Guvernatorul Băncii Naţionale a Cehiei, Ales Michl, a inspectat rezervele de aur ale Băncii Naţionale a Cehiei depozitate în seifurile Băncii Angliei din subsolul Threadneedle Street, transmite Bloomberg.
Misiunea lui Ales Michl face parte din ambiţia afişată public a guvernatorului de a dubla rezerva de aur a Cehiei până la 100 de tone, în următorii trei ani. Ales Michl nu este singurul care a accelerat achiziţiile de aur.
Omologii de la Varşovia şi până la Belgrad s-au alăturat acestei goane după aur, pentru a-şi diversifica investiţiile şi a paria pe viitoarele creşteri de preţuri, ceea ce face din Europa de Est unul dintre cei mai mari cumpărători de metal preţios.
Polonia a fost cel mai mare cumpărător de aur din lume în al doilea trimestru al acestui an, potrivit datelor furnizate de Consiliul Mondial al Aurului. Banca Naţională a Poloniei a cumpărat 18,7 tone de aur, în timp ce Banca Naţională a Cehiei a cumpărat 5,9 tone de aur.
În schimb, rezervele de aur ale Băncii Naţionale a României nu au suferit nicio modificare. Guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski, a majorat rezervele de aur ale Băncii Naţionale a Poloniei până la 420 de tone, la aproape jumătate din rezervele Indiei sau Japoniei.
„Am intrat în clubul exclusivist al celor mai mari deţinători de rezerve de aur”, s-a lăudat Glapinski. Cehii ar putea să se alăture şi ei acestui club select al marilor deţinători de aur.
Banca Naţională a Cehiei se laudă că are rezerve valutare de 150 de miliarde de dolari, aproape jumătate din PIB-ul Cehiei, una din cele mai mari proporţii din lume.
Situaţia este similară în Serbia, unde preşedintele Aleksandar Vucic a promis că va cumpăra lingouri de aur „cu fiecare surplus de bani” care rămâne în bugetul statului „pentru a fi siguri în perioade dificile”.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns