100 de ani de la intrarea armatei române în Lugoj

>

Marile momente ale istoriei românilor, consemnate în anul 1918, care au condus la realizarea visului secular al unirii într-un singur stat, nu pot fi separate de aportul acestui important segment al societății românești, care este armata.

Intrarea tupelor române în teritoriul ce fusese secole de-a rândul subjugat austro-ungarilor reprezintă un moment semnificativ, un simbol al înlăturării nedreptății, pe care românii au suportat-o vreme îndelungată.

S-au împlinit la 22 iulie 2019, 100 de ani de la desfășurarea acestui eveniment în orașul Lugoj. Documentele păstrate în Arhivele Militare stau mărturie entuziasmului și bucuriei trăite de populația urbei în acele zile (Col. dr. Gh. Nicolescu, fost cdt. al Arhivelor Militare).

Ordin de operații nr.2355/19.07. 1919: „Transportul Diviziei 2 Infanterie în Banat are loc după cum urmează: a) Transportul se efectuează conform cu tabelul de mișcare; b) Pentru menținerea legăturii cu Marele Cartier General, cu comandamentul Trupelor din Transilvania, Sibiu și cu unitățile rămase în garnizoana Craiova, va fi lăsat un ofițer în garnizoană, care se va transporta la Lugoj, la Divizie, după plecarea ultimului eșalon. Instrucțiuni asupra misiunii se vor primi de la Comandamentul Trupelor din Transilvania”. Șef de Stat Major al Armatei, general de divizie Henri Cihoski.

Luni, 21 iulie 1919. La ora 15,50 pleacă din Craiova trenul G.1 care transporta comandamentul Diviziei 2 Infanterie și două companii de infanterie (300 militari) din Regi-mentul 26 Infanterie Rovine, via Vâr-ciorova, spre Lugoj.

Marți, 22 iulie. La ora 2,45 trenul G.1 a sosit în gara Orșova, unde s-au schimbat personalul trenului și loco-motivele.

Ora 8,30. Trenul a sosit în gara Teregova. Preotul, autoritățile  civile, locuitorii satelor au ieșit cu drapele și flori în întâmpinarea trupelor române sosite. Preotul a ținut o cuvântare de bun sosit. Generalul Ion Jitianu, comandant al diviziei, a răspuns delegaților. Imediat, a început hora, dansurile naționale și s-au cântat cântece patriotice. Soldații olteni din tren au aplaudat manifestările de bucurie ale bănățenilor. La ora 9,40 trenul a pornit.

Ora 10,45. Trenul a sosit în gara Caransebeș. Aici trupele române au fost întâmpinate de episcopul de Caransebeș, Simeon Cristea, în fruntea delegațiilor autorităților orașului. Din partea plugarilor, erau prezenți 20 de călăreți, îmbrăcați în costume naționale. Gara era împodobită cu flori și drapele naționale, iar un număr mare din populație umplea peronul gării. La coborârea din tren, generalul Jitianu a fost dus pe brațe de către plugari, unde episcopul Miron Cristea, într-o înaltă cuvântare, a urat bun sosit trupelor române, în care vede  pe adevăratul liberator al populației bănățene asuprită. Genera-lul Jitianu a răspuns acestei cuvântări. În restaurantul gării, toți ofițerii au fost invitați la un mic dejun. La ora 11,30 trenul se pune în mișcare, în uralele nesfârșite ale populației din Caransebeș.

Ora 12,10. Trenul s-a oprit la Căvă-ran. În mijlocul unui numeros grup de locuitori, preotul satului a urat bun sosit Armatei Române. Un cor mixt a intonat mai multe cântece patriotice, iar un copil de 10 ani a declamat o poezie cu subiect patriotic de mare efect. Generalul Jitianu a mulțumit pentru frumoasa primire și voie bună cu care au întâmpinat armata română. Într-un entuziasm fără seamăn, s-a încins hora și alte dansuri naționale, iar urale nesfârșite au izbucnit la plecarea trenului. La ora 12,35 trenul a pornit spre Lugoj.

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.