Banat Brunch în satul Bulza

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

În satul Bulza, care deși se află în județul Timiș, se poate ajunge pe cale rutieră doar pe un drum din județul Arad. Odată ajunși la Bulza însă, turiștii se regăsesc într-un peisaj de poveste, într-un sat în care mai locuiesc doar 10 persoane. Localitatea a fost aleasă de către cei de la Banat Brunch pentru un eveniment gastronomic unic.

„Vă așteptăm la un Banat Brunch fără semnal! Sub pădure, în liniștea unui sat unde mai locuiesc permanent doar 10 oameni, gazdele acestui eveniment vor pregăti pentru voi, între alte bunătăți, zamă de urzici și pită în cuptor, iar la desert – pancove cu dulceață din șpaiț. Pe cât de faine vor fi bucatele, pe atât de provocator se ajunge la ele.

Pentru că drumul spre Bulza timișeană trece prin… Arad. Ori, dacă vă țin încălțările, Nea Ștefan e pregătit să vă ghideze sâmbătă, 21 mai, într-o drumeție de două ore prin Pădurea Cășii, de la Coșteiu de Sus direct în curtea gazdelor, în satul Bulza nr. 12a”, scriu organizatorii.

Satul Bulza, situat în comuna Margina, este un loc de o frumusețe rară, unde poți ajunge cu mașina după ce – trecând prin orașul Făget – faci un ocol prin satele Birchiş, Căpâlnaş, Valea Mare şi Căprioara din judeţul Arad. Liniștea pădurii, cântecul păsărilor și oamenii locului, bucuroși tot timpul de oaspeți, sunt o răsplată a efortului.

În plus, veți avea ocazia să vizitați și Biserica din lemn a satului, construită în anul 1820, ce poartă hramul Sf. Ioan Teologul. În premieră, puteți ajunge la Bulza și într-o drumeție de două ore ghidată de Nea Ștefan, care vă va spune și povestea Gomilelor. Cei care doresc să aleagă această variantă trebuie să îl contacteze pentru programare la tel. 0767.959.289. Traseul are o dificultate medie, drumul urcând în prima parte întins, apoi coboară spre sat.

Meniu și Program:11-13: Brunch cu produse locale; 13-15: Vizită și tur ghidat. Drumeție pe drumul minei de aur. Vizită la biserica de lemn Sf. Ioan Teologul (1820).

Aperitive: pită de casă cu untură și boia, salată de vinete, salată de crumpi, ouă fierte, pateu de casă, jumări, slănină, pastă de jumări, brânză de oaie, pastă de brânză, ceapă verde, ridichi, salată verde, murături de la podrum, fasole părgălită, salată de sfeclă roșie cu hrean, salată de sfeclă roșie cu ou și cașcaval, pită de casă.

Fel principal: zamă de urzici, zamă de roșii, popricaș din carne porc cu găluște, sarme cu carne de porc în varză acră, borândău, crumpi în dobă cu cârnați de casă.

Desert: plăcintă crescută cu brânză, ștrudel cu mere, plăcintă cu nucă și gem, pancove cu dulceață din șpaiț, lașce (semințe de dovleac pisate cu tăiței lați).

Băuturi: apă, sirop de soc, ceai de flori de tei, ceai de mentă, cafea.

Ateliere și activități: Vizită și tur ghidat. Drumeție pe drumul minei de aur. Vizită la biserica de lemn Sf. Ioan Teologul (1820). Ateliere de opincărit și sculptură.

Producători locali de: miere, produse din trandafiri, răchie, dulcețuri, pâine de casă.

Nicolae SILADE

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.