Zilnic, în România se produc 17 incendii la locuinţe! Cele mai multe tragedii au drept cauză coşurile de fum

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

  • Circa 35% dintre incendiile produse la locuinţe sunt cauzate de coşurile de fum defecte sau necurăţate;
  • Aceste incidente tragice, în care anual îşi pierd viaţa în medie 190 de persoane, pot fi prevenite dacă apelăm la coşari;

În ultimii cinci ani, în România, s-au produs în medie 6.200 de incendii la locuinţe în urma cărora circa 350 de persoane au fost rănite, iar alte 190 şi-au pierdut viaţa, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.).  Dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel naţional, 6 sunt cauzate de coşurile de fum defecte sau necurăţate. Mai grav este că, în urma acestor evenimente nefericite, zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană îşi pierde viaţa.

Acest tip de incidente, care se transformă de cele mai multe ori în tragedii, pot fi cu uşurinţă evitate dacă apelăm la personal specializat-coşari, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor. Acesta este și mesajul principal al campaniei de informare ce va fi derulată în perioada următoare de I.G.S.U şi E.ON România, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă”, încheiat de cele două părţi în anul 2012.

 „Dacă avem neconformităţi la coşurile de fum trebuie să fim conştienţi că doar norocul ne-a ajutat să nu păţim ceva. Dar nu ne putem baza la nesfârşit pe noroc şi trebuie să conştientizăm faptul că în orice moment putem deveni victime ale propriei noastre neglijenţe, aşa cum din păcate încă se întâmplă cu mulţi dintre semenii noştri. Nu cred că ne putem permite să ne expunem cu atâta lejeritate la astfel de pericole. De aceea, trebuie să curăţăm coşurile de fum cu specialişti de cel puţin de două ori pe an, mai ales înainte de debutul sezonului rece. Astfel, coşarul este soluţia absolut necesară pentru fiecare locuinţă sau orice alt imobil care are coş de fum”, declară Frank Hajdinjak, director general al E.ON România.

Unul dintre obiectivele prioritare ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență rămâne consolidarea climatului de siguranță la nivelul comunităților, iar pentru reușita implementării optime a acestui deziderat este nevoie să conștientizăm împreună riscurile la care putem fi expuși și să manifestăm responsabilitate pentru ca măsurile și modul de comportare specifice să fie însușite și aplicate. Dezvoltarea culturii preventive trebuie să reprezinte pentru fiecare dintre noi un reper al siguranței proprii și a celor dragi. Salut cu această ocazie disponibilitatea și deschiderea manifestate de partenerii noștri care au înțeles necesitatea multiplicării mesajului preventiv în rândul semenilor și au răspuns de fiecare dată proiectelor noastre cu susținere și implicare”, declară colonel Daniel-Marian Dragne, Inspector general I.G.S.U.

Este foarte important nu doar să curăţăm coşurile de fum, ci să le şi verificăm, fiindcă în multe cazuri neetanşeizarea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon și, anual, zeci persoane au de suferit. De asemenea, aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și  supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor. Totodată, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.

Conform I.G.S.U., în perioada 1 octombrie 2012 – 30 septembrie 2017, în România au avut loc peste 31.100 de incendii. Principalele cauze generatoare a situațiilor de urgență rămân coşurile de fum defecte sau necurăţate (35%), instalaţiile electrice defecte sau improvizate (22,5%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,5%).

Întrucât a doua cauză principală a producerii incendiilor este cea de natură electrică, recomandăm consumatorilor să realizeze lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice, doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații.

AL PRESS

Despre admin 6446 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.