Augustin Bercean, despre alegerile anticipate la Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că săptămână de săptămână, de când a început să scrie revista presei locale, pe blogul său, Augustin Bercean a îndemnat de fiecare dată lugojenii să cumpere cele două săptămânale lugojene, acum, când a lăsat-o baltă, ne facem și noi o datorie de onoare, și spicuim câteva dintre considerațiile sale privind politica de pe Timiș și îi îndemnăm și noi, la rândul nostru, pe internauți, să frecventeze augustinbercean.com (deși e mult prea mult Buciu pe acolo, taman acum când nu mai e).

Dar subiectul care ni s-a părut interesant în această săptămână este cel despre alegerile anticipate la Lugoj. Iată:

„Chiar dacă la o primă vedere nu ar părea, alegerile anticipate pentru funcția de primar al municipiului Lugoj reprezintă o necesitate destul de stringentă pentru oraș. Că vor fi sau nu alegeri, Guvernul României va decide asta. […] Dar să revenim la Lugoj. Cât de necesare ar fi aceste alegeri? Păi, ar cam fi… În primul rând, s-ar respecta legea! Nu e ok să demiți, tu, Stat Român, un primar pentru că nu a respectat legea, dar tot tu, Stat Român, să nu organizezi alegeri anticipate, conform legii.

Ar fi un nonsens. […] Un alt motiv pentru care (după părerea mea!) ar trebui organizate aceste alegeri anticipate este legitimitatea. Cu bune, cu rele, un primar ales are în spate susținerea majorității cetățenilor. Orice și-ar dori să facă (mă rog, orice legal), reforme, reorganizări (care implică disponibilizări) sau alte „sclipiri” administrative, toate acestea ar fi validate practic de o susținere a populației. Ceea ce nu s-ar putea spune despre un primar interimar… Un primar interimar ocupă această funcție printr-o simplă conjunctură, obligat de lege. El reprezintă o majoritate a consilierilor locali și, în general, este „doleanța” primarului ales. Nu are aproape nimic de a face cu „dorințele” cetățenilor urbei. A fost ales pe o listă de partid și sunt sigur că niciun votant, când a pus ștampila, nu s-a gândit dacă acesta ar merita sau nu să fie primar, într-o bună zi. E adevărat, la noi, în Lugoj, situația pare cumva alt-fel. Actualul primar interimar face parte din același partid cu fostul primar (încă…). Dar dacă, așa cum s-a întâmplat de cele mai multe ori în Lugoj, fostul viceprimar, actualul primar interimar, ar fi reprezentat un alt partid? Ar fi fost ok să îi fie oferite „frâiele” urbei unui partid al cărui reprezentant nu a câștigat alegerile locale?

Mai putem vorbi, în acest caz, de legitimitate? Bine, și în cazul de față, la Lugoj, chiar dacă cei doi sunt din același partid, tot nu este în regulă. Situația asta de moment, sau mai bine zis „găselnița” asta cu „consilierul personal” al primarului interimar, de care s-a „agățat” fostul primar, nu face decât să lase loc la interpretări și să creeze haos. Explicațiile de genul: „echipa”, „proiectele începute” etc., sunt doar povești de adormit copiii, bune, eventual, să fie spuse la gura sobei, în iarna care vine. Doar în urma unor alegeri anticipate s-ar reinstaura în Lugoj normalitatea. Trebuie să existe o conducere administrativă stabilită, democratic, de populație. Doar lugojenii au dreptul legal să decidă cine este în măsură să le conducă administrativ orașul”.

(N. S.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.