9 octombrie, Ziua Holocaustului în România

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

15 aprilie 1941. Antonescu în faţa guvernului cu privire la evrei:Dau drumul mulţimei să-i masacreze. Eu mă retrag în cetatea mea şi după ce-i masacrează pun iarăşi ordine”.  Semnul crucii. La 25 iunie 1941, populaţia creştină a Iaşului primeşte ordin să-şi însemneze casele cu semnul crucii pentru a fi recunoscuţi evreii.

Începutul măcelului. La 27 iunie 1941, Antonescu ordonă telefonic colonelului Dumitru Captaru, prefect al judeţului Iaşi: „Curăţaţi imediat Iaşul de evrei!”. Astfel o subunitate militară românească  jefuieşte şi bate 400 de evrei din Iaşi după care îi obligă să-şi sape groapa, fiind  împuşcaţi lângă Sculeni.

Începutul masacrelor: La 28 iunie, militari şi jandarmi români, la care s-au alăturat civili din Iaşi, arestează şi ucid cu cuţite, arme şi bătăi la întâmplare cca 5000 de evrei  pe stradă şi în case.

Duminica neagră. Pe 29 iunie, cca 8.000  de evrei  sunt ucişi în arest.

Trenurile morţii. În jur de 7.000 de evrei sunt escortaţi în gară la Iaşi şi închişi în vagoane de vite, fără apă şi mâncare, astfel că mii de evrei au murit sufocaţi în trenurile morţii. Cei morţi erau aruncaţi direct din tren în gări şi băgaţi în gropi comune. Din trenurile morţii au mai supravieţuit cca 1.000, în total fiind ucişi 14.000 de evrei din Iaşi.

Bucovina. După eliberarea Bucovinei, sunt ucişi numai în Cernăuţi 2.000 de evrei de către jandarmi şi populaţia locală.

Basarabia. Măcelurile la ordinul lui Antonescu continuă în forţă, în Hotin, Soroca, Chişinău, Bălţi şi alte zeci de localităţi. Alte zeci de mii de evrei din Bucovina şi Basarabia sunt deportaţi pe jos în Transnistria.

La 5 septembrie 1941, Antonescu a declarat: „Am să fac o operă totală de curăţire şi de evrei şi de ucraineni, şi de greci şi găgăuţi care rând pe rând trebuie să fie evacuaţi din ţară”.

13 noiembrie 1941. Antonescu: „Deocamdată au plecat jidanii din Iaşi. Am destule greutăţi cu cei pe care i-am dus la Bug. Numai eu ştiu câţi au murit pe…”. În total au murit 380.000 de evrei în teritoriile controlate de România.

Evreii din Iaşi

Evreii în gara Podul Iloaiei

Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere „Lt. erou P. Laţcu” Lugoj

Despre admin 6624 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.