Autostrada A 6 Lugoj-Craiova, propusă spre finanţare printr-un program special al Comisiei Europene

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

După mulţi ani în care proiectul unei autostrăzi între Craiova şi Lugoj, cunoscută ca şi autostrada A6, a fost total dat uitării, actualul premier, Ludovic Orban, a readus în prim planul opiniei publice această cale de transport rutier. El spune că finanţarea ar putea fi solicitată prin intermediul iniţiativei Comisiei Europene, Connecting Europe Facility.

Autostrada A6 ar urma să lege Lugojul de Craiova, proiectul fiind deja existent prin intermediul porţiunii de autostradă pe care chiar se circulă în prezent. Vorbim de bucata dintre Autostrada A1 şi centura de ocolire a Lugojului, care a fost deja construită şi deschisă circulaţiei, fiind parte din proiectul de construcţie al A1. De la centura Lugojului, autostrada ar urma să traverseze Carpaţii spre Craiova, urmând să asigure o legătură a Olteniei spre vestul Europei. A6 a fost „uitată” de toată lumea politică, aceasta până ce Ludovic Orban a vizitat fabrica Ford de la Craiova.

Premierul a spus că a discutat solicitarea unei finanţări pe această autostradă prin intermediul programului Connec-ting Europe Facility, o iniţiativă a Comisiei Europene, care oferă susţinere pentru realizarea de conexiuni de transport, care ajută la dezvoltarea regiunilor, realizarea de noi joburi şi creşterea competitivităţii.

„Am discutat de mai multe proiecte, de drumul expres Craiova – Piteşti, de Sibiu – Piteşti. Împreună cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu am avut o discuţie şi despre posibila finanţare prin programul Connecting Europe Facility al Comisiei Europene, a legăturii pe autostradă între Craiova şi Lugoj, care să facă legătura cu Coridorul IV, dar şi despre capacitatea de navigabilitate a Dunării, care să asigure facilităţi supli-mentare de transport”,

a declarat, la Craiova, premierul Ludovic Orban.

Connecting Europe Facility (Mecanismul pentru Interconectarea Europei – CEF) vizează dezvoltarea și construcția unor infrastructuri și servicii noi, precum și modernizarea infrastructurilor și serviciilor existente în sectoarele transport, telecomunicații, energie.

Mecanismul acordă prioritate conexiunilor lipsă din sectorul transporturilor vizând accelerarea investițiilor în domeniul rețelelor transeuropene, în special în finalizarea coridoarelor de transport la nivel european și urmărește să mobilizeze finanțarea provenind atât din sectorul public, cât și din cel privat. Autostrada A6 leagă Lugojul de Craiova, iar de aici există în proiect o nouă conexiune spre Calafat.

AL PRESS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.