100 de ani de la înființarea Școlii Primare Fădimac, comuna Balinț

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Marți, 22 decembrie 2020, localitatea Fădimac a marcat 100 de ani de existență a Școlii Primare din localitate. Evenimentul aniversar a  fost cu număr restrâns de participanți din cauza pandemiei. Au participat primarul Dănuț Crașovan, preotul Vasile Dărăbanțu, directoarea Școlii Gimnaziale Balinț, prof. Mihaela Kristof, șapte cadre didactice care au predat în această instituție de învățământ și un fost elev al acestei școli.

După ce a fost adresat un cuvânt de bun venit invitaților, activitățile au continuat cu slujba oficiată de preotul satului, dezvelirea plăcii memoriale, apoi  fiecare învățător prezent a rememorat cu plăcere perioada în care a activat la Școala Primară Fădimac.

Ioan Borcău (72 de ani) inginer agronom pensionar, fost primar al comunei Balinț, a transmis informații importante din perioada 1955-1959, când a fost elev al acestei școli. Printre altele, a spus:

„Mă mândresc cu faptul că am avut dascăli cu dragoste de carte și de copii. Sentimentele acestea se împletesc cu cele de nostalgie că anii au trecut și că s-au stins mulți dintre profesorii mei, cărora le port recunoștință și în memoria cărora mă înclin, cu cele de speranță ca elevii din aceste generații să fie conștiincioși, să învețe cu drag și să iubească învățătura. Mă bucur că am fost invitat la acest eveniment.”

Primarul comunei a înmânat diplome de apreciere  și a transmis cuvinte de recunoștință celor care prin implicare și dăruire au contribuit la scrierea istoriei.

Chiar dacă e pandemie, am considerat că nu putem lăsa nemarcat un astfel de eveniment important. Eu cred că primele generații de elevi nu aveau ce avem noi în zilele de astăzi și învățau mai greu, dar exista o relație de colaborare și respect între profesor și acești elevi. Mijloacele clasice, tablă și cretă, nu mai sunt suficiente în ziua de azi. Ca să poți capta atenția elevului, să simtă că ești alături de el și că poate comunica cu tine ca profesor, clar trebuie să fii upgradat la mijloacele tehnologice din ziua de azi și să le introduci în procesul de învățare. Am observat că domnii învățători care au răspuns invitației astăzi sunt fericiți că au fost de folos generațiilor de elevi care le-au trecut prin clase și își aduc aminte cu drag de anii petrecuți ca dascăli ai acestei școli. Mă rog lui Dumnezeu să ne dea sănătate tuturor, Sărbători fericite și să revenim cât mai curând  în clase alături de elevii noștri!”,  a declarat directoarea școlii, prof.Mihaela Kristof.

Activitatea s-a încheiat cu intonarea unor colinde de Crăciun. A fost o zi importantă pentru Fădimac și pentru comuna Balinț.

Denisa GREGA

 

 

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.