Atelierul de lavandă, eveniment original organizat la Lugoj pentru promovarea plantei-minune

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

„Inspirate de o cauză comună, ne-am propus să vă transmitem și vouă dragostea pentru lavandă. Dar nu doar prin mediul virtual, ci să îi simțiți aroma și să vă bucurați de frumusețea ei unică. Pregătim pentru voi un atelier de creat produse din lavandă. Venim cu multe informații despre beneficiile lavandei și mai pregătim și produse pe care puteți să le luați acasă. Da, participă pentru a vedea surprizele ce le pregătim. Ne vedem în 03 august, la ora 18, la Terasa La Mihai, str Victor Vlad Delamarina, nr 32, Lugoj. Un eveniment marca «Ce ne inspira lavanda?» și «Lavanda Lugoj»” – a fost invitația lansată către comunitate de către Alina Muntean și Mihaela Ivanov.

Originalul eveniment Atelierul de lavandă a fost organizat la Lugoj, vineri, 3 august 2018, de către Alina Muntean și Mihaela Ivanov, care reprezintă paginile de Facebook „Ce ne inspira lavanda?” și „Lavanda Lugoj”, ce promovează această plantă-minune cu peste o sută de utilizări.

Lavanda, numită şi levănţică (Lavandula angustifolia), acest arbust mic este originar din regiunea mediteraneeană, planta având un miros plăcut, dar cele mai aromate sunt florile. Românii foloseau lavanda pentru a-şi parfuma apa de baie, iar ea a rămas una dintre cele mai populare şi cunoscute plante. Micile flori violacee apar în conuri după frunze, în timpul verii și au un miros minunat. Atât florile cât si uleiul de lavandă au multiple utilizări. Lavanda este folosita ca plantă medicinală din vremuri îndepărtate, iar proprietățile terapeutice ale uleiului esențial extras din flori au fost descoperite la începutul secolului al XX-lea. De asemenea, lavanda este folosită în industria cosmetică și farmaceutică. Substanțele active conferă plantei proprietăți antiseptice, antidepresive, antispastice, carminative, cicatrizante, digestive și tonifiante, recunoscută ca fiind planta medicinală care face minuni în peste o sută de boli. S-a constatat că uleiurile esenţiale obţinute din inflorescenţele plantei sunt mult mai valoroase decât multe medicamente de sinteză. În compoziţia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator.

Este utilizată și în industria alimentară, într-o diversitate de preparate ca: sirop, gem, dulceață, jeleu, peltea (doar din lavandă sau combinate cu zmeură sau alte fructe), lichior de lavandă cu miere de albine, uleiuri aromatizate de lavandă și multe altele.

„Specia de lavandă pe care v-o oferim este Lavandula Angustifolia, iar soiul Blue-Scent. Acest soi de lavandă este recunoscut pe plan european ca fiind printre cele mai frumoase soiuri de lavandă atât din punct de vedere decorativ cât și calitativ. Lavandă crescută natural, bio, fără utilizare de ierbicide, pesticide sau îngrășăminte sintetice.
Utilizări ale lavandei: în scop decorativ, aromaterapeutic (se pot pune săculeți în dulap sau în perna de dormit), se poate face ceai sau limonadă.” – aceasta este oferta pe care o găsim pe pagina de Facebook „Lavanda Lugoj”.

În cadrul acțiunii s-au promovat beneficiile lavandei și multiplele utilizări ale acesteia, participanții la Atelierul de lavandă având posibilitatea de a crea diverse produse din planta-minune, precum coronițe și diverse decorațiuni, pe care au avut posibilitatea de a le lua acasă.

„Vă mulțumim pentru timpul acordat, ne bucurăm că ne-am cunoscut și vă felicităm pentru creațiile minunate din cadrul atelierului! A fost o seară creativă, relaxantă și parfumată. Mulțumim,  Alina Muntean – Ce ne inspira lavanda? – pentru inițiativa, implicarea și pasiunea pentru aceasta minunată plantă, pe care ai împărtășit-o cu noi!” – a declarat, la finalul evenimentului, Mihaela Ivanov – Lavanda Lugoj.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.