Vrei casă? Alege una pe structură de lemn! Se construiește mai repede, e eficientă energetic și rezistentă la cutremur

>

Printre materialele cu care poți construi este și lemnul. Nu este vorba de cabane sau acareturi, ci de case obișnuite, rezistente și durabile. Betonul sau cărămida folosite pentru ridicarea pereților vor fi înlocuite cu lemn și panouri care au la bază tot lemnul. De ce să alegi lemnul? Pentru că vei avea un șantier mai scurt, vei controla mai bine costurile, casa va fi bine izolată termică și rezistentă la cutremur. Află în continuare care sunt avantajele caselor pe structură de lemn.

Pereți și planșee realizați în fabrică, fără procedee umede pe șantier

Dacă alegi să construiești casa pe structură de lemn, șantierul va dura mult mai puțin și va fi mai curat. Vei scăpa de cofraje și resturi de materiale întărite pentru că nu se va folosi beton sau ciment. La casele pe structură de lemn doar fundația are nevoie de astfel de materiale. Cum nu se folosesc materiale care au nevoie de timp pentru a se întări și usca, perioada de ridicare a casei se reduce.

Dar nu este singurul motiv pentru care se construiește mai repede. Procesul presupune două etape, una desfășurată în fabrică și alta pe șantier. Pereții și planșeele se fac în mare parte în fabrică, la adăpost de capriciile vremii, echipamentele performante folosite putând realiza elemente de construcție de dimensiuni mari. Acestea sunt transportate apoi pe șantier unde sunt montate cu mare precizie. La asemenea construcții case lemn la roșu finisajele pot fi făcute imediat ,pentru că nu se așteaptă uscarea materialelor.

Pentru a avea o idee de cât de repede se construiește, o casă de 100 m² pe un nivel poate fi ridicată în mai puțin de o săptămână.

Izolația termică în pereți

În fabrică, pereții și planșeele sunt făcuți sub forma unor cadre de lemn rigidizate față-spate cu panouri cu rol structural. Se formează astfel o cutie de dimensiuni mari, foarte rezistentă la acțiunea forțelor exterioare. În golul rămas în interior se montează materialul izolator, izolarea lor termică fiind realizată încă din această fază.

O casă pe structură de lemn este caldă încă din momentul în care este ridicată. Lemnul și lipsa materialelor umede face să lipsească acea senzație de umezeală rece. Dacă apoi se adaugă un strat de material izolator și la exteriorul casei (pereți și acoperiș), ferestre performante și se elimină schimburile necontrolate de aer cu exteriorul se obține o casă eficientă energetic, cu costuri de încălzire/răcire foarte scăzute (sub 50 kWh/m² anual).

Costul casei se stabilește imediat ce proiectarea a fost încheiată și s-au făcut calculele de rezistență. Nu mai apar materiale în plus decât dacă se fac schimbări în proiectul inițial. Cum nu există materiale umede, nu există riscul unor saci de ciment în plus, chiar dacă proiectul nu a fost schimbat. Astfel, costurile sunt controlate mult mai bine.

Rezistența la cutremur este dată de lemn

Nu este doar un mod de a atrage atenția, ci este vorba cu adevărat de case construite din lemn cu rezistență la seisme. Lemnul este un material elastic, ușor și rezistent. Elasticitatea este proprietatea materialelor de a reveni la forma inițială când forța care acționează asupra lor încetează. Spre deosebire de lemn, betonul și cărămida au elasticități foarte mici. De aceea crapă în urma mișcărilor generate de cutremur și pot cădea bucăți din ele, spre deosebire de casele pe structură de lemn.

La aceeași rezistență, lemnul este de 3-4 ori mai ușor decât betonul sau cărămida. În consecință, o casă pe structură de lemn va fi mai ușoară decât una din materiale clasice. Cum forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei, casa din lemn va avea parte de acțiunea unei forțe mai mici.

Forma de cutie a pereților este una dintre cele mai rezistente. Nu o spunem noi, ci arhitecții, proiectanții și constructorii. Cutia paralelipipedică formată poate rezista la cutremure de 7 pe scara Richter, fără să se deformeze. La intensități mai mari se deformează, dar nu se prăbușește, ceea ce înseamnă mult mai multe șanse de salvare și evacuare în siguranță.

Casele pe structură de lemn sunt o alternativă de luat în considerare, iar trendul ascendent al alegerii lor în România este o dovadă în acest sens. Pentru că, pe lângă avantajele menționate și încă altele în plus, lemnul este un material natural care contribuie la sănătatea fizică și psihică a locuitorilor casei.

Sursa foto: litarh.ro
Contact: office@litarh.ro
+4 0740 086 722


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6937 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.