CESE o alege pe austriaca Christa Schweng în cea mai înaltă funcție

EESC President Christa SCHWENG

Uniți pentru viitorul Europei: noua președintă este hotărâtă să refacă unitatea și reputația CESE, demonstrându-i astfel valoarea adăugată în influențarea deciziilor politice la nivelul UE.

Austriaca Christa Schweng a devenit cel de-al 33-lea președinte al Comitetului Economic și Social European (CESE) și a cincea femeie ce conduce organismul UE care reprezintă societatea civilă organizată, de la înființarea sa, în 1958. Cei doi noi vicepreședinți aleși care i se alătură la conducerea CESE sunt Giulia Barbucci (Italia), pentru buget, și Cillian Lohan (Irlanda), pentru comunicare.

CESE și-a numit noua conducere la 28 octombrie, în cea de-a doua zi a sesiunii sale plenare inaugurale de trei zile. Aceasta marchează începutul mandatului 2020-2025 al CESE, peste 40 % din cei 329 de membri fiind la primul mandat. Din cauza restricțiilor severe provocate de COVID19, întreaga sesiune inaugurală se desfășoară online, cu excepția ședinței sale de deschidere, care a fost ținută la distanță, dar a fost prezidată în persoană de decanul de vârstă al CESE, Raymond Coumont, din hemiciclul gol al Parlamentului European.

După ce a fost numită, dna Schweng a declarat: „Acest mandat va fi afectat de pandemia COVID19 și, din păcate, de vremuri de nesiguranță și de neajunsuri economice și sociale, în care întreprinderile luptă să poată supraviețui, iar lucrătorii își pierd locul de muncă. În contextul actual, mai mult ca oricând, trebuie să ne unim forțele, să dezvoltăm o viziune pentru o nouă Europă după COVID-19 și să facem totul astfel încât Comitetul nostru să-și poată aduce o contribuție importantă la redresarea Europei și la reziliența viitoare. Acest efort va fi însoțit de reconstruirea unui CESE mai unit, mai eficient și mult mai apreciat.”

Din acest motiv, deviza noii președinții a dnei Schweng este „Uniți pentru viitorul Europei”.

Noua președintă a promis să acționeze urgent pentru a restabili reputația CESE și încrederea în instituție, Comitetul reiterându-și ferm angajamentul de a combate hărțuirea la locul de muncă.

„Avem nevoie de un Comitet care să fie unit și să întrunească cele mai înalte standarde etice, un Comitet cu o imagine excelentă”, a declarat dna Schweng, adăugând că debutul mandatului său va coincide cu consolidarea Codului de conduită a membrilor și a Regulamentului de procedură al CESE.

Dat fiind că Președinția CESE se schimbă la jumătatea mandatului, mandatul noului Birou condus de dna Schweng, care l-a preluat pe cel al predecesorului său, Luca Jahier, va dura doi ani și jumătate, până în martie 2023.

Programul președintei se va baza pe priorități care concordă cu viziunea sa despre o Europă postCOVID19, o societate deschisă și bazată pe valori, în care cetățenii săi pot trăi și prospera: o Europă prosperă din punct de vedere economic; o Europă favorabilă incluziunii sociale; și o Europă durabilă din punct de vedere ecologic.

A patra prioritate este garanția că CESE joacă un rol vital în cadrul Conferinței privind viitorul Europei, o inițiativă importantă care ar trebui să le dea europenilor sentimentul de apartenență la UE, permițându-le să dezbată teme importante ale UE, cu scopul de a îmbunătăți funcționarea Uniunii.

Pe baza programului președintei, dezvoltarea durabilă ar trebui să devină o atitudine și premisa unei economii competitive, care nu neglijează pe nimeni. Tranzițiile digitală și ecologică ar trebui integrate în toate domeniile politice.

Vicepreședinta aleasă, responsabilă pentru buget, dna Barbucci, a declarat: „Avem responsabilitatea de a le arăta cetățenilor europeni că UE și modelul său social unic pot contribui la găsirea unei soluții pentru a ieși din criză. În aceste vremuri grele, CESE joacă un rol esențial. Suntem vocea societății civile organizate și a partenerilor sociali din Europa. Depunem zi de zi eforturi susținute pentru a promova democrația și a spori participarea în UE”.

Noul vicepreședinte responsabil pentru comunicare, dl Lohan, a declarat: „Rezultatele obținute de CESE sunt produsul eforturilor noastre neobosite de a oferi perspective unice și valoroase, eforturi care se bucură de sprijinul vital al diverselor grupuri din societatea civilă organizată. Activitatea noastră trebuie să aibă ecouri puternice și clare în lucrările instituțiilor UE. Și ne vom îndrepta și în cealaltă direcție, spre dialogul cu rețelele din regiunile noastre, într-un proces iterativ care ne va ajuta să oferim tuturor soluții și să fim exemplari, plasând participarea activă din nou în centrul democrației participative.”

Președinta își va prezenta programul în timpul discursului său, care va fi transmis online, în cadrul sesiunii plenare inaugurale din 29 octombrie. El poate fi urmărit aici.

⦁ Christa Schweng (AT): președinta CESE a fost, în perioada 2018-2020, președinta Secțiunii pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie, Grupul „Angajatori” – ⦁ pagina web a președintei
⦁ Giulia Barbucci (IT): vicepreședintă a CESE, membră a Comisiei pentru afaceri financiare și bugetare, Grupul „Lucrători” – ⦁ pagina web a vicepreședintelui (buget)
⦁ Cillian Lohan (IE): vicepreședinte al CESE, purtător de cuvânt al Categoriei „Consumatori și mediu”, Grupul „Diversitate Europa” – pagina web a vicepreședintelui (comunicare)

⦁ Președintele și cei doi vicepreședinți sunt aleși cu majoritate simplă în sesiunea constitutivă a Adunării. Ei sunt aleși din fiecare dintre cele trei grupuri ale CESE (Grupul „Angajatori”, Grupul „Lucrători” și Grupul „Diversitate Europa”) pentru un mandat de doi ani și jumătate. Aceasta înseamnă că ei sunt aleși de două ori în timpul fiecărui mandat al CESE – la începutul și la jumătatea mandatului. Președintele este responsabil pentru buna desfășurare a activităților Comitetului și este reprezentantul acestuia în relațiile cu alte instituții și organisme. Cei doi vicepreședinți, aleși dintre membrii celor două grupuri din care nu face parte președintele, sunt responsabili cu comunicarea și, respectiv, cu bugetul.

⦁ CESE este alcătuit din 329 de membri care provin din cele 27 de țări membre ale UE. Ei sunt desemnați de guvernele naționale și sunt confirmați în funcție de Consiliul Uniunii Europene pentru o perioadă de cinci ani. Ei își desfășoară activitatea în mod independent, în interesul tuturor cetățenilor UE. Membrii Comitetului nu sunt oameni politici, ci angajatori, sindicaliști și reprezentanți ai unor sectoare ale societății, cum ar fi organizații ecologice, ale fermierilor sau consumatorilor, specialiști din economia socială sau din sectorul IMM-urilor, dar și din asociații ce reprezintă persoane cu handicap sau din sectorul voluntariatului, promotori ai egalității dintre femei și bărbați, reprezentanți ai tinerilor, ai mediului universitar etc. Noul mandat al CESE – al 16lea de la înființarea sa, în 1958 – va dura din octombrie 2020 până în septembrie 2025.

AL PRESS


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 7046 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.