Administrația locală din comuna Dumbrava a câștigat proiecte de peste 4 milioane de euro

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Puține comune din județul Timiș se pot mândri cu atâtea realizări câte numără în prezent administrația locală din comuna Dumbrava, iar asta se datorează în primul rând primarului Ioan Ihasz, care, prin numeroasele proiecte pe care le-a câștigat, cu finanțări guvernamentale sau de la Uniunea Europeană, a reușit să schimbe înfățișarea comunei, dându-i un aspect modern, european, de viitor oraș. Am stat de vorbă câteva ore bune cu primarul Ioan Ihasz, pentru a afla secretul acestor performanțe, dar ne-am dat repede seama că dumnealui este mai interesat de proiectele pe care le are în vedere pentru viitorul localității decât de realizări și că, pentru asta, ne-ar trebui nu mai multe ore, ci câteva zile. Iar când discuți cu primarul Ioan Ihasz (de fapt, nu discuți, îl asculți!), ajungi fără să vrei la concluzia că, dacă toate localitățile ar avea un asemenea primar, România ar arăta cu totul altfel.

Dar pentru a ilustra cele mai sus spuse, noi trebuie să venim cu dovezi. Iar dacă acestea se văd cu ochiul liber pentru cei care trec prin Dumbrava (prin Dumbrava minunată, am zice noi), ele trebuie consemnate pentru  generațiile viitoare, pentru ca acestea să ia cunoștință de ele și să ducă mai departe ceea ce primarul de astăzi își dorește pentru viitorul comunei. Așadar, în prezent, în Dumbrava, se află în execuție proiecte în valoare de peste 4 milioane de euro, pe lângă alte proiecte aflate în diferite faze de implementare. Dar să-i dăm cuvântul primarului Ioan Ihasz:

„Sunt în execuție multe lucrări pe care am reușit să le materializăm: proiecte câștigate atât în mandatul 2012-2016, cât și la începutul acestui mandat.

♦ Avem în lucru un proiect pentru asfaltarea a 9,7 kilometri de drumuri, din care 9 sunt deja asfaltați. Proiectul e finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL 2, cu o valoare de 28 de milioane lei. Urmează să se finalizeze câteva podețe și cele 5 intersecții cu drumul național. Mai avem în programul de asfaltare alte două proiecte, care se vor  implementa chiar în această lună, iar în final vom avea 12 km de drum asfaltat.

♦ Pe lângă programul de asfaltare, avem 6 clădiri în reabilitare și construire. Continuăm să finalizăm Primăria nouă, unde vom avea la etaj o sală nouă pentru ședințele de consiliu și Casa căsătoriilor. Tot în clădirea nouă vom avea și Poșta. Valoarea pro-iectului este de până în 100.000 de euro.

♦ O altă lucrare la o clădire importantă, Căminul Cultural din Răchita, este finanțată prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) și este finalizată în proporție de 90%. Proiectul, în valoare de 600.000 de euro, vizează reabilitarea și extinderea clădirii, este finanțat integral din fonduri europene și cuprinde: amenajarea exterioară a zonei, un spațiu acoperit pentru desfășurarea de evenimente, cu pavaj, stâlpi ornamentali de iluminat, bănci, coșuri de gunoi. Dorim să realizăm astfel un Centru Civic în satul Răchita. Tot la Căminul Cultural din Răchita mai avem un proiect european pentru achiziția de mobilier, amenajarea unei biblioteci și un club pentru tineri, dotat cu tot ce e nevoie, de la mese de ping-pong și șah, costume populare pentru formația de dansuri a satului Răchita, instalație de sonorizare și lumini profesională, precum și o scenă mobilă, de 6/8 metri, care va fi folosită la toate evenimentele din comună.

♦ Tot prin AFIR am obținut o finanțare de 338.000 de euro pentru reabilitarea completă și extinderea Căminului Cultural din Bucovăț.

Proiecte europene câștigate

♦ O altă clădire pentru care s-a câștigat un proiect european este extinderea și reabilitarea dispensarului uman din Dumbrava. Dispensarul a fost extins cu 60 mp pentru un cabinet de stomatologie. Urmează să facem achiziția pentru scaunul de stomatologie, o investiție mare. Dorim ca până la finalizarea lucrărilor de reabilitare să avem și dotările necesare. Clădirea va avea toate condițiile pentru a putea autoriza cabinetele medicale, cu o sală de așteptare comună și amenajarea curții cu pomi, stâlpi de iluminat și bănci.

O nouă grădiniță în Dumbrava

♦ O nouă investiție în derulare, câștigată tot pe pro-iect european, prin Programul Operațional Regional, este construcția unei noi grădinițe în Dumbrava, lângă grădinița veche. Valoarea proiectului este de peste 300.000 de euro. Noua grădiniță va fi dotată cu grupuri sanitare separate pentru fiecare din cele trei grupe de copii. Lângă grădinița nouă, mai avem o clădire unde au început lucrările și unde vom avea o creșă și program after-school pentru copiii mici.

♦ Cea mai recentă investiție în reabilitarea clădirilor, câștigată prin proiect cu finanțare  europeană, este Centrul de fizioterapie, primul centru din Țara Făgetului, cu 5 cabinete de fizioterapie. Clădirea fostei mori din Dumbrava a fost achiziționată în 2008 de administrația publică locală, chiar în ultima zi din primul meu mandat de primar. Acum am obținut o finațare de aproximativ 200.000 de euro pentru a ridica un etaj la această clădire, de 90 mp, pentru un club al persoanelor vârstnice. Vor fi 5 cabinete de fizioterapie dotate cu aparatură, dar și doi fizioterapeuți, care vor asigura servicii de fizioterapie atât pentru cetățenii din Dumbrava, cât și pentru cei din Țara Făgetului. A fost un vis mai vechi, care a devenit realitate prin această finanțare. Acest Centru de fizioterapie va avea și o parte socială: vom asigura o masă caldă pentru cei care solicită, atât la centru, cât și la domiciliu.

Piste pentru biciclete și trotuare pe drumul național

♦ Un alt proiect de infrastructură, pentru care am obținut finanțare europeană, este cel pentru realiza-rea unor piste pentru biciclete și trotuare. Este un proiect mai vechi, declarat câștigător, în 2002, dar, apoi, Administrația Fondului de Mediu, din cadrul Ministerului Mediului, a retras ghidul de finanțare și a anulat toți câștigătorii. În cele din urmă, am reușit să depunem proiectul pe o altă finanțare și să obținem fonduri europeane pentru realizarea de piste pentru biciclete și trotuare pe drumul național, pe intravilan, de la prima casă până la ultima casă, și între Halta Răchita și Școala Dumbrava. În paralel, din bugetul local, vom realiza piste pentru biciclete și trotuare și între Halta Răchita și Școala Răchita. Astfel, trotuarele și pistele vor lega cele două școli din satele Răchita și Dumbrava și vor descărca drumul național pe partea de intravilan. Din păcate, aceste investiții au fost încetinite, ca și obținere de documentații, pe perioada pandemiei. Noi doream ca toate investițiile să pornească din primăvara acestui an.

♦ Un alt proiect pentru care am reușit să obținem o finanțare europeană de 231.000 de euro, fără TVA, vizează întocmirea cadastrului general, atât pe intravilan, cât și pe extravilan, în toate satele din comună, pe o suprafață de 5.667 de hectare.  Proiectul, finanțat integral prin fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, se află în faza de licitație, urmând ca în această toamnă să invităm cetățenii cu documentele de proprietate.

♦ Se vor înregistra gratuit toate proprietățile la nivel de comună, adică fiecare curte, grădină sau mezuină între proprietăți. Beneficiile sunt de neprețuit, pentru că se face un inventar complet și pe viață al tuturor proprietăților imobiliare atât pe intravilan, cât și pe extravilan. Va exista o siguranță a circuitului civil al proprietăților, dar cel mai important lucru este faptul că se clarifică regimul juridic al tuturor, astfel că va exista o situație concretă a tot ce înseamnă suprafețe, proprietar, moștenitor și vecinătate.

♦ Se vor pune la punct inclusiv proprietățile vechi. După ce va fi intabulată toată comuna, nimeni nu va mai putea să miște în stânga sau în dreapta acea proprietate, chit că e pe intravilan ori extravilan.

♦ Un alt lucru bun este acela că se pun la punct actele pentru APIA. Fiecare fermier care depune la APIA declarația pentru subvenție va ști foarte clar, în funcție de cartea funciară, locul deținut. Nu vor mai fi probleme, ca în trecut, cu suprapunerile sau cu terenurile care au fost date în folosință la alți fermieri. Toate procedurile vor fi suportate din acești bani, iar cetățenii nu vor mai trebui să scoată din buzunar niciun leu pentru a-și rezolva problemele. Oamenii trebuie să vină doar la semnat cu documentele juridice asupra proprietăților. Următoarele generații nu vor mai avea probleme în acest sens.

♦ Totodată se va reglementa și situația drumurilor din comună, cât și amplasamentul următoarelor in-vestiții, pentru că dorim să continuăm proiectul pistei de biciclete de la autostradă până la vecinii din Făget. Cu acest cadastru general vom reuși să creem și acele rezerve de proprietate cu toată situația juridică.

Centru balnear la Dumbrava și chiar și un ștrand termal

♦ Prin noul Plan Urbanistic General vom mări intravilanul în fiecare sat în parte, Dumbrava, Răchita și Bucovăț, vom asigura parcele pentru tineri și vom deschide noi străzi. Vom asigura o suprafață pentru industrie ușoară, pentru construirea de hale, depozite și a unei piețe agroalimentare, pe pășunea spre Făget, dar și pentru  industrie grea – peste 20 de hectare pe dealul Mănăștiurului, spre autostradă, unde avem avantajul bay-passului autostrăzii, care e pe terenul comunei Dumbrava.

♦ Suntem încrezători că vom putea aduce investitori în comună pentru că avem ce să le oferim: forță de muncă, dar și două foraje de apă termală. În apropierea celor 20 de hectare pentru zona industrială avem două foraje de apă termală, din anii 80, la care încercăm să obținem aprobări pentru teste, pentru a vedea situația reală a acestor ape termale care ar trebui să aibă peste 50 grade și calități.

♦ Sunt mai multe foraje la nivel de comună, noi am identificat trei, dintre care două sunt închise și sigilate. Cu aceste foraje de apă termală, ca proiecte de viitor, dorim să înființăm și un Centru balnear cu un ștrand termal, un vis mai vechi și pentru realizarea căruia vom încerca să obținem finanțare direct de la Bruxelles”, a conchis primarul Ioan Ihasz.

(P)

Comandat de Uniunea Democrată Maghiară din România – Organizația Județeană Timiș. Realizat de SC AL LUGOJPRESS S.R.L. CMF: 23200009

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.