August a fost o lună de depreciere pentru leu

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Leul pare încă ferit de criza prin care trec multe dintre cele mai importante monede emergente, afectate de nivelul ridicat al datoriei lor publice și de majorarea plasamentelor în dolari, stimulate de creșterea dobânzilor de către Fed.

În opinia analiștilor există posibilitatea apariției unei crize de lichiditate pe piețele emergente. Aceasta a făcut ca lira turcească să se deprecieze în doar câteva zile cu 10% față de dolar, ceea ce zdruncină sistemul financiar al țării dar și băncile europene, în special cele italiene, care au o expunere ridicată. La rândul lor, pesoul argentinian și rupia indiană au atins minimul istoric față de dolar.

Monedele de la marginea zonei euro au avut o evoluție ușor depreciativă, pierderile fiiind de până la un procent.

Cursul euro s-a mișcat în perioada analizată între 4,6416 și 4,6489 lei, luna fiind încheiată la 4,6440 lei, mai sus cu aproape 1,6 bani față de finalul lui iulie.

Prima ședință din septembrie a adus aprecierea leului față de euro, media coborând la 4,6375 lei, cotațiile fluctuând între 4,632 și 4,64 lei.

La aprecierea leului a contribuit faptul că, la sfârșitul săptămânii trecute, Standard & Poor’s a menţinut atât ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă.

Media dolarului american a fluctuat între 3,9704 și 9959 lei, la sfârșitul lui august ea fiind stabilită la 3,9783 lei, în creștere cu circa trei bani față de sfârșitul lui iulie. Începutul lunii a găsit dolarul pe creștere, cursul fiind stabilit la 3,9970 lei.

Moneda elvețiană s-a apreciat pe piețele internaționale până la 1,124 – 1,127 franci/euro, profitând de statutul de „refugiu” în perioadele de creștere a aversiunii față de risc. Media ei a crescut de la 4,0661 la 4,1191 lei, mai sus cu peste 12,5 bani față de sfârșitul lui iulie.

Prima zi din septembrie a găsit BNR prezentă în piața monetară, unde a realizat o nouă operațiune de tip repo, prin intermediul căreia a împrumutat băncile comerciale cu aproape 9,5 miliarde de lei, dobânda percepută fiind de 2,5%, egală cu cea de politică monetară. Reamintim că operațiunea de ieri urmează o alteia efectuată la începutul săptămânii trecute, când suma împrumutată a fost de circa 12,2 miliarde lei, cea mai ridicată sumă din ultimii șase ani.

Operațiunea realizată de BNR a făcut ca indicii la trei, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, și șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, să stagneze la 3,22%, respectiv la 3,41%. În schimb, indicii la nouă și 12 luni au crescut ușor, la 3,49%, respectiv la 3,54%.

Dolarul american a profitat de statul său de „monedă refugiu” și s-a apreciat față de euro la sfârșitul perioadei analizate. Euro a scăzut de la 1,1734 dolari, la începutul perioadei, la 1,1585 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 7.241,14 dolari.

Analiza cuprinde perioada 28 august – 3 septembrie 2018

Radu GEORGESCU

Despre admin 6667 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.