Când și de ce este bine să iți schimbi anvelopele?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Chiar dacă cei mai mulți conducători auto așteaptă trecerea dintre sezoane pentru a schimba cauciucurile, în realitate nu doar trecerea de la anvelopele de vară la cele de iarnă implică schimbarea cauciucurilor. Sunt mai multe semne care îți pot transmite că a venit momentul să treci la un set de anvelope noi, ne spune Paul Rădulescu, manager service AUTO VROM. Partea bună este că nu trebuie să stai cu vechile cauciucuri dacă acestea sunt uzate din cauză că nu găsești un service în care să le schimbi, pentru că vulcanizările sau service-urile disponibile pentru schimbul de anvelope sunt des întâlnite. Nu trebuie să mergi în alt oraș pentru a schimba anvelopele pentru că vei găsi rapid un loc în care să le schimbi, astfel încât să rămâi în siguranță. Nu uita că anvelopele sunt practic singura ta legătură cu drumul pe care circuli ceea ce înseamnă că trebuie să fie mereu în stare foarte bună. Iată care sunt cele mai comune semne care îți spun că trebuie să schimbi anvelopele.

1. Martor pentru anvelope aprins

Dacă ai un vehicul mai nou – de obicei produs după  2008 – ai un sistem de avertizare pentru presiune scăzută în anvelope. Acesta este un mic indicator care apare pe bord și arată ca un „U” cu un semn de exclamare în mijloc. Dacă se aprinde, înseamnă că presiunea în anvelope în cel puțin una dintre anvelopele tale este prea scăzută, conform recomandării producătorului. Ai două opțiuni aici – să umflii anvelopa sau să mergi la o vulcanizare pentru a vedea ce a determinat scăderea presiunii. Uneori, presiunea scăzută indică o problemă considerabilă cu anvelopele.

2. Bandă de rulare tocită

Denivelările și canelurile de la exteriorul anvelopei sunt caracteristici incredibil de importante. Acestea sunt cele care fac ca vehiculul să aibă tracțiune. O tracțiune slabă înseamnă că va există riscul să derapezi sau să pierzi controlul mașinii. Banda de rulare foarte tocită a anvelopei este un semn clar de avertizare. Poate fi o uzură extremă pe toată suprafața benzii de rulare sau doar pe exteriorul sau centrul anvelopei. Uzura benzii de rulare poate fi, de asemenea, un semn al altor probleme, cum ar fi supraumflarea sau subumflarea, alinierea greșită sau anvelopele deteriorate. Mergând la service vei putea să schimbi anvelopele uzate, dar și să aflăm motivele pentru uzura inegală, dacă aceasta apare.

3. Anvelope crăpate

În unele cazuri, părțile laterale ale anvelopelor  pot fi, de asemenea, deteriorate. Uzura se manifestă adesea sub formă de mici crăpături sau găuri în anvelopă. Anvelopele crăpate ar putea fi un semn al unei viitoare explozii, așa că trebuie să fie verificate cât mai curând. Acesta poate fi de asemenea un motiv pentru care anvelopa pierde aer constant. Anvelopele crăpate pot să apară din cauza traseului pe care conduci, din cauza gropilor sau din cauza bordurilor, dar și din cauză că sunt foarte vechi.

4. Uzura pe o parte

Uzura benzii de rulare pe partea centrală a anvelopei este un semn de supraumflare, în timp ce uzura marginilor este reprezentativă pentru subumflare. Cu toate acestea, uzura doar pe o parte indică altceva. Ar putea însemna că anvelopele tale sunt nealiniate, având o margine care lovește drumul de mai multe ori. Ar putea fi, de asemenea, un semn că ai arcuri, articulații sferice sau alte piese aferente deteriorate. Cel mai bun mod de acțiune este să vorbești cu mecanicul tău. Probabil, va trebui să înlocuiți anvelopele, să faci o aliniere și să rotești mai des anvelopele.

5. Vibrația anvelopelor

Toate mașinile vibrează, în special pe drumuri accidentate. Chiar și așa, probabil că știi când apar vibrații fără motiv. Dacă anvelopa vibrează intens, este un semn de avertizare și îți atrage atenția pentru o problemă mai mare. Ar putea fi din nou o problemă de aliniere sau chiar o suspensie deteriorată. Dacă observi prea multe vibrații, mergi cu vehiculul la mecanic cât mai curând posibil.

Anvelopele sunt sunt unele dintre cele mai importante elemente de siguranță ale vehiculului. Deși știu asta, mulți șoferi trec cu vederea importanța anvelopelor de înaltă calitate, bine întreținute, ceea ce nu recomandăm. Dacă vezi unul dintre semnele de mai sus, mergi în service pentru a verifica starea anvelopelor tale. Schimbă anvelopele la timp și vei putea circula în condiții de siguranță mai mult timp.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.