Cămine de bătrâni sau îngrijire acasă – avantaje și dezavantaje

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Sursă foto: shutterstock.com

Alegerea între un cămin de bătrâni și îngrijirea acasă poate fi o decizie dificilă pentru multe familii. Acest articol detaliază avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, oferindu-ți o perspectivă cuprinzătoare asupra aspectelor care trebuie luate în considerare înainte de a lua o decizie.

Avantajele căminelor de bătrâni

Avantajele căminelor de bătrâni includ, în primul rând, accesul la îngrijire medicală și asistență specializată. Personalul calificat și experimentat poate oferi îngrijire medicală și asistență în funcție de nevoile individuale ale fiecărui rezident. Această îngrijire specializată poate fi deosebit de importantă pentru persoanele în vârstă cu probleme de sănătate cronice sau cu dizabilități și ai posibilitatea de a cere o ofertă pentru servicii în funcție de particularitățile cazului.

Un alt avantaj al căminelor de bătrâni este oferirea oportunităților sociale și a activităților recreative. Rezidenții au posibilitatea de a socializa și de a participa la o varietate de activități, precum petreceri, jocuri, exerciții fizice și ateliere de creație. Aceste activități pot contribui la îmbunătățirea calității vieții și a stării de bine a persoanelor în vârstă.

Siguranța și securitatea sunt alte aspecte importante în favoarea căminelor de bătrâni. Personalul este pregătit să intervină în caz de urgențe medicale și să ofere asistență în situații dificile. Căminele de bătrâni oferă sprijin pentru nevoile zilnice ale rezidenților, precum hrănire, îmbrăcare, igienă și administrare a medicamentelor.

Dezavantajele căminelor de bătrâni

Unul dintre principalele dezavantaje ale unor cămine de bătrâni poate fi lipsa personalizării îngrijirii. În unele astfel de instituții, personalul medical poate fi limitat, iar angajații se ocupă de un număr mare de rezidenți.

Un alt dezavantaj al căminelor de bătrâni îl reprezintă costurile, care pot fi ridicate. Aceste instituții pot fi foarte costisitoare, în special pentru persoanele care nu beneficiază de asigurări sau ajutoare financiare.

Separarea de familie și prieteni poate fi un alt dezavantaj major al unor cămine de bătrâni. În unele astfel de instituții, seniorii sunt adesea separați de cei dragi și pot simți un sentiment de izolare și singurătate. Acest lucru poate afecta starea lor de spirit și poate duce la probleme de sănătate mintală, precum depresia. [1]

Avantajele îngrijirii acasă

Avantajele îngrijirii acasă sunt numeroase și pot contribui la o mai bună calitate a vieții pentru persoanele în vârstă. Unul dintre avantajele majore este confortul și familiaritatea mediului în care persoana în vârstă trăiește.

Flexibilitatea serviciilor poate fi un alt aspect important al îngrijirii acasă. Persoanele în vârstă pot alege nivelul și tipul de asistență necesar, în funcție de nevoile și circumstanțele individuale.

Menținerea legăturilor sociale și familiale este o altă componentă a îngrijirii acasă. Persoanele în vârstă pot rămâne în apropierea familiei și prietenilor, ceea ce poate contribui la menținerea unui suport emoțional și social puternic. Seniorii pot continua să participe la activitățile și evenimentele comunitare.

Dezavantajele îngrijirii acasă

Unul dintre dezavantajele îngrijirii acasă este lipsa accesului la îngrijire medicală permanentă. Spre deosebire de căminele de bătrâni, care oferă asistență medicală 24/7, persoanele în vârstă îngrijite acasă nu beneficiază de această asistență constantă.

Îngrijirea acasă presupune o responsabilitate și un stres crescut pentru familie. Familia devine responsabilă de bunăstarea persoanei în vârstă, ceea ce implică o presiune emoțională și financiară.

Îngrijirea acasă poate necesita adaptarea locuinței pentru a se asigura siguranța și confortul persoanei în vârstă. Acest lucru poate include instalarea de bare de susținere, crearea de căi de acces fără trepte, adaptarea băii sau alte modificări ale locuinței. Aceste adaptări pot fi costisitoare și pot necesita timp și efort din partea familiei.

Alegerea dintre cămine de bătrâni și îngrijire acasă depinde în mare parte de nevoile și preferințele individuale ale fiecărei persoane. Înarmat cu informațiile potrivite, vei putea lua cea mai bună decizie pentru tine sau pentru persoana iubită care are nevoie de îngrijire!

Sursă:

1. National Institute on Aging. “Social Isolation, Loneliness in Older People Pose Health Risks.” National Institute on Aging, 23 Apr. 2019, www.nia.nih.gov/news/social-isolation-loneliness-older-people-pose-health-risks. Accessed 20 Apr. 2023.

Despre admin 6362 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.