
„La timpul în care Sfântul Ilie este așteptat să aducă ploi pe pământ, sâmbătă, 20 iulie, noi o să trecem iar pădurile Făgetului și vă dăm întâlnire la Povergina! În zi de sărbătoare, în jurul Bisericii de lemn arse și alături de comunitatea locală, ne vom așeza împreună la masă și vom urma firul lucrurilor care duc la reconstruirea bisericii și la continuarea poveștilor locului. Și o să aveți ce auzi pentru că Asociația Biserici Înlemnite – cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România și The King`s Foundation – continuă lucrările de reconstrucție a bisercii arse și desfășoară acolo Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul meșteșugurilor tradiționale 2024”, anunță Asociația My Banat, care, împreună cu localnicii, pune pe masă patrimoniul cultural gastronomic al locului și vă invită să sărbătoriți alături de ei.
Evenimentul va debuta la ora 11, în curtea Bisericii de lemn Sfinții Arhangheli, cu prezentarea lucrărilor de reconstrucție a lăcașului de cult, de către arh. Vladimir Obradovici. Între orele 11 și 13 va avea loc sărbătoarea culinară, cu preparate locale realizate de săteni:
♦ supă de roșii preparată de mama Larisei din Povergina
♦ papricaș cu cartofi și carne de porc făcut de tanti Florica din Bichigi l sarmale în foi de varză dulce umplute de Mihaela Udrescu
♦ prăjitură cu măr
♦ prăjitură neagră
♦ prăjitură „Budapesta” – preparate de doamna Letiția din Bichigi în laboratorul Prăjiturile Letiției
♦ platouri cu roșii, ardei și ceapă din grădina familiei Bartic
♦ brânză de oaie de la stâna doamnei Lucica din Pădurani
♦ brânză de vaci de la ferma doamnei Nina din Bichigi
♦ pâine pe vatră unsă cu untură și boia
♦ pâine coaptă pe vatră la Peștișu Mare din Hunedoara
♦ miere de albine din stupina domnului Crețu l apă de izvor
♦ ceai de mentă răcoroasă.
Între orele 13-14, oaspeții pot face o tură prin sat cu prof. Dumitru Tomoni.
Participarea la eveniment este gratuită și se face pe bază de înscriere pe adresa de email asociatia.mybanat@gmail.com, în limita a 30 de locuri, pe principiul „primul venit, primul servit”.
Lorena OTESCU
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns