Arta în vremuri de restriște

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Vernisajul expoziţiei de pictură ce reuneşte pe simeze lucrările realizate pe parcursul Simpozionului internaţional de creaţie vizuală ”Stefan Jager’’  va avea loc la Galeria Helios din Timișoara. Operele expuse sunt realizate, în perioada 15-24 iulie, în orașul Jimbolia, județul Timiș, de către 11 artiști din România și Lituania. Ajunsă la cea de-a opta ediție, tabăra promovează arta prin colaborare și schimb de idei. Cele mai bune două opere vor fi donate organizatorilor: Asociația Blythswood Banat și Orașul Jimbolia. Curatorii simpozionului, Costin Brăteanu și Tar Béla, participă la rândul lor ca și artiști, alături de Traian Abruda, Sorin Bijan, Dan Ianoș, Marcel Lupșe, Sarah Raluca Miulescu, Vasile Pintea, Valeriu Sepi, Angela Szabo și Anna Vostruchovaité.

Pictor local de etnie germană, considerat unul dintre cei mai importanţi artiști ai Banatului de la începutul secolului al XX-lea, numele „Ștefan Jäger” este reprezentativ pentru comunitatea Jimbolia.

Intrarea la vernisaj este gratuită. Vă rugăm sa purtaţi masca de protecţie !

Oare ne mai încumetăm să facem ceva palpabil acum, când firul normal al lucrurilor – de regulă cu  bruiaje locale – s-a împotmolit într-un nod de talie mondială? Nu mai dăm frâu liber ideilor cu atâta ușurință, ci mai de grabă le manifestăm în mediul online, cu o stângăcie justificată. Dar cu emoția momentului cum rămâne? Când timpul va fi mai indulgent cu noi, să ne amintim cuvintele transmise de artistul Vasile Pintea: Cultivând distanța, se apropie spiritele noastre. Acum, urmarea lor ad litteram este necesară.

Simpozionul Internațional de Artă Ștefan Jäger, ajuns anul acesta la a VIII-a ediție, a întruchipat ambiția organizatorilor și dorința de a susține capitalul cultural al orașului chiar și în vremuri de restriște. Eveniment organizat de Blythswood și susținut financiar de orașul Jimbolia, sub îndrumarea curatorilor Costin Brătianu și Bela Tar. A fost realizat în condiții optime de siguranță, cu o precizie în respectarea normelor actuale.

Manifestarea artistică are ca direcție principală păstrarea vie a memoriei pictorului bănățean șvab Stefan Jäger.  Astfel că, unsprezece artiști din România și Lituania, timp de zece zile, inspirați de istoria, cultura și bogăția spirituală specifice micului oraș vestic, s-au unit sub un ideal comun – creația.

Cu o vreme prielnică, îngăduitoare cu cei care și-au manifestat interesul, tabăra de creație artistică s-a încheiat cu vernisajul organizat în aer liber, unde distanțarea a fost marcată la propriu pe pavelele din jurul Casei de Cultură a orașului Jimbolia. Expoziția v-a avea loc și în Timișoara, Galeria Helios, în 8 august, ora 18:00.

Energia unui eveniment este conservată și contribuie la  formarea unui circuit cultural necesar, iar dacă organizarea s-a aflat pe nisipuri mișcătoare, nu a devenit un motiv de regres. Jimbolia este orașul unde arta se încropește cu impulsul oamenilor ambițioși. Să lăsați arta să intre în conversație cu voi este îndemnul transmis de organizatorul Adrian Popa.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.