Ce este acidul hialuronic și care sunt beneficiile utilizării sale?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Acidul hialuronic este un compus minune care aduce nenumărate beneficii pielii. În general, atunci când vorbim despre redarea fermității și îmbunătățirea aspectului pielii, vorbim și despre această substanță. Însă ce este mai exact și care este rolul său? Descoperă mai multe în cele ce urmează.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic reprezintă o polizaharidă prezentă în piele, țesuturi și cartilaje în mod natural. Însă, nivelul acestuia din organism nu este constant de-a lungul vieții. Odată cu înaintarea în vârstă, acesta începe să scadă, moment în care încep să se observe diferite modificări ale structurii și aspectului pielii.

Principalul rol al acidului hialuronic este acela de a menține apa în organism. Acesta are capacitatea de a păstra o cantitate foarte mare de apă, motiv pentru care ajută la menținerea pielii hidratate. De exemplu, o singură moleculă a acestei substanțe poate capta până la 6 litri de apă.

Beneficiile acidului hialuronic

Datorită proprietăților sale impresionante de a reține apa, principalul beneficiu adus pielii de către acidul hialuronic este acela de hidratare intensă. Bariera cutanată este protejată și, astfel, i se asigură hidratarea de care are nevoie. Însă, acesta nu este singurul său rol.

Acidul hialuronic ajută și la stimularea producției de colagen, proteina structurală a pielii care contribuie la păstrarea formei acesteia. Astfel, pielea își poate recăpăta volumul și elasticitatea. Tocmai de aceea această substanță este un bun ingredient antirid, ajutând la netezirea tenului, la estomparea imperfecțiunilor și la obținerea unui aspect mai tânăr și mai plin.

Un alt beneficiu greu de trecut cu vederea este și rolul jucat de acidul hialuronic în regenerarea pielii. Datorită efectului său asupra producției de colagen, substanța poate ajuta la refacerea rănilor, favorizând cicatrizarea și ajutând la calmarea pielii deteriorate.

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm faptul că acidul hialuronic este un antioxidant. Acest lucru înseamnă că acesta combate stresul oxidativ, fenomen care poate duce la deteriorarea celulelor și poate avea efecte cu adevărat nocive.

Utilizările acidului hialuronic

Acidul hialuronic poate fi găsit drept ingredient cheie în numeroase produse de îngrijire (creme, loțiuni, serumuri și fiole), însă poate fi utilizat și în anumite proceduri și tratamente. Datorită numeroaselor sale beneficii, poate fi utilizat în diferite moduri.

De cele mai multe ori, substanța este prezentă în cosmetice dedicate anumitor nevoi specifice. O poți întâlni în cremele hidratante, în special pentru pielea uscată, dar și pentru alte tipuri de piele.

Însă, acidul hialuronic este probabil faimos pentru proprietățile sale antirid, motiv pentru care este nelipsit din gamele dedicate îngrijirii anti-îmbătrânire. Nu doar că acesta ajută la redarea elasticității pielii, dar oferă și protecție împotriva radicalilor liberi prin efectul său antioxidant, aceștia fiind alți factori ce contribuie la îmbătrânirea pielii.

Deoarece substanța ajută la redarea volumului pielii, putem spune că are efect de filler. Tocmai de aceea, este utilizat în numeroase proceduri estetice. Poți opta pentru mărirea buzelor prin injectarea acidului hialuronic sau pentru utilizarea sa în intervențiile de estompare a ridurilor.

Acidul hialuronic joacă un rol major pentru menținerea sănătății pielii. Deoarece nu putem împiedica pierderea sa din organism, putem compensa folosind produse care conțin acest ingredient. Însă, poți profita de proprietățile sale de filler și prin apelarea la diferite proceduri estetice.

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.
Chirurgie plastica si estetica
Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare
www.cosmedica.ro
https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

Despre admin 6623 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.