Alte șase concerte de jazz în perioada 2-22 iulie 2022

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

În perioada  2 – 22 iulie 2022 vor avea loc șase concerte de jazz care vor sublinia universalitatea legendei Meșterului Manole, prezentă sub numeroase forme în toată regiunea balcanică și a Europei de Est. Evenimentele se vor desfășura în spații culturale emblematice precum Peștera Ialomiței din Bucegi, Muzeul Municipal Curtea de Argeș și Centrul de educație Schubz din Râșnov.

Sub tema «𝐀𝐧𝐚 & 𝐑𝐨𝐳𝐚𝐟𝐚», cunoscute formații de jazz din Albania, Italia, România, SUA vor concerta după un program conceput să pună în lumină asemănările și diferențele culturale ale aceluiași mit prezent atât în România cât și în Albania.

Astfel, repertoriul artiștilor se va contura în jurul temei jertfei pentru edificare și creație. Fiecare formație va prezenta în primă audiție absolută o lucrare de jazz inspirată de mitul fondării Mănăstirii Argeșului și a Castelului Rozafa din Shkodra, Albania.

Legendele spun că Ana este sacrificată de Manole pentru ridicarea Mănăstirii Argeșului fără ca ea să cunoască adevărata lui intenție, în vreme ce Rozafa acceptă sacrificiul și îi cere soțului să o zidească doar pe jumătate între cărămizile Castelului Shkodar, pentru a-și putea alăpta și mângăia copilul. Dacă Legenda Mănăstirii Argeșului este cunoscută publicului din România, legenda albaneză poate fi citită pe scurt la această adresă.

Despre Ana & Rozafa

Proiectul muzical, inițiat de UCIMR, urmărește creația și schimbul de experiență între formații de jazz din România și Albania care au explorat deja posibilitățile folclorului muzical în muzica de jazz. «Ana & Rozafa», figurile feminine centrale din cele două legende înrudite, vor genera, astfel, noi dimensiuni în compozițiile artiștilor selectați și vor oferi pretextul și contextul unor explorări muzicale și improvizatorice originale. Finalul proiectului va oferi publicului 4 noi piese inspirate de cele două personaje legendare Ana și Rozafa.

Pe lângă evenimentele desfășurate în România, sunt programate alte 2 concerte în spații deschise din Albania unde va fi invitată o formație din România, în perioada august – septembrie 2022.

Despre admin 6540 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.