Ambulanţa pentru Monumente Banat în acțiune: Moara Îndărătnica de la Rudăria, resuscitată de către tinerii voluntari

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ambulanţa pentru Monumente Banat s-a născut în 2018, fiind un proiect finanţat din Timbrul de Arhitectură de către Ordinul Arhitecţilor din România. Ambulanţa pentru monumente Banat este un lăstar al proiectului cu acelaşi nume, care face intervenţii de urgenţă, salvând de câţiva ani buni monumente în Transilvania si care-si propune sa se extindă gradual la nivelul întregii ţări.

Ambulanţa pentru monumente Banat se va opri într-o primă fază asupra monumentelor din judeţele Caraş şi Timiş, propunându-şi să facă câteva intervenţii de urgenţă în aceste două judeţe. Proiectul este coordonat de către Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, cea care a dat naştere acestui proiect în Transilvania, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin.

Proiectul se bazează pe voluntariat şi implicarea comunităţilor locale, care vor fi sprijinite în realizarea intervenţiilor. Ambulanţa pentru monumente Banat îşi propune să facă proiecte de punere în siguranţă şi intervenţie de urgentă, având scopul mai degrabă de a resuscita, aidoma personalului medical dintr-o ambulanţă, prelungind şi salvând astfel viaţa unui monument şi pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este cel de responsabilizare socială a tinerilor, pregătirea viitorilor arhitecți și co-interesarea și mobilizarea comunităților în prezervarea și valorificarea patrimoniului imobil ca marcă a identității lor culturale.

Interventie de urgență la Eftimie-Murgu

„Moara Îndărătnica de la perete”, probabil cea mai veche moara de la Rudăria,  se află într-o stare avansată de degradare. Abandonată în urma unei viituri care a spulberat alte mori mai tinere şi mai zdravene, Îndărătnica a hotărât să reziste până când va putea să macine din nou făină.

Tocmai de aceea, Ambulanţa pentru Monumente Banat invită voluntari  între 10 şi 12 iulie să-şi suflece mânecile, împreună cu oamenii din sat, in incercarea de a readuce la viaţă această valoroasă moară. Intervenţia va presupune, în principiu, înlocuirea învelitorii foarte degradate din şindrilă. Alături de tinerii de la Ambulanța pentru Monumente Banat, va lucra şi un meşter şiţar din sat, care îi va iniţia pe voluntari în tainele acestui meşteşug arhaic. Intervenţia este sprijinită de Primăria din Eftimie Murgu, care ajută cu toată logistica necesară, inclusiv masa şi cazarea în sat.

Pagina de facebook este aceasta: https://www.facebook.com/events/182326852434685/
Coordonatori dr. arh. Diana Belci, arh. Eugen Vaida, arh. Gabriela Paşcu, arh. Teodor Gheorghiu
Asociaţia pentru Patrimoniu Activ-PACT

AL PRESS

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.