Campania „Detector pentru viață” continuă și în 2025: Încă 10.000 de locuințe din România vor deveni mai sigure

>

  • La prima ediție a campaniei, anul trecut, 10.000 de detectoare de fum și de monoxid de carbon donate de E.ON și Delgaz Grid au fost instalate cu sprijinul D.S.U. și I.G.S.U., în gospodării din 20 de județe;
  • Și în acest an, dispozitivele sunt distribuite gratuit și vor fi instalate de pompieri și specialiști ai celor două companii;
  • Timp de 13 ani, prin parteneriatul „Împreună pentru siguranță”, am derulat în comun proiecte de conștientizare a riscurilor și a măsurilor de siguranță.

Campania „Detector pentru viață” continuă în 2025, cu scopul de a proteja cât mai multe locuințe din România de riscurile incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Acțiunea este derulată prin parteneriatul „Împreună pentru siguranță”, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.), împreună cu E.ON România și Delgaz Grid.

Aproximativ 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi distribuite gratuit, în perioada următoare, către familii din 20 de județe, în cadrul programului din acest an.

Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate și pot astfel face diferența între un incident minor și o tragedie. Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, ci mai ales salvarea de vieți omenești.

În România se produc zilnic, în medie, 19 incendii, soldate cu numeroase pagube materiale, victime și chiar pierderi de vieți, iar aceste incidente tragice pot fi prevenite și evitate prin respectarea unor reguli și măsuri minime de siguranță, precum montarea unor detectoare.

Noile detectoare, donate de E.ON și Delgaz Grid, care vor fi montate gratuit și în acest an, se adaugă celor peste 7.500 de detectoare de fum și 2.500 de detectoare de monoxid de carbon, instalate în cursul anului trecut la beneficiari din 479 de localități din 20 de județe. Reprezentanții inspectoratelor județene pentru situații de urgență le vor distribui în județele: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea și Vaslui.

Sunt două instituții foarte importante, E.ON și Delgaz Grid, fără de care nu aveam această acțiune, precum și I.G.S.U. prin care se va coordona montarea acestor detectoare la nivel național. Nu pot decât să mulțumesc E.ON pentru această acțiune care efectiv salvează vieți”, a declarat Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al D.S.U.

Doresc să mulțumesc E.ON România și Delgaz Grid pentru sprijinul constant din ultimii 12 ani – l-am început pe al 13-lea – pentru modul în care au înțeles că numai împreună putem să ducem la bun sfârșit aceste campanii și numai împreună putem să fim un real sprijin pentru cetățenii acestei țări”, a declarat Dan-Paul Iamandi, inspector general al I.G.S.U.

Decizia de a continua acest proiect comun este una firească și a venit în urma rezultatelor imediate și evidente pe care le-am constatat anul trecut, la scurt timp după ce am început să distribuim aceste detectoare: multe familii au evitat la limită incendii care puteau fi devastatoare. Există în continuare foarte multe locuințe în România unde nu sunt montate astfel de dispozitive, poate din lipsa informării legate de importanța lor sau din alte motive. De aceea, este foarte important să ne continuăm misiunea alături de partenerii de la D.S.U. și I.G.S.U., de a contribui la protejarea oamenilor și la salvarea vieților”, afirmă Volker Raffel, CEO E.ON România.

E.ON, Delgaz Grid, D.S.U. și I.G.S.U. derulează de 13 ani campanii naționale de informare și conștientizare a consumatorilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim despre electricitate sau despre gaze naturale, iar mesajele acestora au ajuns anual la milioane de români.

În urma campaniilor comune desfășurate în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, dar și a investițiilor derulate consecvent, an de an, de către Delgaz Grid pentru modernizarea infrastructurii de distribuție, frecvența incidentelor de acest tip a scăzut semnificativ.

Astfel, între 2013-2024, numărul exploziilor cauzate de acumularea de gaze naturale în locuințe s-a redus la jumătate față de perioada 2007-2012. În același timp, numărul persoanelor decedate a scăzut cu aproape 43%, iar numărul victimelor s-a redus cu aproape 33%.

În ceea ce privește numărul intoxicațiilor cu monoxid de carbon, în perioada 2013-2024, avem o scădere de peste 60% față de perioada 2007-2012. Totodată, numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut cu 67%, la fel ca și numărul persoanelor decedate.

Cauzele principale ale exploziilor produse în zona de activitate a Delgaz Grid rămân manevrarea greșită a aparatelor alimentate cu gaz sau improvizațiile la instalațiile interioare. În cazul intoxicațiilor, cauza principală o reprezintă monoxidul de carbon acumulat în încăperi, în principal ca urmare a neevacuării sau evacuării insuficiente a gazelor arse prin coșuri de fum neetanșe sau obturate, dar și folosirea aragazului pentru încălzirea locuințelor.

Notă pentru editor:

Parteneriatul „Împreună pentru siguranță” a fost încheiat între I.G.S.U și E.ON România în luna septembrie 2012. În primii ani de colaborare au fost realizate campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conștientizării pericolelor la care sunt expuși copiii lăsați singuri sau nesupravegheați în casă, urmată de „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea și-au propus nu doar să informeze și să sensibilizeze populația, ci și să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne și derulată la nivel național prin I.G.S.U.

În anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale, cele două părți au inițiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populației cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

Campaniile R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Siguranța nu e un joc de noroc!” au continuat în anul 2017, mesajele principale fiind curățarea coșurilor de fum cu firme specializate/coșari specializați și montarea detectoarelor de incendiu și de gaz în locuința proprie. Tot în 2017 a fost lansat proiectul România Sigură, mesajul preventiv pentru reducerea riscurilor odată cu folosirea surselor de energie  fiind transmis constant publicului prin intermediul platformelor social media.

O nouă campanie a fost inițiată în 2018, sub egida R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”, iar obiectivul de bază al acesteia a urmărit conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul scăpărilor de gaz în locuințe.

Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă, iar conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea ce le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe a devenit dezideratul principal al campaniei naționale „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, lansată în anul 2020.

În perioada 2021-2022 au fost inițiate trei proiecte speciale dedicate canalelor social media – Lecții despre Siguranță cu Taticool și Prințesa Sofia (cu clipuri video dedicate copiilor), Podcast#SigurdeAscultat (despre siguranța copiilor) și #SafeSummerSports– în care, cu ajutorul influencerilor de pe TikTok, au fost transmise mesaje preventive dedicate tinerilor, pentru a evita electrocutările în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune sau prin urcarea pe trenuri. Tot în această perioadă au fost continuate campaniile „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”.

De tine depinde să schimbi povestea. Viața este mai importantă!” este mesajul principal al campaniei din anul 2023 care își propune să reamintească faptul că fiecare este responsabil de siguranța sa, dar în aceeași măsură și de cea a membrilor familiei, apropiaților sau chiar vecinilor, care nu mai pot acorda atenția cuvenită prevenirii riscurilor.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.