Ansamblul „Făgețeana” a susținut pe litoral spectacole de mare succes la Festivalul național de folclor„Cânt și joc pe plai dobrogean”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada 30 iulie -6 august 2017, Ansamblul folcloric „Făgețeana” a evoluat, în fața a mii de spectatori, aflați pe litoralul românesc, printre care și locuitori din Făget și din zona Făgetului, aflați în această perioadă în vacanță pe litoral, cu o serie de spectacole de mare succes la Festivalul „Cânt și joc pe plai dobrogean”, din stațiunea Eforie-Sud.

„Cântec și dans dobrogean” este denumirea festivalului național de folclor pe care Eforie-Sud îl organizează de cinci ani neîntrerupt. Autoritatea locală și Casa de Cultură din oraș sprijină financiar ansamblurile folclorice din țară să ajungă la malul mării, pentru a le oferi celor prezenți – turiști și autohtoni – spectacole de muzică și dansuri populare.

Început încă de pe 24 iunie 2017 cu o paradă a costumelor populare prin care s-a marcat și Ziua iei românești, festivalul desfășurat pe litoralul românesc, a constituit un moment de atracție pentru stațiunea Eforie-Sud în toate aceste zile de desfășurare a evenimentului, caracterizate prin atmosferă de bucurie, încântare și participare afectivă atât a publicului, cât și și a celor care au urcat pe scena festivalului, amenajată în aer liber.

Timp de o săptămână , Ansamblul folcloric „Făgețeana” din Făget și Ansamblul folcloric „Edera” din Macea, județul Arad, au susținut, fiecare, un număr de trei spectacole inedite, originale, deosebit de apreciate de miile de spectatori de pe litoral, evoluând într-o  atmosferă excepțională pe scena festivalului de „Cânt și joc pe plai dobrogean.”

În prima seară a festivalului, făgețenii au prezentat obiceiuri de nuntă din Țara Făgetului și jocuri populare specifice zonei Făgetului, din repertoriul ansamblului folcloric. În serile următoare, repertoriul susținut de ansamblul făgețean a fost foarte diversificat, în fiecare seară prezentându-se elemente noi de dans și cântece variate din repertoriul interpreților. Ca soliști, au interpretat, în aplauzele miilor de spectatori: Ana Muntean, Mircea Cârțișorean, Denisa și Dorinel Gavriluț Pîrvoni, Mirabela Maria Topor (Mehedinți), Otilia Radu (Mănăștiur) și Ionuț Beuca.  

Pe lângă soliștii care au interpretat cântece populare, au cântat spre încântarea publicului și fetele din grupul de fete al Ansamblului folcloric „Făgețeana”, precum și tânărul instrumentist Adrian Irimescu – colaborator al ansamblului făgețean.

Alături de cele două ansambluri folclorice, au fost prezenți, de asemenea, coregraful anasamblului făgețean, Dumitru Răduțiu și coordonatorul ansamblului din Macea, doamna Eugenia Deac.

„Am întâlnit un copil extrem de talentat, Carla Ursu (în vârstă de numai 8 ani) din zona Moldovei, care, de asemenea, a încântat publicul spectator. În cadrul festivalului folcloric, spectacolele susținute au acoperit toate zonele folclorice ale țării. Turneul ansamblurilor folclorice a fost subvenționat de către Casa de Cultură a Orașului Eforie-Sud, iar transportul Ansamblului folcloric „Făgețeana” din Făget a fost asigurat de către Primăria Orașului Făget, prin grija domnului primar Marcel Avram și a viceprimarului Vasile Sita. Precizez că membrii Ansamblului folcloric „Făgețeana” au fost extrem de încântați de această „încercare” pe care au trecut-o „cu brio” în fața miilor de spectatori iubitori de folclor de pe litoralul românesc, experiența trăită fiind la superlativ. Atât organizatorii, cât și membrii ansamblului nostru și-au exprimat dorința fermă de a reveni în anul viitor la festival”. – a declarat pentru Actualitatea Mircea Cârțișorean, coordonatorul ansamblului folcloric „Făgețeana ”din Făget.

Ansamblul folcloric „Făgețeana” din Făget va evolua duminică, 13 august 2017, începând cu ora 11, pe scena Festivalului „Nedeea românilor de pretutindeni” de la Valea lui Liman, alături de coordonatorul ansamblului, Mircea Cârțișorean, care este invitat special în recital.

Cu ocazia Rugii făgețene, așa cum se obișnuiește prin părțile locului, Ansamblul „Făgețeana”din Făget va deschide ruga în mod tradițional.

La Ruga făgețeană, în recital, sunt așteptați îndrăgiții interpreți Nicoleta Voica, Ioan Alexandrescu și Ionela Bădălan, acompaniați de formația „Cristian Ianoșiga” de la Ansamblul folcloric „Doina Banatului” din Caransebeș, iar alături de aceștia vor urca pe scena din Parcul Central al Orașului Făget, interpreții făgețeni Alessandra Lazăr și Costel Bambu.

Estera CIMPONERIU

 

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.