Voleiul, spectacol de final în week-end

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Se încheie în week-end cel mai bun sezon de toamnă – iarnă pe care voleiul din Lugoj îl reușește în elita României în șapte ani consecutivi în Divizia A 1. În care adversarele Clubului Sportiv Municipal Lugoj sunt reprezentante ale unor municipii reședință de județ cu ambiții mari, cu investiții și, în consecință, pretenții europene. Cu o singură excepție – dubla campioană a țării în 2015 și 2016  Volei Alba Blaj, celelalte oponente ale C.S.M.-ului au tradiție și palmares remarcabil în voleiul intern, fiind, fără excepție, măcar o dată campioane naționale sau câștigătoare de Cupa României.

Universitatea Craiova, Știința Bacău, C.S.U. Galați, Dinamo București, C.S.M. Târgoviște,  Unic Piatra Neamț, Penicilina Iași, S.C.M. Pitești, C.S.U Medicina Tg. Mureș, sau C.S.M. București (câștigătoare a Cupei Challenge 2016) sunt adversare remarcabile ale voleiului lugojean în sezonul 2016-2017,  grupări puternice cu posibilități financiare mari și obiective ambițioase.

Un tur din faza I a campionatului 2016 – 2017 disputat, nu lipsit de surprize (cele mai mari fiind victoriile Iașiului cu C.S.M. București și Lugojului cu Dinamo), care pentru gruparea voleibalistică antrenată de profesorul Valerijan Luka a avut două faze distincte: un start mai puțin productiv, cauzat de întâlnirea echipelor de top în primele etape ale campionatului (Târgoviște, Blaj, CSM București) și o criză financiară la nivel de club, cauzată de subfinanțarea secțiilor de performanță în lipsa fondurilor alocate de Consiliul Județean Timiș, urmat de o fază secundă  cu o serie excelentă de cinci victorii în ultimele șapte întâlniri din tur. După primul succes al noii echipe – 3 : 2  cu Unic Piatra Neamț în etapa a III-a, seria a cuprins cinci reușite în etapele a V-a ( 3 : 2 cu Dinamo),     a VI-a ( 3 : 0 cu Craiova), a VIII-a ( 3 : 1 cu Iași), a X-a ( 3 : 0 cu Tg. Mureș) și a XI-a       ( 3 : 0 la C.S.U. Galați). Șase victorii, cinci înfrângeri și o clasare pe poziția a șasea la final, un rezultat peste ceea ce s-a preconizat la start, mai ales că parcursul organizatoric la nivel de club a fost unul cu mari dificultăți. Probleme care nu au vizat doar drepturi materiale ale lotului sportiv, ci chiar organizarea deplasărilor și jocurilor de pe teren propriu, numeric mai multe decât în anii trecuți în noul sistem competițional. O sincopă financiară serioasă care s-a repercutat la nivelul tuturor secțiilor de performanță din club, dar care a afectat, inițial, în primul rând voleiul, sport cu activitate zilnică permanentă și calendar extrem de încărcat. Spre final de an, situație salvată cu sprijinul suplimentar acordat de Consiliul Local Lugoj, care a supralicitat față de promisiunile inițiale, rezolvând, parțial, problemele financiare existente la nivel de club. Un efort care trebuie menținut și la startul lui 2017,  cu speranța că anul ce vine poate fi unul în care clubul lugojean să poată fi apreciat și sprijinit concret la nivel județean, un lucru care s-a întâmplat mereu în ultimii ani, cu excepția celui ce se încheie peste câteva zile. Un lucru absolut normal, în condițiile în care sprijinirea uneia sau alteia din activitățile sportive timișene se fac pe criterii obiective, de oameni care cunosc și simt fenomenul sportiv.

Revenind la voleiul productiv ca evoluție și acumulare de puncte pe care sportivele Lugojului l-au oferit spectatorilor și suporterilor în prima parte a campionatului, e de așteptat ca returul (ce își dispută în week-end a doua etapă) să fie unul mai dificil decât turul, în care am întâlnit principalele oponente pe teren propriu (Iași, Piatra Neamț, Tg. Mureș), acestea având un program teoretic mai accesibil în partea a doua de campionat. Grație celor șase victorii din primele unsprezece etape, s-au obținut șaisprezece puncte care, adăugate celor ce vor veni în retur, vor constitui baza de plecare în faza a treia a campionatului, încă zece partide (cinci pe teren propriu, cinci în deplasare) pentru clasamentul final. Partide care vor avea loc în grupul 1-6 sau 7-12, în funcție de rezultatele din perioada ianuarie-martie 2017 a returului.

Finalul de an ne aduce în Sala Sporturilor o echipă de top, laureata Cupei Challenge 2016, C.S.M. București. O grupare căreia i-am urmărit jocurile și i-am ținut pumnii la cel mai valoros succes al unei echipe feminine românești din istorie, câștigarea unei cupe europene intercluburi. O multinațională antrenată de un italian ce dispune  în lot de două sârboaice, două unguroaice, o slovacă, o canadiană, două italience, o olandeză, o croată și patru românce. Chiar dacă formula din primăvară e mult schimbată, reprezentantele Capitalei în voleiul intern reprezintă o forță considerabilă, fiind dealtfel singura formație din România care a învins Blajul în chiar ultima etapă de campionat (10.12.), obținând punct și în tur în sala ardeleană. Gruparea bucureșteană se va afla în Lugoj începând de joi, după ce miercuri joacă în Grecia, cu Olimpiakos Pireu în Cupa Challenge. Va fi un meci pe care îl dorim de gală, cu o sală efervescentă, în ultima etapă din 2016, a XIII – a, sâmbătă, 17 decembrie, de la orele 18,30.

12998632_1015820485172376_2856762607395351136_nVă învităm așadar alături de C.S.M. Lugoj-volei la ultima apariție din 2016!

Lotul C.S.M.Lugoj: Ionela Canea, Krista De Geest, Gabriela Bălae, Olga Krasteva, Ramona Rus, Lorena Ciocian, Adriana Rotaru, Alexandra Warren, Natalia Preda, Daiana Roman, Sophie Godfrey, Arina Ivașcu, Noemi Csillag, Georgiana Popa, Rossana Nistor, Denisa Jucu.   Antrenori: Valerijan Luka, Ugljesa Segrt, Vasile Canea.

Lotul C.S.M. București: Sofia Medic, Ivana Lukovic, Luna Carocci, Adina Roșca, Nicole Koolhaas, Alexia Căruțașu, Bernadett Dekany, Ariana Pîrv, Alice Kapelovies, Lucille Charuk, Andreea Ispas, Jelena Alajbeg, Julia Milovits, Nikola Radosova. Antrenori: Nicola Negro, Marius Măcicășan.

Jocul va fi arbitrat de internaționalii Paul Szabo și Alina Suciu (ambii Oradea). Observator FRV: Marin Mihai (București)

Meciurile rundei cu numărul 13: Craiova – Târgoviște, Iași – Tg.Mureș, Pitești – Galați, Blaj – Piatra Neamț, CSM Lugoj – CSM București  și  Bacău – Dinamo (ultimul se joacă luni, în 19.12, orele 17,00, în direct la Digi Sport.

Clasament  după 12 etape:

 1. C.S. Volei Alba Blaj 33 p
 2. Știința Bacău 28 p
 3. C.S.M. București 27 p
 4. C.S.M. Târgoviște 27 p
 5. Dinamo București 26 p
 6. C.S.M. LUGOJ 16 p
 7. C.V. Unic P.Neamț 14 p
 8. Medicina Tg.Mureș 14 p
 9. Penicilina Iași 13 p
 10. S.C.M. Pitești 11 p
 11. C.S.U. Galați 4 p
 12. S.C.M. U Craiova 3 p

Dan H. BRUDIU

afis-csm-lugoj-1a

Despre admin 6540 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.