5 lucruri de care ai nevoie într-un atelier de sudură

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: Unsplash.com

Sudura este o procedură mai complexă decât ar putea părea la prima vedere, mai ales dacă ne referim la cea realizată în mod profesional, într-un atelier specializat.

Pentru a realiza suduri de cea mai bună calitate,  un astfel de atelier are nevoie de o serie de dotări pe care le vom trece în revistă în cele ce urmează.

Aparate de sudură

E de la sine înțeles că un sudor nu poate lucra fără obiectul muncii, iar acesta este aparatul de sudură. Trebuie precizat că există mai multe tipuri de sudură, iar pentru fiecare în parte este necesar un anume tip de aparat.

Un atelier cu adevărat profesional trebuie să fie dotat cu aparate adaptate pentru orice tip de sudură, pentru a oferi o gamă de servicii cât mai bogată.

Cele mai des utilizate sunt aparatele MMA, care folosesc electrozi fuzibili înveliți, însă nu ar trebui să lipsească nici aparatele pentru sudura MIG-MAG, care folosesc în loc de electrozi sârmă de sudură. De asemenea mai există și aparate pentru sudura TIG – cu electrod nefuzibil – aparate pentru sudura în puncte și aparate pentru sudura cu plasmă.

Masă de sudură

Masa de sudură reprezintă bancul de lucru într-un astfel de atelier și trebuie să fie suficient de rezistentă pentru a suporta greutatea pieselor metalice prelucrate. De asemenea, este important să aibă o înălțime adecvată pentru a permite sudarea cu ușurință, precum și o suprafață suficientă, în raport cu dimensiunea materialelor prelucrate.

Ideal ar fi ca o masă de sudură să fie prevăzute cu o serie de suporturi pentru fixarea diferitelor unelte și accesorii folosite în timpul procesului de sudare precum și cu niște clești pentru fixarea materialelor prelucrate.

Cărucior de sudură

Aparatele profesionale de sudură au dimensiuni destul de mari și o greutate care nu permite mutarea lor cu ușurință dintr-un loc în altul. De multe ori însă, acest lucru este necesar, iar în astfel de situații se dovedește foarte util căruciorul  pentru sudură.

Există mai multe modele de astfel de cărucioare, unele mai robuste – adaptate pentru aparatele foarte grele – iar altele destinate transportului aparatelor mai mici. Indiferent de model, căruciorul de sudură trebuie să asigure suficient spațiu pentru aparat dar și pentru buteliile cu gaze folosite în procesul de sudare.

Echipament de protecție

Activitatea într-un atelier de sudură nu este deloc lipsită de riscuri, motiv pentru care purtarea echipamentului de protecție este o condiție mai mult decât necesară.

În primul rând, sudorii trebuie să-și protejeze ochii și fața, iar în acest scop pot folosi măști sau căști de sudură. Și mâinile sunt expuse riscului de a suferi arsuri provocate de scânteile și stropii de metal topit, astfel că este necesară și purtarea unor mănuși speciale, din material izolant și rezistent la căldură.

Pentru protejarea părții anterioare a corpului, poate fi folosit un șorț de sudură, însă jachetele sau salopetele de sudură s-au dovedit mai eficiente. Nu în ultimul rând, din echipamentul de protecție fac parte și bocancii cu întăritură metalică în vârf cu talpă aderentă, realizată din material izolant, pentru a preveni electrocutarea.

Extinctoare și trusă de prim ajutor

Rămânând la riscurile pe care le presupune activitatea de sudare, nu putem trece cu vederea riscul de incendiu. Scânteile care sar în timpul procesului de sudură și materialele care ating temperaturi foarte mari pot aprinde diferite lucruri cu care intră în contact.

În cazul izbucnirii unui incendiu generat de scânteile de sudură, personalul trebuie să aibă la dispoziție extinctoare cu care să poată interveni imediat pentru a preveni extinderea flăcărilor și a stinge focul.

În situația nefericită în care apar și victime, este necesară prezența unei truse de prim ajutor, amplasate într-un loc cât mai ușor accesibil.

La toate acestea se adaugă o serie de alte accesorii din categoria consumabilelor, cum ar fi electrozi, materiale de adaos, butelii cu gaze de sudură și altele.

Despre admin 6534 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.