Biserica de lemn din Povergina se reface

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Biserica de lemn din Povergina, aflată pe lista de protecție a UNESCO, a fost distrusă, în 2015, de un incendiu devastator. Lăcașul de cult din Țara Făgetului, care poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”,  a fost construit în 1782, integral din lemn, respectiv din bârne de stejar, îmbinate prin procedeul cunoscut meșterilor drept „coadă de rândunică”. Pereții erau placați cu scândură, dușumeaua era tot din scânduri. Acoperișul și turla de deasupra pronaosului erau învelite în șindrilă, de asemenea din lemn. După incendiu au mai rămas în picioare doar zidurile.

Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association a decis să refacă biserica în cadrul unui atelier cu meșteșugari tradiționali. Proiectul „Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul meșteșugurilor tradiționale care stau la baza bisericii de lemn arse din Povergina” a demarat în 6 iunie, iar până la 1 august 2022 se desfășoară a treia etapă, liftarea bisericii. În aceste zile se reface fundația, în tehnica zidăriei uscate, din piatră de carieră, se înlocuiesc tălpile degradate. Pentru a reface fundația, biserica trebuia ridicată printr-un procedeu numit liftare.

 „Am început procesul de liftare (ridicare) a bisericii în vederea refacerii fundației din piatră de carieră și înlocuirii tălpilor degradate. Liftarea se realizează cu ajutorul vinciurilor, cricurilor hidraulice, distanțiere (pene din lemn) și a unei structuri provizorii care leagă pereții bisericii, din interior și exterior. Ridicarea se face gradual până la cota +50 cm față de cota actuală pentru a permite realizarea lucrărilor la partea inferioară. Este o etapă de durată, migăloasă, exactă și presupune o atenție sporită”,

au anunțat cei de la Biserici Înlemnite.

La atelier participă meșteri pietrari și meșteri dulgheri restauratori/conservatori – formatori ai echipei Biserici Înlemnite, meșteri invitați din partea Muzeului Astra din Sibiu, tineri care doresc să învețe meșteșugul tradițional, studenți și cadre didactice de la specializările arhitectură și conservare/restaurare a componentei artistice.

„Proiectul continuă în ritm bun, în ciuda caniculei, resimțită și aici destul de puternic. Zilele acestea se va realiza fundația și soclul din piatră de carieră (zidărie uscată), peste care să vor așeza noile tălpi ale bisericii și ulterior corpul bisericii arse. Mulțumim Protopopiatului Făget, Arhiepiscopiei Timișoarei, Mitropoliei Banatului și Primăriei Făget, pentru implicarea deosebită”,

au transmis reprezentanții Asociației Biserici Înlemnite.

Tipul proiectului este școală de vară, iar finanțarea este asigurată de Ordinul Arhitecților din România, Sesiunea de finanțare din timbrul arhitecturii 2022 și The Prince’s Foundation.

Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului , Arhiepiscopia Timișoarei, Mitropolia Banatului, Primăria Făget, Complexul Național Muzeal ASTRA, FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara (U.P.T.), TVR Timisoara și Trinitas TV.

 

Foto: 2022, Vladimir Obradovici, Celina Georgiana Gora, Aurelia Micoroi, Povergina, jud. Timiș

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.