Claudiu Buciu nu revine deocamdată la conducerea Primăriei. A pierdut în primă instanță în fața prefectului

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Procesul deschis de Claudiu Buciu pentru suspendarea ordinului dat de prefectul Mihai Ritivoiu, prin care i-a încetat mandatul primarului din Lugoj, s-a încheiat. Instanța de judecată i-a respins lui Claudiu Buciu cererea prin care solicita suspendarea ordinului emis de prefectul de Timiș prin care i-a încetat mandatul înainte de termen. Primarul suspendat al Lugojului va face recurs.

„Respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată şi precizată de reclamantul Buciu Claudiu Alexandru în contradictoriu cu pârâtul Prefectul Judeţului Timiş, având ca obiect suspendare executare act administrativ. Ia act de faptul că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Timiş – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 10.08.2022”, se arată în sentința Tribunalului Timiș.

Claudiu Buciu a deschis două procese în instanță: unul de suspendare și altul de anulare a ordinului prefectului Mihai Ritivoiu prin care și-a pierdut funcția de primar.

Instanța s-a pronunțat, miercuri, în privința suspendării acestui ordin, respingând acțiunea lui Claudiu Buciu. Primarul suspendat nu a dorit să comenteze decizia instanței. Avocații vor face însă recurs în 5 zile.

Pentru cel de-al doilea proces, deocamdată nu a fost stabilit un termen de judecată.

Dacă vor fi de acord cu suspendarea sau anularea cerute de Claudiu Buciu, decizia judecătorilor ar readuce toată administrația locală din Lugoj la momentul de dinaintea demiterii primarului.

În această situație, Claudiu Buciu revine pe funcția de primar, iar actualul primar interimar, Bogdan Blidariu revine ca viceprimar. Adrian Serendan își pierde funcția de viceprimar și rămâne doar consilier local.

Suspendarea ordinului l-ar aduce doar provizoriu pe Claudiu Buciu în funcția de primar, până la decizia în celălalt proces, în care Buciu cere anularea totală a respectivului ordin. Doar că, până la o sentință finală în procesul de anulare, ar putea să treacă ani de zile și Claudiu Buciu și-ar putea chiar încheia acest mandat.

Dacă, totuși, procesul de anulare se va încheia în timpul mandatului și Claudiu Buciu va pierde acest proces, atunci, din nou, Lugojul va fi condus de un primar interimar, adică de viceprimarul Bogdan Blidariu.

În această situație, Guvernul are la dispoziție 90 de zile să organizeze alegeri locale.

Dar nici în acest caz, Guvernul nu se grăbește. Sunt nu mai puțin de 40 de localităţi în care s-a vacantat funcţia de primar sau a fost dizolvat consiliul local și încă nu au fost organizate alegeri locale.

Recent însă, preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că dă în judecată Executivul pentru a-l obliga să respecte legea şi să organizeze alegeri locale.

Orban spune că a înregistrat la Guvern plângerea prealabilă, după care, dacă Executivul nu adoptă hotărârea de organizare a alegerilor locale, atunci se va adresa instanţei de contencios administrativ.

„Nu putem să contemplăm pasivi derapajele tot mai grave ale PSDNL faţă de normele şi principiile democratice. Avem datoria să folosim toate mijloacele legale şi constituţionale pentru a îi determina să revină în cadrul democratic”, a conchis Ludovic Orban.

În ceea ce îl privește pe Claudiu Buciu, vă reamintim că, la începutul lunii iulie, prefectul Mihai Ritivoiu l-a demis din funcția de primar, pentru că acesta și-a schimbat domiciliul în timpul mandatului. „Legea e foarte clară și spune că mandatul primarului încetează de drept la schimbarea domiciliului. Nu-mi rămâne decât să închei înainte de termen mandatul domnului primar”, a declarat în data de 8 iulie 2022 prefectul județului Timiș. (N. S.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.