6 sfaturi esențiale de îngrijire a serelor pentru începători

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cultivarea propriilor legume într-o seră este un mod plăcut de a-ți petrece timpul și este extrem de satisfăcător când munca ta dă roade. Totuși, la fel ca în cazul oricărui hobby care necesită anumite abilități și cunoștințe, curba de învățare poate fi destul de abruptă. Chiar și atunci când este vorba de o plantă ușor de crescut, există un număr mare de variabile care pot afecta ratele de creștere și succesul rodului.

Pentru cei la început de drum în cultivarea unei sere, poate fi dificil să faci totul corect încă din primul sezon. Deși să încerci și să greșești este parte a procesului de învățare, există câteva lucruri care, dacă sunt cunoscute de la început, te vor putea ajuta să crești randamentul serei tale.

Iată 6 sfaturi care te vor ajuta să ai o seră roditoare încă de la început!

1. Semințele

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unei sere este faptul că sezonul de rod poate fi extins, astfel încât să poți beneficia de anumite produse mai devreme decât în mod normal, iar de altele chiar pe tot parcursul anului. Însă, pentru ca semințele tale să se prindă, vei avea nevoie de câteva lucruri care să te ajute în îngrijirea lor:

  • ghivece pentru a crește răsadul;
  • containere;
  • sol steril (foarte important pentru a reduce riscul de infestare cu dăunători și boli);
  • îngrășământ;
  • apă.

2. Surse de lumină

Până la sfârșitul primăverii și verii, orice seră ar trebui să primească suficientă lumină naturală pentru recoltă. Dacă dorești, însă, să cultivi și în timpul sezonului rece, un sistem de iluminare suplimentar este indispensabil pentru plante sănătoase și puternice.

Benzile cu lumină fluorescentă de mare putere și lămpile LED sunt printre cele mai populare variante, deoarece, spre deosebire de alte sisteme, acestea produc lumină cu spectru complet. De asemenea, ele sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic și pot acoperi o zonă mai mare, în comparație cu alte variante.

3. Încălzirea

Încălzirea unei sere în lunile reci poate fi un proces destul de complex. Dacă ești începător, poți folosi încălzitoare electrice, deoarece acestea sunt mai ușor de instalat, mai economice și sunt practice. Un încălzitor mic, de 120 volți, va reuși să încălzească o seră de dimensiuni reduse. Pentru serele mari, vei avea nevoie de un radiator de peste 240 volți, cu un termostat fiabil și rezistent la apă.

O altă variantă ar fi încălzitoarele pe caz, dar acestea au un consum mai mare și necesită și un sistem de ventilație adecvat, atât ca o sursă constantă de aer proaspăt pentru combustie, cât și ca un mijloc de eliminare a fumului.

Dacă ești preocupat de protejarea mediului înconjurător, formele de încălzire care consumă mai puțină energie ar fi instalarea de sisteme de ventilație care utilizează aerul cald eliminat de la tine din casă sau obiectele, precum pietrele mari și alte materiale absorbante de căldură care captează căldura soarelui în timpul zilei și o eliberează lent pe parcursul nopții.

4. Răcirea

În timpul verii poate fi greu să menții o temperatură constantă într-o seră. Pentru că sunt concepute să capteze căldura, răcirea unei sere poate fi mai dificilă decât pare. Prin urmare, măsurarea regulată a temperaturii este foarte importantă. Dacă este prea cald, reglarea acesteia se poate face prin simpla deschidere a ușii. Dacă sera se supraîncălzește în mod regulat, este recomandată utilizarea unor răcitoare speciale.

5. Ventilația

În timpul verii, curenții creați de căldura naturală sunt suficienți pentru o bună circulație a aerului. Astfel, ținând deschise orificiile de perete și de acoperiș sau doar ușa, aerul rece va fi tras, iar cel cald eliminat, atrăgând o cantitate constantă de aer proaspăt.

În timpul iernii, însă, circulația aerului trebuie menținută pentru prevenirea mucegaiului. Astfel, instalează un ventilator pe care să-l pui în funcțiune ori de câte ori umiditatea este prea mare.

6. Udatul

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac noii cultivatori este udarea plantelor conform unui program prestabilit. De fapt, există o serie de variabile care dictează când și cât trebuie udate plantele, printre acestea numărându-se temperatura, umiditatea și stadiul de creștere.

Dacă în mijlocul iernii este posibil să fie nevoie să uzi o brazdă la fiecare 10 zile, în timpul verii frecvența va crește. Astfel, este important să ai la îndemână un sistem de irigare bine pus la punct. Îl poți face chiar tu folosind o țeavă rotundă de la Nicometaltub.ro, un furtun, câțiva robineți și conectori.

În concluzie, pentru o seră sănătoasă și roditoare, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont încă de la început, cele mai importante fiind cele menționate mai sus.

Sursă foto: Shutterstock.com.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.