Afaceri de succes: Ionel Muntean – BRUMĂ – și povestea unei afaceri de succes, la 30 de ani de la debut

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dan TIMARU

După 1989, sistemul politic s-a destrămat și, odată cu el, și comerțul socialist. Societatea s-a îndreptat spre o economie de piață, unde domnește o lege necruțătoare, și anume, cea a cererii și ofertei. Complicatul proces de privatizare s-a urnit cu greu, iar 10 ani mai târziu doar o treime dintre cei care făcuseră pasul spre privatizare mai supraviețuiau. Primul an de capitalism  este consemnat în analele economiei românești cu aproape 7.000 de firme înregistrate. Câteva mii de antreprenori au pornit într-o aventură pe care foarte puțini dintre au dus-o până la capăt. Cum au început unii dintre ei și câte dintre firmele lor aveau să reziste este o poveste lungă, pe care doar cei care au trecut prin încercările vremurilor de atunci o pot povesti. Unul dintre aceștia este și Ionel Muntean, cunoscut majoritatea lugojenilor sub numele de Brumă.

„Cred că am fost primul sau al doilea lugojean care am deschis o afacere în oraș. Un mic restaurant cu terasă, la mine acasă. Făceam pizza, vindeam fresco – știți cum era atunci, după o perioadă în care nu  prea am avut  mai nimic – pătrundeau și la noi tot felul de produse și lumea se bucura de ele. Pe lângă toate astea, fiecare încerca să pună pe picioare o afacere de familie pentru a-și asigura traiul.

Carmangeria am deschis-o mult mai târziu. Nu aveam nicio cunoștință în acest domeniu. Eu mă ocupam cu lemnul. Erau în zona unde locuiam eu două carmangerii, de unde cumpăram produse pentru casă. Stăteam la coadă ca să cumpăr marfă de o calitate îndoielnică. Să nu mai vorbesc de mizeria care era acolo. Când vedeam vânzătoarea aia cu halatul ei pătat de sânge, peste care mai îmbrăca și un pulovăr soios, mă apuca greața. Atunci mi-a venit ideea să deschid afacerea cu carne. Am discutat cu soția mea, care nici nu a vrut să audă. Eu, totuși, nu am renunțat. După cum vedeți, unitatea noastră este astăzi un exemplu de curățenie și, nu în ultimul rând, de marfă de calitate. Soția mea, Viorica, se ocupă de bunul mers al carmangeriei. De fapt, ea este șeful, eu sunt doar administratorul. Toată familia muncește. Fiul meu, Horațiu, are o spălătorie de covoare. Mai avem un atelier de reparații-auto și o firmă de transport internațional. Cu alte cuvinte, suntem o familie implicată în economia de piață și asta ne ocupă tot timpul”,

spune Ionel Muntean.

Carmangeria Brumărel împlinește anul acesta 15 ani de existență

Dacă la început, Viorica Muntean-Brumă nici nu a vrut să audă de o afacere cu carne, astăzi este de altă părere. Se mândrește cu specialitățile pe care le produce și le comer-cializează și nu face niciun rabat de la calitatea lor.

„Când soțul meu, în urmă cu 15 ani, mi-a propus să deschidem o afacere cu carne, nici nu am vrut să aud. Nu-mi plăcea să lucrez cu carne, aveam birtul, pizzeria, alimentara și mă obișnuisem cu gândul că acolo îmi era locul. Dar Brumă nu a mai vrut să aibă birt în vorețul lui și punct! N-am avut cu cine vorbi, pentru că al meu soț a făcut tot cum a vrut el. Trebuie să recunosc că a avut dreptate. Este o afacere bună. El are o altă intuiție când e vorba de afaceri. Deci, iată-mă proprietara unei carmangerii. El e doar administrator. Asta numai așa, ca să mă implice total în treaba asta. Carmangeria se află în Lugoj, pe strada Valentin Rosada, la numărul 32, telefon 0727.052.786. Unitatea noastră funcționează în tot cursul săptămânii, între orele 7-19, iar duminica de la 8 la 13. Avem mult de lucru. Ne aprovizionăm cu carne de la firme serioase. Carnea de porc vine de laSmithfield Romania și Carnecodpui luăm de laAnerol Fresh Oradea. Puii sunt crescuți în aer liber și carnea lor este aproape ca cea a puilor de casă. Carnea de vită vine de la Botoșani, de laSamcom AS. Aceștia sunt furnizorii noștri permanenți, foarte serioși și care comercializează carne de foarte bună calitate. În afară de vânzare de  carne proaspătă, producem și preparate din carne – mici, cârnați, afumături, preparatul pentru hamburger. Ce ne deosebește pe noi de alte carmangerii este faptul că preparatele le facem după rețete bănățene. Prepararea lor se face ca pe vremea bunicilor noștri. Carnea stă la saramură 3-4 săptămâni și este afumată în afumătoare cu rumeguș, astfel că gustul produsului finit este ca în șpaițul bănățanului.  Păstrăm gustul produsului făcut la Cutina, zona de unde se trage soțul meu. Mușchiul nu este injectat, cum îl găsiți în multe alte măcelării. Micii și cârnații produși de noi sunt la mare căutare. Am doi măcelari deosebit de pricepuți, cu ani mulți în meserie. În compoziția micilor intră mai multe sortimente de carne. Nu-i poți convinge să se îndepărteze de la rețetele lor în niciun fel. Și bine fac! Știți cum e, la început fiecare firmă ține la calitate, până își face clientelă, apoi uită de calitate. Tocmai calitatea constantă a produselor este cheia succesului. Mă aprovizionez zilnic cu marfă proaspătă. Carmangeria este dotată cu tot ce are nevoie o astfel de unitate modernă. Camere frigorifice, malaxoare, unelte de tot soiul și un personal calificat. Vă pot spune că firmele care au lucrat în zona Lugojului și au cumpărat produse de la noi, după plecarea spre alte șantiere, ne mai caută încă. În cursul anului, la fiecare mare sărbătoare, ne solicită diverse specialități. Când sunt în trecere pe la Lugoj, vin să cumpere. Necazul lor este că vara, din cauză că e cald, noi nu producem toată gama de produse pe care și le doresc, și asta îi dezamăgește. La sfârșit de săptămână, mulți dintre cei care lucrează în Timișoara se duc acasă, în Caraș sau în alte județe și se opresc aici pentru aprovizionare. Mai sunt și restaurantele care se aprovizionează de la noi. Am primit cândva o comandă de 200 de mici de la cineva din Finlanda. Am trimis pachetul  cu un TIR de la Caransebeș care circula în acea direcție. Am congelat micii și i-am trimis, fără ca cineva să îmi plătească. Nu tu bani, nu cunoșteam nici omul care făcuse comanda, mi-am zis, dă-i încolo de bani, să văd ce o fi… Au trecut câteva săptămâni și niciun semn de la cumpărător. Într-o zi, însă, am primit un telefon de la cineva, care mă ruga să merg pe centura Lugojului, pentru că avea un pachet pentru mine. Șoferul unui TIR îmi aducea banii omului cu micii și un pachet cu dulciuri, drept mulțumire. Am avut o mare satisfacție, gândindu-mă că produsele noastre au ajuns până la capătul Europei. Avem clienții noștri fideli. Unii dintre ei vin zilnic și cumpără cantități mici. Oamenii vor să consume,  de cele mai multe ori, produse proaspete. Suntem și într-un vad comercial bun, aici între blocuri. Pandemia asta a cam afectat vânzările. Probabil, unii oameni și-au pierdut locul de muncă, sau poate că grija zilei de mâine îi face mai economi. Dar vânzarea merge. Am mai livrat și la domiciliu, persoanelor în vârstă. După cum vedeți, suntem foarte solicitați. Am un colectiv de oameni deosebiți. Fiecare știe ce are de făcut și se implică total în activitatea zilnică. Nu au plecat de la noi, doar foarte puțini dintre angajați. S-au dus în străinătate, urmându-și partenerii de viață. Măcelarii sunt aceiași de la începutul activității noastre. Și asta contribuie, desigur, la păstrarea gustului și calității produselor noastre. Mă împac bine cu tot personalul, nu îmi face nimeni probleme. Pot spune, fără să exagerez,  că suntem ca o familie. În curând, carmangeria împlinește 15 ani de existență. Cred că este un moment important în activitatea noastră, eveniment  pe care îl vom sărbători, bineînțeles, prin muncă. Pe viitor, vreau să accesez fonduri europene și să mă extind. Fiul meu, Horațiu, este cel care mă impulsionează și mă încurajează în această direcție. Soțul meu se implică și el, foarte mult, în toate activitățile firmei. Suntem ocupați, nu avem timp să ne plictisim și mai cred că suntem de un real folos clienților noștri”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.