170 de ani de la apariția primului ziar la Lugoj

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Lugojul, oraș cu o istorie bogată și înfloritoare, a sărbătorit recent un moment deosebit: împlinirea a 170 de ani de la apariția primului ziar din Lugoj, săptămânalul Lugoser Anzeiger. Dezvelirea plăcii aniversare a avut loc sâmbătă, 3 iunie 2023, pe str. Someșului, nr. 3.

Demersul, inițiat de istoricul Oliviu Gaidoș, a fost susținut de Asociația Culturală „Caius Brediceanu”, care a suportat costurile pentru  realizarea plăcii aniversare.

„În contextul acestei aniversări importante, dorim să transmitem mulțumiri membrilor Asociației Culturale „Caius Brediceanu” din Lugoj, care au susținut financiar realizarea plăcii aniversare. Este un gest generos și apreciat, care evidențiază importanța promovării și conservării patrimoniului cultural local. Dezvelirea plăcii aniversare e un moment de rememorare a trecutului cultural și de recunoaștere a contribuției aduse de Carl Traunfellner în dezvoltarea presei și a industriei tipografice în Lugoj”, a spus Oliviu Gaidoș.

Povestea primului ziar care a apărut la Lugoj

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, aspirațiile culturale ale burgheziei locale erau alimentate de ziarele apărute în marile orașe ale Monarhiei Austriece, precum Viena, Pesta, Ofen, Sibiu și Timișoara. Prin intermediul acestor periodice, locuitorii din Lugoj, care erau bine situați din punct de vedere financiar, se conectau la pulsul societății europene, ținându-se la curent cu evenimentele politice, viața mondenă, teatrul, muzica și literatura vremii.

Nu a durat mult până când aceștia și-au dat seama de necesitatea înființării unei tipografii locale care să deservească populația Lugojului. Cererile prezentate de comercianții Johann Liszka în 1848 și Constantin Udria în 1851 sunt dovada elocventă a dorinței lor de a avea acces la aceste publicații. Cu toate acestea, guvernul a acordat permisiunea de a-și exercita meseria de tipograf în Lugoj doar lui Carl Borromäus Traunfellner.

Născut în Timișoara în 1818, Carl s-a perfecționat în arta tipografică prin călătoriile pe care le-a făcut în calitate de calfă între anii 1838 și 1845 în diverse orașe din Ungaria, Austria, Germania și Elveția. După ce a obținut autorizația pentru tipografie pe 19 februarie 1852, Traunfellner s-a mutat cu familia la Lugoj și și-a deschis prima tipografie din oraș în luna iunie a aceluiași an. Oferta sa cuprindea o gamă largă de tipărituri și imprimate, printre care se numărau tabele, protocoale, înștiințări, chitanțe, necrologuri, invitații, registre contabile, cărți de breaslă (maestru, ucenic), borderouri, foi volante, afișe, cărți de diverse tipuri etc.

În anul următor, Carl și-a mutat tipografia în casa comerciantului de nasturi Franz Katona, din strada Grânelor (Fruchtgasse, nr. 14, astăzi strada Someșului, nr. 3, conform Registrului de Nașteri al Bisericii Catolice). Aici, Carl Traunfellner a redactat primul ziar din Lugoj, săptămânalul Lugoser Anzeiger, care a fost publicat pentru prima dată pe 4 iunie 1853. Din păcate, din cauza costurilor ridicate, ziarul și-a încetat apariția după doar 28 de numere în decembrie 1853.

Carl Traunfellner a condus tipografia până la moartea sa prematură, survenită la vârsta de doar 37 de ani, pe 28 noiembrie 1855, din cauza tuberculozei. Tipografia a fost preluată de soția sa, Margareta, care s-a recăsătorit în 1859 cu tipograful Johann Wentzely. Carl Traunfellner Senior (1818-1855) este fondatorul industriei tipografice din Lugoj și al unei dinastii de tipografi, reprezentată de cei doi fii ai săi: Carl Traunfellner Junior (1845-1902) și Johann Virány (1851-1902).

 Nicolae SILADE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.