95% din primăriile din judeţul Timiş nu respectă legea şi nici drepturile elevilor privind bursele şcolare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

94% din primăriile din România încalcă dreptul elevilor de a beneficia de burse şcolare. Aflăm informaţia din Raportul privind acordarea burselor școlare pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020, o iniţiativă colaborativă apărută din dorința comună a Societății Academice din România și a Instituției Avocatul Poporului.

În cadrul proiectului Şcoli Curate 2.0 am analizat situaţia din judeţul Timiş în ceea ce priveşte bursele şcolare. Avem 99 de unităţi administrativ teritoriale în judeţ: în mediul urban regăsim Timişoara, reşedinţa de judeţ, municipiul Lugoj, oraşele Sânnicolau Mare, Recaş, Jimbolia, Gătaia, Făget, Deta, Ciacova şi Buziaş.

Mediu rural este format din peste 89% din cele 99 de UAT-uri. Acestor primării le revine sarcina de a susţine educaţia la nivel local prin finanţarea complementară acordată şcolilor.

În perioada februarie-martie 2020 am trimis cereri către toate primăriile din judeţ şi le-am solicitat să ne comunice aceste date de interes public. Au răspuns cererii noastre 92 de primării din totalul de 99

Situaţia este gravă şi îngrijorătoare! În tot judeţul Timiş există doar 5 primării care respectă legea şi acordă toate tipurile de bursă. Raportul lansat în conferinţa publică din luna septembrie la Timişoara ne prezintă complet toată situaţia din judeţ, fiind analizaţi trei indicatori: bursele elevilor, suma cheltuită de autorităţi pentru bunuri şi servicii şi suma cheltuită cu investiţii şi reparaţii capitale. Descarcă raportul judeţului Timiş de aici.

În următorul articol vei putea citi despre:

  1. Tipurile de burse
  2. Primăriile care nu respectă legea în judeţul Timiş
  3. Lista neagră cu primăriile care alocă zero fonduri pentru bursele elevilor

Conform OMECTS 5776/2011 există 4 tipuri de bursă de care elevii pot beneficia:

  • Bursele de performanţă sunt acordate elevilor cu premii la olimpiade şi concursuri. (locul I, II sau III la olimpiade, concursuri, competiții sportive – faza națională/calificare lot concursuri internaționale)
  • Bursele de merit sunt pentru elevii care au media generală a anului anterior peste 8,50 sau care au obţinut locul I, II sau III la olimpiade, concursuri, competiții sportive – faza județeană.
  • Bursele de ajutor social  sunt destinate elevilor orfani, celor care suferă de boli grave, navetişti și elevii proveniți din familii cu un venit/persoană sub 630 de lei pe lună (50% din salariul minim pe economie).
  • Bursele de studiu este pentru elevii care în mod cumulativ au media generală peste 7 și venitul/membru de familie sub salariul minim pe economie.

Pentru informaţii suplimentare vă invităm să consultaţi documentul OMECTS 5776/2011.

Primăriile care nu respectă legea în judeţul Timiş

95% din primăriile din judeţul Timiş nu respectă legea şi nici drepturile elevilor.  Cum o încalcă? Fie nu alocă fondurile prevăzute pentru burse, fie le lipseşte documentul care să ateste cuantumul şi numărul de burse alocate în anul curent pentru fiecare categorie de bursă, adică Hotărârea de Consiliu Local, denumită în continuare HCL, fie alocă bursele incomplet şi nu acoperă toate categoriile, respectând doar parţial legislaţia în vigoare, fie nu au răspuns solicitărilor noastre.

Conform legii, Consiliul Local are obligaţia de a preciza printr-o Hotărâre anuală care este cuantumul burselor şcolare şi numărul de burse alocate. 64 de primării nu au o hotărâre de consiliu local care să stabilească cuantumul şi numărul de burse în vigoare. Această prevedere este însă respectată parţial doar de 15% din primării şi total doar de 5.

Doar 5,4% din primăriile din judeţul Timiş au HCL în vigoare şi precizează cuantumul pentru toate cele 4 tipuri de burse. Astfel, singurele primării care au respectat această prevedere sunt: Beba Veche, Sânmihaiu Român, Curtea, Timişoara şi Jimbolia.

Dudeştii Vechi şi Birda întrunesc 3 criterii din cele 4, iar Periam, Jebel, Pesac acordă burse pentru două categorii din cele patru; Parţa, Voiteg prevăd o singură bursă pentru elevi.

Peste 20 primarii limitează accesul la informaţii de interes public. 

N-au răspuns deloc cererii noastre următoarele primării: Sânandrei, Orţişoara, Brestovăţ, Chevereşu Mare, Otelec, Sacoşu Turcesc şi Remetea Mare.

Deşi ştia de acestă cerere pe care inclusiv a înregistrat-o (nr. 2667/26.03.2020), primăria Sânandrei nu a venit cu niciun răspuns în cele 4 luni de la trimiterea solicitării. Aceeaşi poveste s-a repetat şi la Brestovăţ, unde avem număr de înregistrare primit în luna aprilie (826/03.04.2020), dar răspunsul lipseşte. Nici primăria Otelec nu ne-a furnizat răspunsul, deşi am discutat telefonic cu angajaţii primăriei şi cererea noastră a fost înregistrată cu numărul 617 în data de 03.04.2020. La primăria din Orţişoara am fost întâmpinaţi cu amabilitate, însă am fost amânaţi la fiecare apel, nereuşind să primim un răspuns în cele din urmă la cererea înregistrată cu numărul 2047/26.03.2020

La Chevereşu Mare şi Sacoşu Turcesc a fost imposibil să stabilim o legătura cu primăria. Am apelat de nenumărate ori numerele găsite pe internet, am trimis e-mailuri şi mesaje, dar fără a primi vreodată un răspuns.

14 primării ne-au împiedicat accesul la HCL: Cărpiniş, Checea, Denta, Ghilad, Biled, Gătaia, Bucovăţ, Dumbrava, Ciacova, Giarmata, Margina, Moravita, Săcălaz,

Alte două situaţii notabile vizează acele instituţii care la întrebarea privind existenţa în vigoare a unui HCL de acordare a burselor 

  1. a) fie ne-au indicat HCL de aprobare a bugetului local : Belinţ, Buziaş, Cenei, Coşteiu, Dudeştii Noi, Fibiş, Giroc, Moşniţa Nouă, Nădrag, Peciu Nou, Recaş, Satchinez, Şandra, Tormac, Traian Vuia, Uivar
  2. b) fie au indicat un număr de hotărâre fără să o pună la dispoziţie (ori au menţionat că hotărârea solicitată este publicată pe site-ul primăriei, lucru neconform realităţii) : Biled, Bucovăţ, Cărpiniş, Ciacova, Checea, Denta, Dumbrava, Gătaia, Ghilad, Giarmata, Margina, Moraviţa, Săcălaz, Sânpetru Mare.

De asemenea, primăria Saravale indică în răspuns HCL 9/19.02.2020, însă această hotărâre conform site-ului primăriei priveşte contractele de închiriere a pășunilor comunale), iar primăria Bethausen indică în răspuns HCL 64/23.12.2019, însă această hotărâre conform site-ului primăriei priveşte aprobarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

În mod distinct, există şi o a treia categorie de primării care, deşi au adoptat un HCL specific privind acordarea burselor, acesta nu respectă criteriile OMECTS 5776/2011. Notăm aici primăria Ghiroda (care acordă burse de merit, însă în mod excesiv le limitează în funcţie de nota la purtare – şi nu doar de performanţa şcolară) şi Cenad (acordă doar burse sociale).

O situaţie destul de frecventă a fost cea în care primăriile au alocat fonduri dar nu au adoptat HCL. Acest lucru înseamnă că banii au fost folosiţi doar declarativ, dar nu au ajuns în posesia elevilor.

Iecea Mare are o problemă  gravă în ceea ce priveşte cunoaşterea şi aplicarea legislaţiei. În răspunsul oficial către SAR primăria a argumentat că informaţiile solicitate sunt confidenţiale.

2. Primăriile care alocă zero fonduri pentru bursele elevilor

Peste 30 de primării nu alocau în anul 2019 niciun leu din bugetul local pentru burse, deşi legea le obligă, iar numărul lor a continuat să crească în 2020

Aproape 35% din primării alocau din bugetul local zero lei pentru burse în anul 2019.  Primăriile care încalcă legislaţia în vigoare şi odată cu ea şi drepturile elevilor sunt: Banloc, Bara, Saravale, Tomnatic, Tormac, Varias, Train Vuia, Giera, Iecea Mare, Livezile, Nitchidorf, Pischia, Teremia Mare, Balint, Secas, Tomesti, Bethausen, Barna, Bogda, Boldur, Foeni, Ghizela, Gottlob, Lenauheim, Lovrin, Padureni, Pietroasa, Racovita, Făget, Sannicolau Mare, Darova, Fardea, Jamu Mare, Manastiur, Ohaba Lunga. Numărul lor a crescut în 2020. Pe listă s-au adăugat, printre altele, şi localităţile Victor Vlad Delamarina, Valcani, Maşloc.

Îngrijorător ni s-a părut că un oraş atât de mare precum Lugoj, cu atât de multe şcoli şi elevi înscrişi în sistemul de educaţie, nu a alocat în anul 2020 fonduri pentru bursele elevilor.

Avem 95 de primării care nu respectă legea. Ce facem mai departe? Vă invităm să urmăriți demersurile de lobby și advocacy pe pagina de Facebook a proiectului Școli curate.

Andrada Mazilu (Sorca) este învățătoare la Liceul Teoretic „Nikolas Lenau” din Timișoara și coordonează proiectul Școli curate în județul Timiș. A înființat asociația inEDU – Inițiativă în Educație și a primit în 2019 Premiul Merito pentru Excelență în Educație, la gală purtând, ca fapt divers, o rochie desenată de elevii săi de 6-7 ani.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.