Adăpostul pentru animale Free Amely a împlinit 14 ani de activitate

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

smart

Dan TIMARU 

Acum 14 ani, mai exact la 10 septembrie 2007, s-a înființat la Lugoj ONG-ul pentru protecţia animalelor Free Amely. Ideea construirii unui astfel de adăpost la Lugoj a aparținut Christei Schechtl, jurnalist din Germania, şi lui Dieter Ernst, președintele ETN. Aceștia cunoșteau realitatea lugojeană, după ce au vizitat de mai multe ori Lugojul și au aflat situația precară în care se afla adăpostul pentru câini fără stăpân al primăriei.

În cei14 ani de existență, peste 6.000 de animale fără stăpân, câini și pisici, au fost salvate prin intermediul ONG-ului. În toată această perioadă, activitatea adăpostului a fost coordonată de lugojeanca Elena Balaj, care își aduce aminte cu nostalgie de începuturi:

„Cred că prin 2006 erau pe străzile Lugojului cam 4.000 de câini. Nu era loc unde să nu întâlnești câini vagabonzi. La început am lucrat la adăpostul pentru câini al primăriei, dar nu am mai suportat felul în care autoritățile de atunci înțelegeau să rezolve problema maidanezilor. Cu toate că legea interzicea eutanasierea, animalele erau ucise fără pic de milă. Așa am ajuns la Free Amely. Denumirea asociației a fost dată de numele primei căţeluşe (Amely) adoptată de către Christa Schechtl, în mai 2007. Nici nu știu cum au trecut cei 14 ani de activitate. Este o muncă istovitoare, care implică multă responsabilitate. Noi nu primim bani de la stat și cheltuielile sunt mari. Eu, soțul și fiul meu suntem prezenți în fiecare zi la adăpost. În afară de îngrijirea zilnică a patrupedelor, organizăm  periodic campanii gratuite de sterilizare. Numai anul acesta au fost sterilizate 688 de animale, câini și pisici, din Lugoj, satele învecinate, precum și din județele Caraș-Severin și Mehedinți.

Următoarea campanie de sterilizare este programată pentru 16-17 octombrie, dar de această dată vor fi castrați doar câini cu și fără stăpân numai din Lugoj sau satele învecinate. Sprijinul material îl primim de la parte-nerii noștri, o asociație germană, Future for dogs e.V., ai cărei fondatori, Inta și Lutz (foto 2), vin foarte des la Lugoj.

Anul acesta, 122 de câini au fost adoptați în străinătate și, din păcate, doar doi și-au găsit familii iubitoare la Lugoj.

În prezent, Free Amely 2007 adăpostește 64 de câini adulți, 35 de pui și trei pisici. Pentru toți acești 14 ani le mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat, organizații, persoane fizice. Mulțumim în mod special domnilor doctori Dan Aurelian și Daroczi Csaba, cu care am început încă din prima zi și cu care noi,, de fapt, lucrăm din 1995.

Mulțumim presei care a fost mereu alături de noi și a mediatizat activitatea noastră. Le mulțumim celor care au găsit animăluțele și le-au adus la noi, fiindcă practic le-au salvat. Așteptăm însă și voluntari la adăpost! Avem foarte mare nevoie de persoane dornice să ne ajute, fiindcă aici este mereu ceva de făcut.

Partenerii noștri, Future for dogs e.V., au pus umărul la construirea unui nou corp de clădire în cadrul adăpostului Free Amely 2007, așa-zisa creșă pentru căței, care va adăposti pui mici și femele gestante. Ei s-au ocupat de instalația electrică, precum și de sistemul de încălzire în pardoseală, însă lucrările sunt departe de a fi terminate, fiind în continuare nevoie de fonduri pentru achiziționarea unei centrale și pentru finisaje. Tot ei sunt prezenți la fiecare campanie de sterilizare. Așteptăm ajutorul tuturor oamenilor de bine care vor ca orașul nostru să intre în rândul orașelor europene, unde grija față de animalele de companie este o îndatorire civică”.

Cei care vor să sprijine Asociația Free Amely 2007 pot face donații în euro, în contul IBAN: RO94 RZBR 0000 0600 1417 0401, BIC / SWIFT: RZBRROBU sau în lei, cont IBAN: RO24 RZBR 0000 0600 0972 6733, BIC / SWIFT: RZBRROBU, ambele deschise la Raiffeisen Bank, titular cont Asociația Free Amely 2007. Se poate dona și prin PayPal, la adresa free_amely_2007@yahoo.com.

smart

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.