Câte, Câți, Cîțu? [Un editorial de Dan Timaru]

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie cele-brată în fiecare an, pe 5 octombrie. Adunarea Generală a ONU stabilea pe 3 decembrie 2018 ca Ziua Internațională a Educației să fie celebrată anual, pe 24 ianuarie, în scopul sublinierii rolul educației, în instaurarea păcii mondiale și a unei dezvoltări de durată a lumii. Ziua Internațională a Educației din 2021 a fost marcată de pandemia COVID-19 care a condus la întreruperea globală a învăță-mântului la o scară și de o severitate fără pre-cedent. Cea de a treia Zi Internațională a Educației (24 ianuarie) a fost marcată în România, luni, 25 ianuarie 2021, prin tema „Recuperează și Revitalizează Educația pentru Generația COVID-19”.

Anul acesta, pe 5 octombrie, Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării, transmitea un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, când de fapt se sărbătorea Ziua Internațională a Profesorului. Politicienii s-au năpustit și ei să mai demonstreze, cu toate că nu mai era cazul, că trăiesc într-o lume paralelă și se uită în calendare ca mâța-n bec și nu au două paie cu realitatea. Ce laude să aducem sistemului, când o statistică făcută de un distins sociolog arată că „42% dintre copiii și adolescenții români sunt analfabeți func-țional. 2 din 3 copii din mediul rural sunt nevoiți să renunțe la școală pentru că nu au acoperite nici măcar nevoile de bază, iar școala în condițiile acestea este departe de a fi o prioritate. Vorbim doar de adus copii la educație, nu vorbim despre calitatea educației. Ne mulțumim cu cei foarte puțini olimpici și nu vedem masa. E o ipocrizie de a nu vedea România în diversitatea ei”? Cum să ai un sistem educațional performant când în 30 de ani la conducerea învățământului s-au perindat cam toți atâția miniștri, fieca-re cu reforma lui? Cum să ai un sistem edu-cațional performant când el este excesiv politizat? Cum să ai un sistem educațional performant când tot felul de indivizi fără cunoștințe temeinice de pedagogie au ajuns la catedră? Nu sunt eu în măsură să îndrept lucrurile în sistem, dar am dreptul să constat că totul este o bătaie de joc.

Dacă de ziua dascălului noi sărbătorim ziua educației și nici măcar ministrul educației nu sesizează acest lucru, e foarte grav. Deci, 5 octombrie este Ziua Internațională a Profesorului. Eu le doresc tuturor toate cele bune! Trăim vremuri tulburi, în care politicieni bezmetici distrug o națiune și ale ei idealuri. Suntem un popor răbdător, care nu se răzvrătește, ci doar se întreabă mereu câte rele se vor mai abate asupra noastră, câți politicieni inconștienți ne vor mai hotărî destinele… Câte, Câți, Cîțu?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.