Biserica de lemn de la Românești a fost scanată 3D

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Echipa „Biserici Înlemnite” primește un sprijin important în încercarea de a restaura una dintre cele mai valoroase biserici de lemn din Banat. Este vorba de biserica de lemn de la Românești, județul Timiș, considerat monument de importantă națională, care datează din secolul al XVIII-lea.

Muzeul Național al Banatului a anunțat că angajați ai instituției, muzeografi în cadrul Secției de Arheologie, au scanat 3D biserica de lemn de la Românești.

Valoarea acestui monument este dată de autenticitatea și integritatea arhitecturii sale, redată prin păstrarea structurii originale și a finisajelor istorice. Etapele istorice prin care a trecut sunt vizibile. Urmele nuielelor – suport sunt mărturii ale unei vechi tencuieli pe bază de var, golurile de geam sunt realizate probabil în sec. al XIX-lea. Acestea încă mai păstrează tâmplăria și feroneria originală precum și sticla realizată manual. În interior se păstrează o pardoseală de pământ (lutuire), fiind singura biserică de lemn, alături de Căpăt, care păstrează un astfel de finisaj în Banat. Cele două prelungiri ale șarpantei peste cele două intrări sunt cel mai probabil intervenții ulterioare. Acestea dau farmec bisericii de lemn și fac parte din istoria ei. Un lucru ieșit din comun este că se păstrează urmele unei mutări istorice a întregii biserici (sau ale unei ridicări). Aceste urme sunt vizibile la partea inferioară a pereților exteriori, care au fost străpunși de niște elemente orizontale (osii)”, a informat Muzeul Național al Banatului.

Biserica din Românești va intra în restaurare prin licitație publică, iar scanarea 3D va rămâne un martor al situației bisericii de lemn de dinaintea acestei intervenții.

La finele anului trecut, Primăria Tomești a lansat licitația publică privind efectuarea lucrărilor de reabilitare a bisericii de la Românești, care ar urma să fie restaurată cu bani europeni, prin Programul Operațional Regional. Valoarea contractului este prevăzută la aproximativ un milion de euro, cu TVA inclus. Lucrările trebuie efectuate de urgență, având în vedere că lăcașul de cult se află într-o stare avansată de degradare.

AL PRESS

Despre admin 6630 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.