Case din Banat / 100 de ani vechime / 100 de ani de la Marea Unire

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Case din tot Banatul vor fi refăcute cu sprijinul voluntarilor de la Asociația Acasă în Banat. La aniversarea centenarului Marii Uniri, Asociația Acasă în Banat demarează un proiect prin care își propune să va pune în valoare casele vechi de un veac, din tot Banatul.

În cadrul proiectului asociației Acasă în Banat, vor fi alese case cu valoare arhitecturală din județele Timiș și Caraș Severin, case reprezentative pentru regiunea Banatului, pe care vrem să le păstrăm și să le arătăm generațiilor următoare. De asemenea, vor fi sprijinite familii care au nevoie de o mână de ajutor.

Renovarea va fi făcută cu ajutorul voluntarilor și va dura o singură zi pentru fiecare casă. Lucrările vor fi doar de intervenție rapidă, în special pentru a opri procesul de degradare. Este vorba de mici reparații, vopsiri ale fațadei, gardului, ale porții. Casele alese în cadrul proiectului vor fi case vechi, reprezentative pentru arhitectura locului, case care au aproximativ 100 de ani, la care nu s-a intervenit agresiv la nivelul fațadei și sunt locuite în prezent de proprietarii lor.

Proiectul are și o componentă socială, deoarece vor fi ajutate și familii și persoane care nu au posibilitatea să facă aceste intervenții la casele în care locuiesc.

“Vrem ca în acest proiect să implicăm și comunitățile locale, care vor și își doresc să păstreze în continuare aceste case frumoase, dar uneori nu știu cum să o facă. Exact ca pe vremuri, oamenii pot să dea o mână de ajutor, să doneze materiale de construcție sau vopseluri, sau să vină să zugrăvească fațada sau să repare gardul, să vină cu un sac de nisip sau cu o roabă și să se implice direct în renovare, fiecare după puteri” – a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În prima parte a anului, membrii asociației, alături de comunitatea locală, au renovat primele trei case în satul Valeapai, comuna Ramna. A patra casă care va fi renovată în cadrul acestui proiect, este casa cu nr. 17 din satul Ramna, comuna Ramna, jud. Caraș Severin. Casa are o vechime de peste 100 de ani și a fost grav afectată de inundațiile din 2016, iar proprietara, o bătrână de 78 de ani, nu mai are posibilitatea și nici puterea să o renoveze. Astfel, sâmbătă, 2 iunie, de la ora 09:00, voluntarii Asociației Acasă în Banat, alături de oameni din Ramna și din zonă, vor da o nouă viață casei și un nou început bătrânei care locuiește aici.

În tot Banatul, creșterea economică, de-popularizarea satelor tradiționale dar și modernizarea au lăsat în urmă oamenii și casele lor. Astăzi, case vechi care au văzut istoria, sunt abandonate, lăsate în paragină sau modificate până când au ajuns de nerecunoscut. Acum, satele bănățene sunt în continuă schimbare, casele din lemn sau lut sunt demolate sau modificate fără a se păstra identitatea locului, dispar fațadele și culorile lor, gardurile și porțile lor, și odată cu ele, farmecul și unicitatea fiecărei localități în parte.

Asociația Acasă în Banat își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Avem grijă de ele să le dăm mai departe, să nu piară în timp și în uitare.

Mai multe detalii, donații în materiale sau obiecte, precum și pentru programul renovărilor, vă rugăm să ne contactați pe pagina de Facebook a Asociației Acasă în Banat.
https://www.facebook.com/acasainbanat/

Donații se pot face către:
Asociația Acasă în Banat, CIF 39329018
sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin
IBAN: RO58BPOS36821486626RON02

Persoane de contact: Nicoleta Trifan – 0747126828, Radu Trifan – 0748918091
Email: acasainbanat@gmail.com

AL PRESS

Despre admin 6622 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.