
Ecografia mamară este considerată una dintre cele mai rapide și mai simple metode prin care pot fi diagnosticate afecțiunile mamare. Vestea bună este că procedura nu doar deloc și poate fi realizată în cabinetul medicului, rezultatele fiind disponibile pe loc. De asemenea, vei găsi cu ușurință specialiști care să facă această analiză fără să fie necesar să amâni mereu din cauză că trebuie să te deplasezi pe distanțe lungi pentru a găsi medicul care să te ajute. Spre exemplu, poți face ecografie mamară în Timișoara la clinica Profilaxia, lucrând cu medici foarte buni din acest domeniu.
Ecografia mamară mai este numită și ultrasonografie mamară. Tehnica folosește ultrasunetele pentru a examina structurile sânilor. Cu ajutorul ecografului, medicul va prelucra semnalul acustic pe care îl primește de la transductor în imagini pe care le vede pe monitorul aparatului. Cele mai multe dispozitive moderne sunt cele care au și frecvențe înalte și permit Doppler color. De asemenea, se pot obține imagini 3D sau chiar 4D pentru ca medicul să poată pune un diagnostic cât mai corect.
Cine poate face ecografie mamară?
Ecografia mamarp este una dintre cele mai des folosite metode de examinare imagistică pentru sân în cazul femeilor tinere. Este efectuată anual fiind parte din controlul de rutină pentru a preveni cancerul de sân. Chiar dacă a devenit o metodă principală de screening în patologia mamară, ecografia de sân este o metodă complementară a mamografiei și are unele limite în depistarea modificărilor specifice cancerului de sân. Spre exemplu, de foarte multe ori ecografia mamară nu este eficientă în detectarea microcalcificărilor.
Cum se face ecografia mamară?
Aceasta tehnică de examinare este una dintre cele mai simple și nu implică niciun disconfort fizic pentru pacient. Pacientul se va așeza în poziția culcat și medicul va examina sânii utilizând un transductor numit și sondă mamară. Pentru ca acesta să fie mult mai simplu de coordonat, medicul folosește un gel care face ca aparatul să alunece pe piele fără să genereze disconfort pacientului. Ultrasunetele sunt captate de transductor și sunt prelucrate sub formă de imagini ale țesutului mamar. Examinarea nu folosește radiații ionizante. Ecografia mamară poate fi făcută în orice perioadă a ciclului menstrual și include evaluarea sânilor în mod obligatoriu, precum și examinarea axilelor.
În cazul în care în urma analizei sunt detectate anumite leziuni ale sânului, medicul poate să efectueze suplimentar și sonoelastografie sau mamografie digitală pentru a caracteriza suplimentar nodulii. Pentru a se obține un diagnostic corect și sigur, în cazul în care formațiunea este beningnă sau malignă se recomanda examenele citologice prin biopsie sau puncție în leziunile suspecte.
După ce sunt analizate toate imaginile obținute în urma ecografiei mamare, specialistul în imagistică sau senologul va întocmi un raport medical care va ajunge la medicul care l-a solicitat. Acesta va interpreta analiza în funcție de toate datele pe care le are astfel încât să tragă o concluzie care să vină în ajutorul pacientului. Medicul va decide care sunt următorii pași terapeutici pe care trebuie să îi facă.
Avantajele și limitele ecografiei
Recomandarea medicilor este aceea de a face o ecografie mamară anual în cazul femeilor care au mai puțin de 40 de ani, pentru a putea diagnostica din timp cancerul, încă din stadiile de debut. În cazul femeilor care au peste 40 de ani, ecografia trebuie să fie utilizată doar pentru a completa examenul mamografic. Printre cele mai importante avantaje pe care le oferă ecografia sunt următoarele. Ecografia este o metodă sigură și deloc dureroasă care ajută la examinarea sânului și imaginea va fi afișată pe monitor, în timp real. Această analiză nu implică radiații și permite examinarea cu acuratețe. Poți face această analiză la orice vârstă, dar este cea mai eficientă în cazul femeilor sub 40 de ani.
Ecografia mamară vine însoțită de unele limite. Imaginile pe care le oferă nu au încă precizia celor pe care le generează mamografia. De asemenea, microcalcificările nu apar la ecografia mamară, însă aceste formațiuni sunt un indicator esențial pentru a determina din timp afecțiunile oncologice și prin urmare, este necesar să se facă analize suplimentare pentru a determina dacă acestea apar. Acuratețea imaginilor care se obțin la ecografie depinde în mare parte de operator și de performanța aparatului. De asemenea, trebuie menționat și că ecografia mamară nu este reproductibilă pentru că examenul se face în timp real.
Lasă un răspuns