august 1870 în Satu Mic, astăzi localitatea purtându-i numele. A debutat cu versuri scrise în grai bănățean, publicate în anii 1894- 1895 în ziarul “Dreptatea” din Timișoara. Poeziile au fost adunate și editate de Valeriu Braniște în volumul intitulat “Poezii bănățenești”, publicat la Lugoj în anul 1902. Titu Maiorescu, mare critic român, le-a publicat și el în “Convorbiri literare”, cu un articol introductiv, numindu-l pe Victor Vlad Delamarina “Primul poet dialectal român”.

 

Alina DAMIAN

 

Despre admin 6348 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.