„Ai uitat” mașina parcată pe domeniul public, riști să rămâi fără ea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Proprietarii de autovehicule care, din diferite motive, au lăsat mașina parcată pe domeniul public fără să o folosească timp de șase luni,   riscă să rămână fără ea. Această prevedere face obiectul unui proiect de lege care a trecut tacit de Senat și se apropie vertiginos de votul final al deputaților, cu propunere de adoptare.

În expunerea de motive, inițiatorul acestui demers legislativ prezintă mai multe situații. Astfel, în document se arată că există proprietari care nu utilizează vehiculele perioade îndelungate, refuză să rezolve, într-un fel sau altul, argumentând că mașina nu este abandonată, chiar dacă, după aspect, pare impracticabilă.

Se întâlnesc, de asemenea, cazuri în care proprietarii susțin că, din moment ce au taxele auto achitate, pot ține autoturismul parcat pe domeniul public. În plus, autovehiculele cu numere străine ocupă spațiu degeaba, pentru că nu se știe cine sunt deținătorii lor. Inițiatorul proiectului de lege precizează că toate situațiile de acest gen, iar aici au fost date doar câteva exemple, nu pot fi rezolvate din cauza „lacunelor legislative”.

Prin urmare, „apreciem că este imperativ ca legislația să fie actualizată pentru a permite instituțiilor statului să aplice legea corespunzător și eficient”, se subliniază în expunerea de motive, ce propune următoarele schimbări:

♦ modificarea definiției pentru „vehicule fără stăpân”, pentru a include și mașinile înmatriculate în străinătate;

♦ perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice va fi redusă de la 1 an la 6 luni;

♦ introducerea dovezii de achitare a taxelor auto, a amenzilor și dovada efectuării ITP-ului de către proprietarul legal în termen de 5 zile de la primirea somației.

Așadar, aceste vehicule vor fi inventariate de autorități, se vor încheia procese-verbale de constatare și pe mașini se vor afișa somații pentru ridicarea lor în maximum zece zile. În caz contrar, vehiculele vor fi ridicate și depozitate de autorități în locuri special amenajate. Ulterior, dacă proprietarii nu-și vor revendica mașinile, acestea vor fi vândute sau scoase din circulație și casate.

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.