Acțiune de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

INSULTAȚI. BELARUS(IA)
Acțiunea de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus a avut peste 30.000 de spectatori

În perioada 7-22 februarie 2021, în România și Republica Moldova au avut loc 16 spectacole-lectură cu textul INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, într-o acțiune de solidaritate fără precedent a teatrelor românești cu artiștii bieloruși.

Seria de spectacole-lectură din România s-a înscris în programul mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care a debutat pe 12 septembrie 2020 și a contorizat, până astăzi, aproximativ 150 de lecturi, podcasturi, filme, perfomance-uri și instalații multi-disciplinare, în aproape 100 de teatre din 28 de țări.

Programul românesc de lecturi a fost inițiat și curatoriat de jurnalista Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română. Întregul proiect s-a bazat pe voluntariat, iar în realizarea celor 16 spectacole-lectură au fost implicați circa 200 de artiști și tehnicieni de scenă din 15 orașe din România și unul din Republica Moldova.

Spectacolele-lectură realizate în România au ajuns la peste 30.000 de spectatori, în săli și online, însă nu doar în România, Republica Moldova și Belarus, ci și în SUA, Rusia, Germania, Franța, Grecia etc.

Am văzut mare parte din lecturile făcute în toată lumea. Sunt impresionată de actorii români. Cred că sunt cei mai buni! Sunt fabuloși!

Oksana Mîsina (Rusia), actriță, autoarea unui film pe baza piesei INSULTAȚI. BELARUS(IA)

Lecturile din România au fost dintre cele mai creative și cu o extrem de mare vizibilitate în întreaga lume.

John Freedman, inițiatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project

15 teatre din România au demonstrat că atunci când există o miză, se naște și solidaritatea. Sper ca viitorul să devină o miză suficient de puternică pentru care să fie util capitalul de solidaritate acumulat în acest proiect, declară Raluca Rădulescu, inițiatoarea programului românesc de lecturi INSULTAȚI. BELARUS(IA).

În funcție de contextul epidemiologic și posibilitățile tehnice ale fiecărei instituții, 5 teatre au organizat lecturile cu public în sală, dar le-au transmis și online în regim de live-streming, alte 5 au difuzat lecturile exclusiv online și 6 teatre au jucat doar cu public în sală.

Spectacolele jucate cu public, în sală, au fost însă și ele filmate și se vor difuza în mediul online, după următorul program:

Miercuri, 24.02.2021 // 19.00, Teatrul Municipal „Bacovia”, Bacău fb.com/bacovia.teatrul

Joi, 25.02.2021 // 19.00, Teatrul de Stat Constanța www.fb.com/teatruldestatconstanta

Vineri, 26.02.2021 // 19.00, Teatrul „Tony Bulandra”, Târgoviște fb.com/TeatrulTonyBulandra

Sâmbătă, 27.02.2021 // 19:00, Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Suceava fb.com/teatrulmateivisniec.ro

Duminică, 28.02.2021 // 19:00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, Craiova fb.com/TeatrulColibri

Toate spectacolele-lectură din proiectul INSULTAȚI. BELARUS(IA) se mai pot încă viziona online, gratuit, după cum urmează:

Ca urmare a interesului provocat de text și de contextul în care el a apărut, teatrele care au avut spectacole-lectură au propus diverse forme de continuare a proiectului de solidariate, fie prin montarea acestui text, fie prin crearea de evenimente noi, pornind de la această experiență.

La finalul acestei săptămâni, piesa INSULTAȚI. BELARUS(IA) va fi publicată la Editura LiterNet și va putea fi accesată online, gratuit.

Detalii despre proiect dar și link-uri utile se pot găsi pe pagina de facebook: www.fb.com/insultati.belarusia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.