Centrul de Zi Stern der Hoffnung din Buziaș se alătură Programului național Generații, susținut de Fundația Regală Margareta a României

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Programul național Generații ajunge acum în noi comunități, în cadrul a patru centre sociale din județele Alba, Cluj, Timiș și în București, susținute de Fundația Regală Margareta a României, cu sprijinul Fundației Bosch România. Seniorii sunt invitați să se alăture centrelor sociale de tip școală după școală pentru a oferi sprijin la teme sau alte activități educaționale copiilor din comunitate.

Astfel, în perioada 29 aprilie – 06 mai, centrele organizează Ziua Porților Deschise, cu scopul de a coopta voluntari din rândul persoanelor vârstnice. Valorificând experiența, profesia, pasiunea sau talentul personal, 45 de seniori vor fi cooptați pentru a se implica în activități educaționale, vocaționale sau de socializare în sprijinul a 120 de copii din medii defavorizate.

Asociația Stern der Hoffnung Rumanien – Centrul de Zi Stern der Hoffnung din Buziaș, Timiș este unul din noile centre sociale care vor implementa programul Generații.

Programul național Generații ajunge acum în noi comunități, în cadrul a patru centre sociale din județele Alba, Cluj, Timiș și în București. Seniorii sunt invitați să se alăture centrelor sociale de tip școală după școală pentru a oferi sprijin la teme sau alte activități educaționale copiilor din comunitate. În perioada 29 aprilie – 06 mai, centrele organizează Ziua Porților Deschise, cu scopul de a coopta voluntari din rândul persoanelor vârstnice.

Lansarea proiectului Generații în centre sociale din Bonțida, Blaj, Buziaș și București

Patru organizații sunt acum parte din comunitatea Centrelor Generații, fiind susținute de Fundația Regală Margareta a României, cu sprijinul Fundației Bosch România. Acestea vor beneficia de resurse și cunoștințe pentru a implementa educația intergenerațională în cadrul centrelor sociale din comunitate, creând un spațiu în care copiii și seniorii au oportunitatea să colaboreze și să devină o resursă unii pentru ceilalți. Valorificând experiența, profesia, pasiunea sau talentul personal, 45 de seniori vor fi cooptați pentru a se implica în activități educaționale, vocaționale sau de socializare în sprijinul a 120 de copii din medii defavorizate. Cele 4 organizații care s-au alăturat proiectului Generații sunt:

  • Bonțida, jud. Cluj – Fundația Creștină Diakonia, Centrul de zi pentru copii din familii în dificultate
  • Blaj, jud. Alba – Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj, Centrul de zi pentru copii
  • Buziaș, jud. Timiș – Asociația Stern der Hoffnung Rumanien, Centrul de Zi Stern der Hoffnung
  • București, sector 2 – Fundația Sfântul Dimitrie, Centrul pentru Educaţie şi Sprijin Comunitar

Seniorii sunt invitați la Ziua Porților Deschise, în perioada 29 aprilie – 06 mai

Seniorii din comunitatea centrelor sociale din Boținda, Blaj, Buziaș și București sunt invitați să cunoască cadrul de desfășurare al activităților intergeneraționale, personalul și copiii care fac parte din proiectul social, să afle informații despre modalitățile de implicare și să se înscrie ca voluntari. Pentru cei interesați, în fiecare localitate se organizează Ziua Porților Deschise, în perioada 29 aprilie – 06 mai.

Seniorii care doresc să devină voluntari trebuie să aibă o atitudine pozitivă, disponibilitatea de a lucra cu copiii și de a transmite din experiența sau abilitățile lor, implicându-se fie în pregătirea temelor școlare, fie în organizarea unor cluburi și ateliere educative sau vocaționale, ce se desfășoară în cadrul centrelor sau chiar și online.

Programul național Generații al Fundației Regale Margareta a României

Ca o soluție la problema abandonului școlar și a îmbătrânirii accelerate a populației, Fundația Regală Maragreta a României a dezvoltat, începând din anul 2015, o rețea de centre sociale care se bazează pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi după pensionare. La Centrele Generații, copiii din comunitate beneficiază de sprijin pentru școală, o masă caldă, consiliere socială și psihologică, dar și de o diversitate de activități intergeneraționale cu specific educativ sau vocațional. La rândul lor, persoanele vârstnice au oportunitatea de a-și asuma un rol nou după pensionare, desfășurând o activitate de valoare pentru ei, pentru copiii defavorizați și pentru comunitate. Colaborarea dintre copiii și voluntarii seniori la Centrele Generații determină un progres vizibil în dezvoltarea școlară și personală a copiilor, iar pentru seniori aduce sentimentul de utilitate și valorizare. Prin sesiunile de pregătire individuală, rezultatele școlare ale copiilor se îmbunătățesc, stima de sine crește, ajutându-i să devină mai încrezători și mai responsabili. Prin participarea la cluburi și atelierele practice, copiii capătă și își dezvoltă anumite abilități practice și descoperă diferite pasiuni.

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.