A devenit deja o cutumă pentru grupul independenţilor. Dacă e vineri, e conferinţă de presă. Şi a fost vineri. Şi a fost şi 22 iulie. Şi a fost şi anul 2016. Se pare că grupul se ghidează după cunoscuta zicere, cei patru evanghelişti au fost trei: Luca şi Matei. Deja Mihai Anghel are două absenţe motivate… de colegii de grup. De data aceasta, cauza motivului, sau motivul cauzei, a fost unul credibil: „Vreau de la început să-l scuz pe colegul nostru Mihai Anghel. El lucrează în mediu privat şi chiar de noapte, şi a avut câteva probleme. Nu a putut să ajungă la conferinţa noastră de astăzi”, (l-)a motivat pe „colegul său de independenţă”, Liviu Brânduşoni. Cred că trebuie apreciat modul de gândire pragmatic al debutantului într-ale politicii al tizului meu, adică binele personal, înaintea binelui obştei.
Unde se duc lugojenii, când se duc?
În debutul conferinţei, independentul Liviu Brânduşoni a ţinut să prezinte „presarilor” câteva aspecte pe care le-a sesizat, sau i-au fost sesizate de către cetăţenii din oraş. Primul a fost acela al neuitatelor cozi comuniste formate la biroul mobil al serviciului de paşapoarte, care funcţionează doar o dată pe săptămână, în urbea noastră. Un alt aspect deranjant, la care subscrie şi subsemnatul, este dezinteresul total manifestat faţă de persoanele cu handicap locomotor, care nu beneficiază de acele rampe de acces în instituţii, a căror obligativitate este prevăzută prin lege. Pentru o simplă informaţie, persoanele respective sunt obligate să apeleze la bunăvoinţa celor din jur, pentru a o obţine. Se naşte totuşi o întrebare firească: unde se duc lugojenii, când se duc? Fiind cetăţeni ai UE, pot
călători prin mai toată Europa, doar cu cartea de identitate. Dar asta se întâmplă mai mult prin Europa. Se mulţumeşte el, românaşul nostru, doar cu Europa? Evident că nu. Şi bine face.
Dacă sport nu e, nici sănătate nu e!
În continuarea conferinţei, consilierul-jurnalist, sau jurnalistul-consilier, şi-a manifestat mulţumirea faţă de iniţiativa primarului tuturor lugojenilor, Francisc Boldea, de a amenaja încă două terenuri de sport cu gazon sintetic, unul în zona Ştrand, iar altul, la Şcoala Gimnazială Nr. 3. Este foarte bună iniţiativa, pentru că mişcarea înseamnă viaţă, iar exerciţiul fizic un medicament gratuit. Ceea ce îl nemulţumeşte pe vigilentul consilier este faptul că unele terenuri au fost lăsate în paragină, dând exemplu terenul de sport din Micro V, unde gardul împrejmuitor este degradat, mingea ajungând nu de puţine ori în geamurile locatarilor, spărgându-le, iscându-se discuţii între locatari şi tinerii sportivi. O altă problemă spinoasă este starea jalnică a unor locuri de joacă pentru copii, lucru care poate duce la accidentarea copilaşilor care se joacă aici, fiind dat ca exemplu locul de joacă din Cartierul „Drăgan”. Nici la capitolul toaletelor publice nu se stă mai bine. Deşi sunt „ecologice”, acestea nu pot fi folosite, decât dacă eşti fericitul posesor al unei măşti de gaze.
Dar ce zgomot se aude? Bâzâit ca de motor… al unui avion aflat în zbor
S-au întrebat lugojenii care nu au citit ziarul Actualitatea, unde erau informaţi despre acţiunea de dezinsecţie, acţiune care a avut loc, vineri, 22 iulie a.c. Unul dintre lugojenii „derutaţi” de zgomot a fost şi consilierul local, independentul Marius Martinescu. Cu umor fin, rafinat, acesta a „povestit” jurnaliştilor despre disperarea ce a cuprins „societatea” ţânţarilor, singura prosperă din Lugoj. „La un moment dat a trebuit să ne imaginăm că la auzul bârâitului de motor de avion, roiurile de ţânţari cuprinse de panică zburau fie de la scările de blocuri spre zona Timişului, plină de bălării între Podul de Beton şi Pasarelă, fie din zona Timişului, speriate de abundenţa substanţelor din aer risipite de avion, înspre zonele cu canalizări înfundate, cu canale exterioare colmatate. Cred că această acţiune este extrem de puţin eficientă, dacă nu este însoţită de ceea ce ar însemna lucrări făcute la sol, mai ales stropiri efectuate în toate parcurile unde vegetaţia abundă, unde surprinzător, oamenii se plâng în această vară că sunt foarte mulţi purici”, sunt voroavele rostite de ”guru” Martinescu. Neodihna spiritului său gospodăresc dublată de o acută implicare civică l-au făcut să ajungă la concluzia că echipa de specialiştii a lui Boldea şi-a propus ca în anumite zone ale Lugojului să creeze adevărate rezervaţii naturale. Prima dintre ele se află situată în Parcul Poştei. Este vorba despre fântâna ornamentală aflată în acest parc, care va deveni un mic lac cu nuferi. La ora actuală este plină de mătasea-broştei şi nu mai ţâşneşte niciun firicel de apă, iar sumedenia de microorganisme care alcătuiesc ecositemul, abia aşteaptă completarea cu vegetaţie ornamentală.
Cei trei „triumviri” independenţi doresc o şedinţă extraordinară
Abandonând registrul umoristic, Marius Martinescu a spus că independenţii doresc atragerea şi a altor consilieri pentru a realiza treimea necesară de semnături pentru convocarea unei şedinţe de consiliu extraordinară, joi, 28 iulie 2016, în care să se ia hotărârea de a se continua acţiunea de dezinsecţie la nivelul solului, în parcuri, pe malurile Timişului, dar şi la blocuri, solicitând şi sprijinului asociaţiilor de proprietari pentru stârpirea ţânţarilor din subsolurile blocurilor. Sursa de finanţare a fost identificată. Din încasările făcute la capitolul taxe şi impozite, unde este disponibilă suma de 100.000 de lei, din care jumătate ar putea acoperi cheltuielile necesare pentru dezinsecţie. Lucrarea ar trebui urgentată, deoarece trebuie profitat de perioada mai lungă de secetă previzionată de către meteorologi.
Mircea ANGHEL
Lasă un răspuns