Asociațiile din Timișoara au luat grosul din finanțările nerambursabile de la Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Primăria Lugoj şi Consiliul Local Lugoj au organizat în perioada 29 martie – 27 aprilie 2022 prima sesiune de acordare a finanţărilor nerambursabile de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes local, în valoare de 1.700.000 lei, dintre care 1.570.000 lei pentru evenimentele culturale și cultural-educative, iar 130.000 lei pentru proiectele din domeniul culturii scrise.

O inițiativă bună, ai zice, numai că din cele 38 de cereri de finanțare, au ajuns la comisia de evaluare 37 de proiecte, iar în prima fază 29 au fost admise, majoritatea aparținând unor asociații din Timișoara, 8 fiind respinse, majoritatea aparținând unor asociații din LugojGala Premiilor Lugojene (ediția X-a), Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală „Clara Peia”, Ediția a IX-a, Vocația muzicală a orașului Lugoj, Foaia de Lugoj, Poezii bătute la mașina de scris și revista Actualitatea literară, care apare neîntrerupt de peste 12 ani și care este apreciată la nivel național și internațional.

Se pare că această departajare pe localități a proiectelor are o singură explicație și anume faptul că din comisia de evaluare a proiectelor a făcut parte, ca membru specialist evaluator, și un timișorean. Și nu unul oarecare, ci tocmai un membru al Centrului de Proiecte Timișoara.

Iar timișoreanul de la Centrul de Proiecte Timișoara, instituție publică aflată în serviciul comunității timișorene și în subordinea Consiliului Local Timișoara, a venit la Lugoj, după câte se pare, cu „temele făcute”.

Astfel că, ceilalți membri ai comisiei de evaluare (două doamne și doi consilieri locali), chiar dacă erau lugojeni, nefiind specialiști în cultură și evaluare, probabil n-au mai avut altceva de făcut decât să-și dea acordul asupra punctajelor.

În altă ordine de idei, trebuie spus că niciodată, niciun lugojean nu a participat ca membru specialist sau ca simplu membru în vreo comisie de evaluare a Consiliului Local Timișoara.

Iată de ce ni se pare firesc să ne întrebăm ce a căutat în comisia de evaluare de la Lugoj un membru al Centrului de Proiecte Timișoara, instituție care în aceste zile, conform ziuadevest.ro, se află în atenția Curții de Conturi, a Direcției Naționale Anticorupție și Agenției Naționale de Integritate, motivul fiind tocmai dezvăluirile legate de felul în care s-au împărțit finanțările nerambursabile în cadrul apelurilor lansate de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, unde „evaluatorii își aprobau unii altora finanțări nerambursabile în cadrul apelurilor”.

Pe această temă, «consilierul local social-democrat Radu Țoancă trage și un semnal de alarmă: „Foamea oamenilor noi face ravagii în banul public”.

Pe scurt, pesedistul se plânge de faptul că finanțările se fac pe criterii „ideologice”, că nu mai este luată în seamă părerea consilierilor locali, iar Centrul de Proiecte își face de cap, ocolind legislația nefavorabilă. Totuși, primele măsuri ar putea fi luate mai repede decât era de așteptat, Curtea de Conturi fiind oricum prezentă la primărie zilele acestea în cadrul unui „control tematic”», mai scrie ziuadevest.ro.

Nu știm cum se prezintă situația la Lugoj, dacă seamănă cu cea de la Timișoara, dar iată explicațiile social-democratului Radu Țoancă, publicate de ziuadevest.ro:

„Am atras atenția primarului Dominic Fritz încă de anul trecut în legătură cu faptul că eliminarea Consiliului Local din procedura de selecție a finanțării proiectelor culturale, sportive și de tineret este ilegală și periculoasă (s.n) pentru banul public, în condițiile în care sumele anuale alocate acestor domenii sunt de ordinul milioanelor de lei.

În opinia mea, Comisia 5 din Consiliul Local Timișoara, cea specializată în aceste domenii, ar trebui să aibă ultimul cuvânt de spus în alocarea banilor publici, nu anumiți evaluatori „independenți”, mulți dintre ei iluștrii anonimi (s.n), ai căror singure merite certe sunt că au anumite simpatii și predilecții ideologice.

Dominic Fritz a ales să ignore acest avertisment și a înființat un Centru de Proiecte care să «vămuiască» toate finanțările din buget, eludând prevederile Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activități non-profit de interes general.

Era clar pentru toată lumea că, mai devreme sau mai târziu, apetitul nesățios al ONG-iștilor pentru banul public va duce la derapaje ilegale, recentele investigații jurnalistice fiind doar începutul problemelor pentru cei care confundă bugetul local cu propriul buzunar.

Informațiile din zona Centrului de Proiecte sunt de noaptea minții: încercări de a se achiziționa autoturisme, propuneri de mărire a numărului de angajați etc. Toate aceste aspecte vor face obiectul unor controale și investigații de specialitate, mai ales că doamna Mirela Toc, funcționar public în cadrul PMT, a sesizat DNA, ANI și Curtea de Conturi pe aceste spețe”.

Dar să revenim la Lugoj. După contestații, au mai fost admise 2 proiecte, unul din Lugoj și altul din Timișoara. În final, au fost admise 29 de proiecte, majoritatea aparținând unor asociații din Timișoara. Vă prezentăm, în continuare, câteva dintre ele (între paranteze – punctajul obținut și suma alocată):

♦ Asociația Culturală Art Time Timișoara

Concert de valsuri valsuri și polci (96 p – 9.000 lei)

Concert „Prin lumea muzicii copilăriei” (96 p. – 9.900 lei)

♦ Asociatia Culturală „Spacetrip” Timișoara

Super eroii muzicali (95 p. – 8.010 lei)

 Asociația Teatru Pentru Tine Timișoara

Medikult (92 p. – 40.500 lei)

♦ Asociația Culturală Reflector Timișoara

Râdem ca să fim sănătoși (91 p. – 27.000 lei)

♦ Asociația Culturală Timorgelfest Giroc

Arta în școala ta – EduArtRomi (91 p. – 32.686 lei)

Festivalul Timorgelfest, ediția XXII (69 p. – 53.011 lei)

♦ Asociația Trib’Art Timișoara

Street Art – Pictează-ți muzica! (88 p. – 30.000 lei)

Orașul Jazz, ediția a II-a (85 p. – 210.000 lei)

Marea Muzică – proiect al Asociației Scena Muzicală Timișoara, care face parte tot din Asociatia Trib’Art, vezi www.instagram.com/scenamuzicala/, @tribulartistic, www.scenadincartier.ro (95 p. – 200.000 lei)

 Asociația Pro Fortuna Arad

Teatru. De la joc la spectacol (88 p. – 25.000 lei)

 Asociația Festivaluri Pentru Tineri Timișoara

Lugoj Beer Fest (86 p. – 300.000 lei)

 Asociația Lumea Voluntarilor Timișoara

Ruga lugojeană (86 p. – 191.250 lei)

Asociația pentru Promovarea Traditiilor Timișoara

Învață-mă să iubesc arta în cartierul meu (65 p. – 28.641 lei)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.