Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” Lugoj a răspuns „prezent” la apelul „Let’s Do It, World – Let’s Do It, Romania”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În 2018 s-au împlinit 10 ani de când o organizație non-guvernamentală din Estonia a inițiat pentru prima dată o acțiune de implicare civică a populației în problema gestionării ecologice a deșeurilor, prin curățarea țării într-o singură zi cu ajutorul voluntarilor şi selectarea deșeurilor în vederea reciclării, intitulată „Let’s Do It”. În 2011, mișcarea a fost extinsă la nivel global, sub denumirea „Let’s Do It, World” şi a devenit parte a Programului pentru Mediu al Organizaţiei Națiunilor Unite.

Până în prezent, mișcarea s-a dezvoltat într-o rețea care cuprinde 113 țări şi se estimează o cifră de 14 milioane de oameni care au fost implicați în activităţile acesteia.

În România, acțiunile de curățenie națională sunt organizate anual de Asociaţia „Viitorul în zori”, inițiator la nivel naţional al „Let’s Do It, Romania”.

Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” Lugoj a participat încă de la început la aceste acţiuni, echipa cea mai numeroasă fiind înregistrată în anul 2012, când aproape 120 de elevi şi profesori au participat la cea mai masivă mobilizare de forțe din toată perioada de 10 ani a mișcării „World Cleanup Day”.

Prin comparație cu restul participanților locali, nici acest an nu a făcut excepție. Din cele cam 150 de persoane prezente sâmbătă, 15 septembrie, la ora 9, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, 65 au fost de la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu“ (60 de elevi din clasele a VI-a A, a VII-a A şi B, a IX-a A, C şi E, a X-a B şi C, a XI-a B, C şi D, a XII-a B şi C, însoțiți de doamnele profesoare Noemi Neamţu, Adriana Mariş, Dorina Dincă, Raluca Munteanu şi Daniela Popovici, care a organizat şi coordonat acțiunea la nivelul colegiului). Sacii şi mănușile au fost asigurate de reprezentanții județeni „Let’s Do It”, iar transportul a fost oferit de Primăria Municipiului Lugoj.

Elevii de la „Brediceanu”, deși de vârste foarte diferite (de la 12 la 18 ani), au fost unitari în feed back-ul oferit în urma desfăşurării acțiunii de ecologizare a drumului naţional Lugoj-Reșița, la ieșirea din Lugoj, unde au lucrat alături de câțiva reprezentanți ai firmei Hella.

Darius S. (XII B): „Nu e prima dată când particip la „Let’s Do It” şi mă bucur că tinerii încep să conștientizeze importanța implicării în curățarea mediului înconjurător. Am observat inclusiv la mine o modificare de comportament, deja sunt mai atent unde pun diferitele deșeuri, nu le mai las sau arunc la întâmplare, pe stradă.”

Anda S. (XI B): „Eu sunt la a treia participare şi mă bucur că din an în an suntem din ce în ce mai mulți; astăzi avem şi elevi de la gimnaziu cu noi şi asta nu poate decât să ne facă mai optimiști pentru viitor. Probabil, în viitor, când vom fi părinţi, vom ști cel puțin să le spunem să nu arunce gunoaie aiurea, să prevenim mai degrabă decât să combatem.”

Ioana G. (X B): „Pentru mine a fost prima oară când particip, se vede clar diferența unde am muncit să curățăm locul, dar consider că ar trebui să se organizeze genul acesta de activităţi mai des, cel puțin o dată pe anotimp, şi în locuri unde circulă lumea, pentru că acolo pot vedea şi ceilalți oameni, prietenii noștri, ce am făcut şi poate, cel puțin din respect pentru voluntarii care au muncit, nu vor mai arunca acolo deșeuri. Sau poate data viitoare vor veni şi ei cu noi.”

Ramon F. (XIIC): „E a patra oară când vin la acest proiect şi mă bucur să văd colegii mai mici pe lângă noi. Poate că genul acesta de acţiuni îi vor îndemna în viitor să participe şi la alte activităţi de voluntariat, şi în cadrul unor cluburi de voluntari.”

Direcțiunea colegiului, prin dl. dir. prof. Dr. Aurelian Sima, felicită profesorii coordonatori pentru inițiativă şi elevii participanți pentru implicarea în număr mare în această acțiune.

Autor: prof. Daniela Popovici – organizator activitate la nivelul colegiului

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.