Cea de-a XI-a ediție a Simpozionului Internațional de Artă „Stefan Jäger”

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

În 28 iulie 2023, de la ora 10.00, în cadrul deschiderii Festivalului „Zilele Jimboliene”, va avea loc vernisarea lucrărilor realizate în cea de-a XI-a ediție a Simpozionului Internațional de Artă „Stefan Jäger”.

Scopul acțiunii a fost dual. S-a țintit, pe de o parte, îmbogățirea colecției Muzeului Stefan Jäger din Jimbolia, iar pe de altă parte, păstrarea și promovarea rețelei artistice euroregionale. Din acest punct de vedere simpozionul reflectă specificul bănățean: interacțiune interculturală cu posibilitatea păstrării propriei identități. Se știe că pictorul Jäger este emblematic pentru cultura șvăbească. Totuși, el surprinde în mod obiectiv scene autohtone fără a face nedreptate vreunei etnii.

Artiști din 4 țări s-au întâlnit la Jimbolia în perioada 24-30 iunie 2023 pentru a participa la ediția de anul acesta a acestui eveniment deosebit, cu peste 10 ani de tradiție. Cei 13 participanți provin din Polonia, Slovenia, Serbia și România și sunt: Ioan Avramț, Tomasz Awdziejczyk, Bandi Szidonia, Joanna Banek, Costin Brăteanu, Angelica Chici, Ana Domnica Hoble, Marija Knezevic, Ecaterina Schiwago, Tar Béla, Milan Todic, Pedja Todorovic, Serge Vasilendiuc.

Simpozionul Internațional de Artă „Stefan Jäger”, nu doar prin ediția de anul acesta, ci prin tot ceea ce înseamnă el, întărește convingerea că Banatul de azi, pentru a-și păstra identitatea și pentru a rămâne model de interacțiune interetnică, are nevoie de evenimente artistice și culturale și la nivelul localităților medii sau mici, de promovarea unor valori în jurul cărora să se coaguleze comunitatea regională.

Întreaga acțiunea a fost organizată de Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, fiind susținută de Primăria și Consiliul Local Jimbolia. Curatorii Simpozionului Internațional de Artă „Stefan Jäger” au fost, ca și la precedentele ediții, artiștii Costin Brăteanu și Tar Béla.

Costin Brăteanu,

curator

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.